Μπιφτέκια στη σχάρα

Υλικά

500 γρ. μοσχάρι για κιμά
250 γρ. χοιρινό για κιμά
250 γρ. αρνί για κιμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. γιαούρτι
1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.

Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό κ αρνί.

Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο.

Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι κ το πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια.

Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος κ εύπλαστος.

Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουνε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.

Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού ,κάρβουνα ή σχαροτήγανο.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα.

Ψήνουμε από 5′ μέχρι για 7′ λεπτά από κάθε πλευρά.

Κάθε 1-1/2 με 2′ γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.

Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο.

Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά.

Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.

argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ