Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου

Στην αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση 1.300.000 πλήρως προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων φυσικών προσώπων θα προχωρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στις 2 Ιουλίου, εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα τις έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν θα έχουν τροποποιήσει ή προσθέσει δεδομένα στις δηλώσεις αυτές μέχρι την 1η Ιουλίου.

Η διαδικασία πλήρους προσυμπλήρωσης και αυτοματοποίησης της υποβολής της φορολογικής δήλωσης εφαρμόζεται φέτος στις περιπτώσεις των μισθωτών και των συνταξιούχων χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές ή με εισοδήματα και από τόκους καταθέσεων καθώς επίσης και στις περιπτώσεις των φορολογουμένων που δεν έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρήσεις, ακίνητα και κινητές αξίες, παρά μόνο από τόκους καταθέσεων.

Οι δηλώσεις των φορολογουμένων αυτών έχουν ήδη προσυμπληρωθεί από την Α.Α.Δ.Ε. με τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία για την υποβολή τους και είναι έτοιμες για οριστική υποβολή και εκκαθάριση. Μάλιστα, η Α.Α.Δ.Ε. έχει αναρτήσει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων αυτών στο σύστημα TAXISnet συνοπτικά σημειώματα προεκκαθάρισης που αναγράφουν, σε κάθε περίπτωση, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αν η δήλωση υποβληθεί ως έχει ή αφεθεί για αυτόματη υποβολή και εκκαθάριση από την Α.Α.Δ.Ε. στις 2 Ιουλίου.

Ωστόσο οι εν λόγω φορολογούμενοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα της εκκαθάρισής τους να τούς εκπλήξει δυσάρεστα. Κι αυτό διότι, σε πολλές από τις περιπτώσεις των φορολογουμένων αυτών, υπάρχει πιθανότητα το τελικό ποσό του φόρου εισοδήματος να έχει υπολογιστεί όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα αλλά με βάση ένα πολύ πιο υψηλό ποσό εισοδήματος, το οποίο θα έχει προκύψει εξαιτίας της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Γ.Π

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ