Η Δ. Παπαναστασίου μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για τον “Δίολκο” και για τις «Συναντήσεις στη σχολική κοινότητα», το καινοτόμο πρόγραμμα που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Κορινθία

Τις πρωτοποριακές δράσεις που υλοποίησε και προγραμματίζει να υλοποιήσει το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχικής Υγείας  του νομού μας «Δίολκος» παρουσίασε η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου κα Δήμητρα Παπαναστασίου μιλώντας , σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα στην hmerisiakorinthou.gr .

Βάσει των όσων μάς ανέφερε η κα Παπαναστασίου, το Κέντρο έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί καίριες παρεμβάσεις προς όφελος των σχολικών κοινοτήτων της Κορινθίας, εφαρμόζοντας προγράμματα που στοχεύουν στην αποτροπή φαινομένων εξάρτησης μαθητών και εφήβων από βλαπτικές για την ψυχική και σωματική Υγεία συνήθειες και συμπεριφορές, στην αποβολή του άγχους προ των δύσκολων σχολικών εξετάσεων αλλά και στην ψυχική ενδυνάμωση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα μάς είπε η κα Παπαναστασίου, το Κέντρο «Δίολκος» αναπτύσσει δράσεις συμβουλευτικής με συνεδρίες όπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μιλούν για διάφορα θέματα ψυχικής Υγείας.

Αναφερόμενη στο θέμα της δημιουργίας του Ενιαίου φορέα για όλες τις δομές πρόληψης, του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), η κα Παπαναστασίου επεσήμανε ότι για τα Κέντρα πρόληψης, το τοπίο παραμένει “θολό” και μέχρι το 2027 θα παραμείνουν ως αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, δηλαδή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που έχουν τώρα.

Αναλυτικά, η κα Παπαναστασίου δήλωσε τα εξής στην ιστοσελίδα  μας:

«Να ξεκινήσω λίγο από τις φετινές δράσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί και κάποιες είναι προγραμματισμένες. Θα σας πω εγώ γενικά: είναι τα προγράμματα που κάνουμε στους μαθητές, πρώτα από όλα, το «Μπροστά στο Γυμνάσιο» για την έκτη δημοτικού, διαχείριση συναισθημάτων για μικρότερες τάξεις, για τα παιδιά του Γυμνασίου είναι η «Πρόληψη των εξαρτήσεων», για τα παιδιά του Λυκείου είναι το «Άγχος και εξετάσεις» και επίσης όλα αυτά έχουν υλοποιηθεί, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, με το να πηγαίνουμε στα σχολεία εντός ωρολογίου προγράμματος και κάνουμε 2 ώρες βιωματικές παρεμβάσεις στα παιδιά.

Επίσης υπάρχει Ομάδα Γονέων, που ξεκινάει από το Γενάρη στο Κιάτο, στο Λύκειο Ελληνίδων, και επίσης γίνονται 2 σεμινάρια εκπαίδευσης – ψυχικής ενδυνάμωσης Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το ένα έχει υλοποιηθεί, το άλλο είναι μέσα στο Δεκέμβρη.

Και κάτι το οποίο μας κάνει και πολύ περήφανους είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε φέτος, πρώτη φορά, στην Κορινθία, στη σχολική κοινότητα, όπου κάνουμε καθολική πρόληψη μέσα σε ένα σχολικό σύστημα. Έχει επιλεγεί το Δημοτικό Σχολείο του Καμαρίου και γίνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς και συναντήσεις βιωματικές με όλες τις τάξεις των μαθητών, αλλά και 7 συναντήσεις με τους γονείς του Σχολείου και 7 συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Συναντήσεις στη σχολική κοινότητα», είναι καινοτόμο πρόγραμμα και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Να παρεμβαίνουμε δηλαδή καθολικά μέσα σε μία σχολική μονάδα, σε όλες τις ομάδες που απαρτίζουν η σχολική μονάδα, γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Συμβουλευτική 

Συνεχίζοντας η κα Παπαναστασίου μας είπε: “Ο άλλος άξονας δραστηριοτήτων των γραφείων μας είναι η συμβουλευτική, είναι οι ατομικές συνεδρίες που κάνουμε με τους πολίτες που ενδιαφέρονται να μιλήσουν για θέματα ψυχικής Υγείας, εξάρτησης, απώλειας αυτοεκτίμησης, διάφορα θέματα ψυχικής Υγείας, όπου κάποια περιστατικά τα παραπέμπουμε στις ανάλογες θεραπευτικές δομές.

Μία εκδήλωση σίγουρα θα γίνει μέσα στον Ιούνιο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Επίσης δίνουμε πολλές συνεντεύξεις, ενημερώνουμε το Οργανωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΚΑΝΑ κάθε μέρα με τις δράσεις μας και βέβαια πολύ σημαντική είναι και η συνάντηση δικτύωσης που κάναμε με όλους τους φορείς ψυχικής Υγείας της Κορινθίας. Και μάλιστα έγινε με επιτυχία η πρώτη συνάντηση και προγραμματίζουμε και μία δεύτερη από το νέο έτος. Αυτά λοιπόν, σε γενικές γραμμές όσον αφορά τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Δίολκος».

Για την  ίδρυση του Ε.Ο.Π.Α.Ε 

Όσον αφορά την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ, του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, σίγουρα έχει ξεκινήσει να γίνεται, δηλαδή να συγχωνεύονται «18 Άνω», ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.τ.λ.. Για τα κέντρα πρόληψης, όμως, το τοπίο παραμένει “θολό”. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι θα παραμείνουν ως αστικές, μη κερδοσκοπικές εταιρείες μέχρι και το 2027, δηλαδή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που έχουν τώρα, το οποίο είναι μετέωρο, υπό την έννοια ότι δεν έχουμε οργανικές θέσεις, έχουμε υποστελέχωση, η μία ψυχολόγος μας είναι με μπλοκάκι και κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε προκήρυξη για να προσλαμβάνουμε ψυχολόγους. Είναι ακόμα “θολό”. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, τι θα γίνει από το 2027 και μετά, αν θα μάς αναλάβει η ΚΕΔΕ, αν θα μάς αναλάβει ο νέος οργανισμός ο ΕΟΠΑΕ και θα γίνουμε δομές του ΕΟΠΑΕ. Πραγματικά αυτό δεν γνωρίζω να σάς το πώ ακόμα».

Γ.Π

 

φωτο: “Δίολκος”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ