Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1 μέτριο λεμόνι
- 1 φλ ψιλοκομμένη ή τριμμένη ντομάτα
- 1/2 ματσάκι άνηθο κοτσάνια και φύλλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι για το τελείωμα
Εκτέλεση
Το κοκκινιστό σπανακόρυζο,είναι μία θρεπτική συνταγη, οικονομική και πανεύκολη που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Για το κοκκινιστό σπανακόρυζο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι. Προτιμώ να το φτιάχνω με φρέσκο σπανάκι. Γι’ αυτό, ξεκινάω πάντα το σπανακόρυζο με ντομάτα καθαρίζοντας το σπανάκι.
Σπανάκι και ρύζι : προετοιμασία
- Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι
- Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
- Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
- Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
- Το αφήνω να στραγγίσει.
- Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
- Ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.
Σπανακόρυζο με ντομάτα, η συνταγή βήμα βήμα
- Σε μια πλασοτέ, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
- Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1 1/2 φλ. νερό ζεστό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε. Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
- Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.
- argiro.gr