Στο τεράστιο πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων και υπολειμμάτων από κλαδέματα και καθαρισμούς οικοπέδων σε δασικές εκτάσεις και άλλους δημόσιους χώρους αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Αθανάσιος Μουζάκης σε συνέντευξη που παρεχώρησε αποκλειστικά στην hmerisiakorinthou.gr.
Ο κ. Μουζάκης περιέγραψε αναλυτικά το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στη νοοτροπία κάποιων ανθρώπων να μην εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία και να επιλέγουν την παράνομη εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων και των τεράστιων όγκων φυτικών υλών που μαζεύουν μετά από κλαδέματα. Κατέδειξε, επίσης τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος επισημαίνοντας παράλληλα ότι για την μεταφορά των ογκωδών σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης απαιτείται τεράστια δαπάνη που μόνο με αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών μπορεί να καλυφθεί.
Μιλώντας εξάλλου με αφορμή το πρόβλημα της συσσώρευσης τεράστιων ποσοτήτων ογκωδών αντικειμένων και υπολειμμάτων από κλαδέματα από καθαρισμούς οικοπέδων που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του “Αλεξάνδρειου” Συνεδριακού Κέντρου, κοντά στον Ισθμό, ο κ. Μουζάκης διευκρίνισε ότι στην περιοχή αυτή ο Δήμος εναπέθετε τα υπολείμματα από τα κλαδέματα, όμως το πρόβλημα εντάθηκε από την Άνοιξη του 2024 και μετά όταν το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής εξέδωσε την οδηγία για τους καθαρισμούς των οικοπέδων και πολλοί εναποθέτανε τα κλαδέματά τους όπου έβρισκαν, κακώς και παρανόμως και αναγκαστικά ο Δήμος τα πήγαινε και τα μάζευε εκεί, όπου τα διαχειριζόταν, όμως ο όγκος ήταν τεράστιος.
Αναλυτικά, η συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα μας ο κ. Μουζάκης έχει ως εξής:
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου σας;
Όλοι οι Δήμοι, και ο δικός μας, έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα ογκώδη απορρίμματα, τα οποία δεν έχουν υποχρέωση να τα συλλέγουν. Ο κάθε Δήμος υποχρεούται μόνο να συλλέγει τα οικιακά απορρίμματα. Άμα δείτε καθημερινά τί αφήνουν έξω από τους πράσινους κάδους, τους μπλε κάδους… Καθημερινά ο Δήμος, αν και δεν έχει υποχρέωση, αναγκάζεται να περάσει και να τα μαζεύει.
Μαζεύουμε και πάλι τώρα αυτό τον χώρο εκεί στον Ισθμό, στον οποίο αναφέρθηκαν πρόσφατα τα κανάλια. Και πριν ακόμα δημιουργηθεί και πάρει έκταση το θέμα και παίξει και στα κανάλια, εμείς τον μαζεύαμε εκείνο τον χώρο, είχαμε τον κλαδοτεμαχιστή εκεί και είχαμε και μία σύμβαση με εργολάβο ο οποίος έπαιρνε τα φυτικά υπολείμματα. Είχαμε όμως και το εξής πρόβλημα: πήγαιναν εκεί πέρα και εναποθέτανε διάφοροι επιτήδειοι με φορτηγά τεράστιες ποσότητες από ογκώδη, αφού έσπαζαν τη μπάρα και έμπαιναν στον συγκεκριμένο χώρο.
Εμείς δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε – με τους δύο μόνο δημοτικούς αστυνομικούς που έχουμε – να επιτηρούμε και να αποτρέπουμε την παράνομη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων, σε ένα τόσο μεγάλο εύρος έκτασης που έχει ο Δήμος μας, το οποίο – όπως γνωρίζετε – εκτείνεται από τον Σχίνο έως τους Αγίους Θεοδώρους. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξαλείψουμε πλήρως το πρόβλημα αυτό της εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων από τον καθένα οπουδήποτε.
Εξάλλου, το κόστος για να μεταφερθούν τα ογκώδη αυτά αντικείμενα σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης είναι τεράστιο, οπότε για να το καλύψει ο Δήμος αναγκαστικά θα προβεί σε αυξήσεις τελών. Θα πρέπει τα τέλη να αυξηθούν ώστε να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Γιατί, όπως ξέρετε, τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Τα ανταποδοτικά τέλη ισοσκελίζονται κάθε φορά στον προϋπολογισμό, οπότε αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν τα χρήματα για περαιτέρω ενέργειες όπως να στείλουμε τα ογκώδη σε αδειοδοτημένους όπως π.χ. στην Τέρνα, στην Τρίπολη.
Αυτό το θέμα με τα ογκώδη – επειδή συζητάω και με πολλούς αντιδημάρχους και εδώ στην Πελοπόννησο αλλά και με συναδέλφους από άλλες περιοχές – είναι τεράστιο. Δηλαδή, κανονικά, είναι υποχρεωμένος κάθε πολίτης αν κάνει μία ανακαίνιση, αν βγάζει μπάζα, αν βγάζει ο,τιδήποτε, να πάρει έναν κάδο ιδιώτη και να τα διαχειριστεί, να τα πετάξει. Εδώ, πάει όπου θέλει ο καθένας και τα πετάει. Δηλαδή είναι μεγάλο το πρόβλημα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
Νομίζω ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μετά από κάποιο διάστημα. Ο κλαδοτεμαχιστής δουλεύει κάθε μέρα ακόμα και Σαββατοκύριακα πολλές φορές. Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να καθαρίσουμε το σημείο εκεί.
Πότε ακριβώς άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο;
Το σημείο στην περιοχή του Ισθμό δέχτηκε μεγάλο όγκο από ογκώδη αντικείμενα και υπολείμματα από κλαδέματα κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο, μετά την οδηγία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Καθημερινά δουλεύαμε, δεν είναι ότι αντιμετωπίζουμε τώρα – όπως βγήκε – το πρόβλημα. Δηλαδή άκουσα να λένε ότι, μόλις δημιουργήθηκε το πρόβλημα, αρχίσαμε να τα μαζεύουμε. Όχι, δεν ισχύει αυτό, κάνουν λάθος. Το πρόβλημα αυτό η Δημοτική Αρχή το διαχειριζόταν πολύ πιο πριν. Απλά ο όγκος αυτός συσσωρεύτηκε και έγινε τόσο μεγάλος, μετά την οδηγία του Υπουργείου για τον καθαρισμό. Γέμισε ο συγκεκριμένος τόπος, καθώς όλος ο κόσμος κλάδευε. Αναγκαστικά τα μαζεύαμε γιατί τα πετάγανε όπου να είναι. Γι’ αυτό συσσωρεύτηκε πάρα πολύ υλικό εκεί πέρα.
Το πρόβλημα θα το λύσουμε, θα ομαλοποιήσουμε την κατάσταση και θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε και με τα ογκώδη και με τα κλαδέματα.
Σε ποιο ακριβώς σημείο δημιουργήθηκε το πολύ μεγάλο πρόβλημα που περιγράφετε;
Ο χώρος όπου δημιουργήθηκε το πρόβλημα, στην περιοχή του Ισθμού, είναι δίπλα στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο. Εκεί στη περιοχή αυτή συσσωρεύτηκαν πολλά ογκώδη, πολλά κλαδέματα.
Είναι σοβαρό το θέμα αυτό με τα ογκώδη και θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει. Θα πρέπει να βρει μια λύση για όλους τους Δήμους. Γιατί αν δείτε, παντού, μα παντού, δημιουργούν χωματερές.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Πάει ο καθένας, βγάζει φωτογραφίες στο δάσος όπου βλέπει μια χωματερή και τη δημοσιεύει και την χρεώνεται ο Δήμος. Και λέει ότι δημιουργήσαμε άλλη μια χωματερή. Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος για ο,τιδήποτε να πάει να μαζέψει. Και ούτε μπορεί να βρει αυτόν που το έκανε.
Είναι δύσκολο πράγμα. Πάνε με τα φορτηγά. Μου έλεγε κάποιος συνάδελφος σε κάποιο Δήμο ότι πάνε μέσα στο δάσος και αδειάζουνε φορτηγά ολόκληρα, με μπάζα, με ογκώδη, οτιδήποτε. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα.
Με την αύξηση των δημοτικών τελών θα γίνει κάτι παραπάνω, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
Αυτό θα βάλουμε κάτω, θα δούμε τι απαιτείται. Θα κάνουμε έναν σχεδιασμό για το τι απαιτείται, πώς θα διαχειριστούμε το θέμα αυτό και η οικονομική υπηρεσία θα μας πει ακριβώς τι χρειάζεται.
Γ.Π