Μπορούν οι γυναίκες – θύματα βίας να χρησιμοποιούν spray πιπεριού; Τί απαντά ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Έχουν γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής Βίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σε Επίκαιρη Ερώτηση για την κατοχή και χρήση «SPRΑY» πιπεριού από γυναίκες θύματα, ως μέσο προστασίας και άμυνας.

Πιο συγκεκριμμένα κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Κ.Ο «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», Ευστράτιος Σιμόπουλος, σχετικά με την κατοχή και χρήση «SPRAY» πιπεριού από γυναίκες θύματα, ως μέσο προστασίας και άμυνας», ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο του υλοποιούμενου Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020-2024), ο έλεγχος  του νόμιμου και παράνομου κύκλου διακίνησης των όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας,.

«Κρίσιμο προκειμένου να απαντήσω στην ερώτησή σας, είναι να εξηγήσω αρχικά το θεσμικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα», τόνισε ο κ. Υφυπουργός, και συνέχισε υποστηρίζονται ότι το ζήτημα της κατοχής, χρήσης και εμπορίας των όπλων, ρυθμίζεται με τις διατάξεις του ν. 2168/1993, όπου στο άρθρο 1, περιγράφεται ειδικότερα ποια είδη νοούνται ως όπλα. Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση, άμυνα ή ακινητοποίηση και ιδιαίτερα, μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Συνεπώς, το SPRAY στο οποίο αναφέρεστε χαρακτηρίζεται ως όπλο σύμφωνα με την έννοια του νόμου», είπε ο κ. Υφυπουργός.

Όπως υποστήριξε μάλιστα, στην τελευταία τροποποίηση του ν. 2168/1993 που έγινε με το ν. 4678/2020, στο πλαίσιο εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2017/853, σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων, δεν τέθηκε θέμα προσθήκης ειδικής πρόβλεψης για χρήση μέσων εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) πιπεριού από γυναίκες στο πλαίσιο της άμυνας. «Ωστόσο είναι χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η πρόταση την οποία κάνετε, εγείρονται όμως κάποια ζητήματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος, απευθυνόμενος στον Βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτά, λέγοντας ότι: «Το πρώτο θέμα, είναι τυχόν και ενδεχόμενα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ως προς τη δυνατότητα να δώσουμε μόνο σε ένα φύλο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το (SPRAY) πιπεριού ως μέσο άμυνας, και θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει και με άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που μπορεί να θέλουν να κάνουν χρήση. Οφείλουμε επίσης να εξετάσουμε και τις ενδεχόμενες συνέπειες από την προσθήκη στην νομοθεσία, ενός ακόμη είδους όπλου για το οποίο δεν θα απαιτείται άδεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα με το αεροβόλο όπλο και τα μαχαίρια οικιακής χρήσης, τέχνης ή αλιείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ