Σε εξέλιξη βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα στον Σχίνο Λουτρακίου από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή μας Ενότητα. Η περσινή καταστροφική πυρκαγιά άφησε πίσω της καμένη γη και τώρα τα έργα που γίνονται εκεί θα “θωρακίσουν” την περιοχή από πλημμύρες . Για τα έργα αυτά αλλά και για την αντιπυρική προστασία του νομού , μας μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνά Κόρκα:
Δημοσιογράφος: Πως προχωράνε τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σχίνο;
Αντιπεριφερειάρχης: Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε κάποια τεχνικά που είναι προϋπολογισμού €300.000 Είναι για τους δύο χείμαρρους. Γίνεται γέφυρα στον δρόμο και από κάτω περνάει αγωγός.
Επίσης για τον δρόμο του Σχίνου, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε σύμβαση €700.000 για το
οδικό έργο, που αφορά στην ίδια περιοχή. Έχει μεθοδευτεί από το προηγούμενο τρίμηνο και
είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Όμως αυτές είναι οι λύσεις που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Διότι υπάρχει μία μελέτη η οποία έχει
ξεκινήσει από το 2014 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Πρόκειται για μεγάλο έργο ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Αττικής και είναι συνολικής αντιμετώπισης. Αλλά είχε ξεκινήσει η μελέτη πριν τις μεγάλες πυρκαγιές στα Γεράνεια. Μετά από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες θα χρειαστεί αναπροσαρμογή. Το βουνό κατολισθαίνει και πρέπει να το συγκρατήσουμε. Επίσης μεθοδεύονται τα δασικά έργα, με απλά λόγια πρέπει τα ρέματα να «πιαστούν» από ψηλά, ώστε να σταματήσει η κατακρήμνιση των ορεινών όγκων. Αυτά είναι τα μακροπρόθεσμα, αλλά τα πρώτα που σας περιέγραψα είναι αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο;
Αντιπεριφερειάρχης : Έγιναν δύο συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας με αστυνομία, λιμεναρχείο, στρατό, Ερυθρό Σταυρό, δήμους, εθελοντικές ομάδες.
Η πυροσβεστική έχει το γενικό πρόσταγμα και εμείς τους προσφέρουμε ότι μας ζητηθεί. Δυστυχώς είχαμε τέσσερις μαζεμένες πυρκαγιές «συμπτωματικά» στους δύο Αρχαιολογικούς χώρους, στην Αρχαία Κόρινθο και στα Ίσθμια. Δεν έχουμε πόρισμα βέβαια, αλλά οι φωτιές ήταν ταυτόχρονες. Οι υπόλοιπες που μπήκαν πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ήταν από καθαρή αμέλεια από ανθρώπους που έκαιγαν κλαριά.
Η αλήθεια είναι ότι τα δάση δεν καθαρίζονται όπως παλιά. Εμείς προσπαθούμε να καθαρίσουμε
τα πρανή στους επαρχιακούς δρόμους, οι δήμοι καθαρίζουν τα αντίστοιχα πρανή στους
δημοτικούς δρόμους. Αλλά χρειάζεται και προσωπική προσπάθεια.
Δημοσιογράφος: Ποιανού;
Αντιπεριφερειάρχης: Και του πολίτη. Υπάρχουν οδηγίες για καθάρισμα οικοπέδων, αποστάσεις οικιών από συστάδες κ.λπ.
Δημοσιογράφος: Αν εννοείτε ότι οι ιδιώτες πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, έχετε δίκιο,αλλά πρέπει και ο δήμος να επιβάλλει πρόστιμα όπου δεν γίνεται.
Αντιπεριφερειάρχης: Ναι, αυτό εννοώ. Θα έπρεπε να γίνεται και να ενδιαφέρονται και οι πολίτες γιατί βρισκόμαστε σε κλιματική κρίση.