Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης, που στη χώρα μας είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος”

Αναφερόμενος στο νέο δικαστικό χάρτη της χώρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε χθες μέσω του FB: “Να περάσω στον νέο Δικαστικό Χάρτη, μια ιστορική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα, με την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους. Όπως σας είχα πει, στόχος μας είναι να μειώσουμε τον χρόνο απονομής Δικαιοσύνης, που στη χώρα μας είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω εν τάχει τι κάνουμε: Ενοποιούμε τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, καταργώντας την παλιά, πολύπλοκη διαδικασία που καθυστερούσε σημαντικά την έκδοση αποφάσεων, με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αυτή είναι μια προσπάθεια που κρατά έναν αιώνα. Όμως εμείς το κάναμε. Οι περίπου 950 πρώην Ειρηνοδίκες το επόμενο εξάμηνο θα παρακολουθήσουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια από τη Σχολή Δικαστών ώστε σταδιακά να αξιοποιηθούν για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων πρώτου βαθμού. Ο «Καλλικράτης» της Δικαιοσύνης -γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται- θα επιτρέψει την ορθολογική κατανομή δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων πλέον σε 113 δικαστικούς σχηματισμούς (αντί των άνω των 200 που λειτουργούσαν έως πρότινος) στην Επικράτεια, με ειδικές πρόνοιες για τις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές. Η νέα αρχιτεκτονική του χώρου που περιλαμβάνει νέες θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, θεσμικές αλλαγές στους Κώδικες, ψηφιοποίηση σε όλα τα στάδια, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι προβλέψαμε τα πάντα και δώσαμε λύσεις σε όλα. Προφανώς υπάρχουν και θα προκύψουν ζητήματα, τα όποια οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε ή και να επανεξετάσουμε. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει συσταθεί ειδική ομάδα, που δίνει απαντήσεις στις ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια από όλα τα Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τους Δικηγορικούς Συλλόγους τις Χώρας και στη συνέχεια τις αναρτά ώστε να λαμβάνουν γνώση όλοι….”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ