Η αγροτική παραγωγή της Κορινθίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών και οι παραγωγοί ζητούν την παρέμβαση του κράτους ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και να συνεχίσουν να επιβιώνουν από αυτή την δουλειά. Οι λόγοι για αυτές τις καταστροφές όπως αναφέρουν είναι: Οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες .Παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς (αφού υπήρξε πτώση των φύλλων) και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν. Τέλος οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ότι ελάχιστη παραγωγή είχε μείνει. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα. Στους ελαιώνες του νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικρατεί ολική ακαρπία και δεν τίθεται κανένας λόγος για εισόδημα.
Δείτε όλη την επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που απεστάλη περίπου στα μέσα του περασμένου μήνα:
“Κε Υπουργέ,
Ως εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Κορινθίας θα θέλαμε να σας περιγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και αφορούν τα εξής προϊόντα: Οινοποιήσιμα σταφύλια, Κορινθιακή σταφίδα, Επιτραπέζια σταφύλια, Ελαιώνες.
Οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες .Παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς (αφού υπήρξε πτώση των φύλλων) και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν. Τέλος οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ότι ελάχιστη παραγωγή ειχε μείνει.Επισης είχαμε μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα.
Στους ελαιώνες του νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικρατεί ολική ακαρπία και δεν τίθεται κανένας λόγος για εισόδημα.
Κε Υπουργέ, σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, δυστυχώς πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται οριακά αδύνατη. Ευελπιστούμε και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος. Τέλος, επιδιώκουμε συνάντηση μαζί σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σας εκθέσουμε εκτενέστερα όσα σας περιγράψαμε ανωτέρω.
Με εκτίμηση,
Αγροτικοί Σύλλογοι
ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΝΕΜΕΑΣ
ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ
ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ
ΚΙΑΤΟΥ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ”