Υλικά
Για τα φύλλα
- 1 συσκ. φύλλο κρούστας
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- Για την κρέμα
- 125 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 lt γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)
- 1 kg φέτα
- 2 αυγά
- 2 κρόκους
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι κατά βούληση (με προσοχή)
Πριν ξεκινήσω
Λιώνουμε πρώτα τα 50 γραμ. βούτυρο για τα φύλλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη, για να το χρησιμοποιήσουμε για το άλειμμα των φύλλων της μπουγάτσας.
Για την κρέμα
Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα το σιμιγδάλι.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Μόλις δέσει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας με σύρμα, ώστε να ομογενοποιηθεί καλά η κρέμα.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε.
Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
Δεν αλατίζουμε εάν δεν δοκιμάσουμε.
Κανονικά δεν χρειάζεται αλάτι.
Για το στήσιμο
Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ.
Το λαδώνουμε ελαφρά.
Στρώνουμε τα οχτώ φύλλα κρούστας, λαδώνοντας τα ένα-ένα πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα ακτινωτά στο ταψί, ώστε να περισσεύουν έξω αρκετά οι γωνίες τους.
Κομματιάζουμε ένα φύλλο και το ρίχνουμε στη γέμιση.
Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στα στρωμένα φύλλα φροντίζοντας να είναι ισόπαχη παντού.
Γυρίζουμε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση της μπουγάτσας τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και τα λαδώνουμε ελαφρά.
Από πάνω, στρώνουμε λαδώνοντας ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα.
Μπήγουμε τις άκρες των φύλλων κάτω από τη μπουγάτσα, όπως ακριβώς κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο.
Ψήνουμε την μπουγάτσα με τυρί στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 40΄, να ροδίσει καλά.
Μυστικά
Αφήστε το σιμιγδάλι να ροδίσει ελαφρά στο βούτυρο και να βγάλει όλα τα αρώματα του.
Από την ώρα που η κρέμα θα σφίξει στην κατσαρόλα, δεν χρειάζεται άλλο βράσιμο.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήστε την κρέμα λίγο να κρυώσει και μετά ρίξτε μέσα τα αυγά ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
Το φύλλο που σπάμε μέσα στην γέμιση, τραβάει τυχόν υγρά που θα βγάλει το τυρί. Έτσι γίνεται πολύ πιο νόστιμη η μπουγάτσα με τυρί και τα εξωτερικά φύλλα παραμένουν κριτσανιστά.
Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε τη μπουγάτσα με τυρί και στον αέρα, στους 180°C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να φουσκώσει καλά η μπουγάτσα.
Αφήστε τη λίγο να σταθεί για 10΄ κι απολαύστε τη κριτσανιστή, ζεστή κι ακαταμάχητη με μια σαλάτα εποχής.
argiro.gr