Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε ο Γ. Ρούντας για την βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (Α.Κ.Ε.)

“Προς τον

Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Νέα βλάβη και νέα διακοπή λειτουργίας στην βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας στον Ισθμό Κορινθίας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι πασίγνωστο, ότι η βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας στον Ισθμό της Κορινθίας αποτελεί έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες κυκλοφορίας, ο οποίος συνδέει την Πελοπόννησο με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεγάλη σημασία την οποία έχει, είναι περισσότερο από προφανής και αυταπόδεικτη. Καθημερινά είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οχημάτων, τα οποία εξυπηρετεί και άρα εξίσου μεγάλος και ο αριθμός των ανθρωπίνων αναγκών, οι οποίες καλύπτονται από την λειτουργία της γέφυρας αυτής. Αποτελεί λοιπόν κομβικής σημασίας άξονα επικοινωνίας για την ευρύτερη ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής και της Κορινθίας γενικά αλλά και ευρύτερα για την χώρα.

Δυστυχώς στις 07-07-2024, περίπου στις 21:00 το βράδυ, η γέφυρα της Ποσειδωνίας λόγω βλάβης στον μηχανισμό της ετέθη ξανά εκτός λειτουργίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κίνδυνος για κάποιον άνθρωπο. Σύμφωνα με πληθώρα τοπικών ειδησεογραφικών δημοσιευμάτων και σχετικού οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) της Κορινθίας αλλά και ειδησεογραφικών πηγών μεγαλύτερης εμβέλειας, κατά την βύθιση και ανύψωσή της παρουσιάστηκε βλάβη στο βαρούλκο ανύψωσης. Η βλάβη ήταν αδύνατον να επιδιορθωθεί επί τόπου και ως εκ τούτου ετέθη εκτός λειτουργίας.

Πριν από σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023 η εν λόγω γέφυρα είχε παρουσιάσει ξανά πρόβλημα στον μηχανισμό βύθισης – ανύψωσης και είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το από 27 Μαρτίου 2024 δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου – Α.Ε.ΔΙ.Κ.

(https://corinthcanal.com/2024/03/27/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7/  )

από την Δευτέρα 01/04/2024 έως και την Παρασκευή 05/04/2024 και από ώρα 08:00 έως 15:00, έγιναν εργασίες συνήθους συντήρησης του ξύλινου καταστρώματος της βυθιζόμενης Γέφυρας Ποσειδωνίας.

Όπως φαίνεται, δεν εντοπίστηκε το πρόβλημα στον μηχανισμό ανύψωσης – βύθισης στην πρόσφατη αυτή συντήρηση.

Εν όψει των ανωτέρω θα θέλαμε να μας απαντήσετε αναλυτικά στις κάτωθι ερωτήσεις :

– Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας για τους διερχόμενους πολίτες από την βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας κατά την λειτουργία της ;

–  Πόσο κόστισε η προαναφερθείσα διαδικασία συντήρησης της Α.Ε.ΔΙ.Κ. στις 01-04-2024 ;

–  Υπάρχει σχετική τεχνική έκθεση της εν λόγω τελευταίας συντήρησης της γέφυρας και αν υπάρχει, θα θέλαμε να μας την προσκομίσετε

–  Κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι βλάβες στον μηχανισμό λειτουργίας της βυθιζόμενης γέφυρας της Ποσειδωνίας ;

Ο ερωτών

Ρούντας Ναπ. Γεώργιος

Βουλευτής Λαρίσης

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ