Συνέντευξη με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού συλλόγου Κορινθίας: Τί μας είπε η κα Κοκλώνη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τις ελλείψεις στα φάρμακα

Για τις ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και την πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού στο νομό μας  μας μίλησε σήμερα η κ. Σοφία Κοκλώνη, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κορινθίας, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε . Η πρόεδρος  του Φ.Σ Κ είπε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει έλλειψη σε σκευάσματα που αφορούν χρόνιες παθήσεις, κάτι που έχει ξεκινήσει με την απαρχή της οικονομικής κρίσης το 2010 και τώρα με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και την πανδημία πολλά εργοστάσια που παράγουν φάρμακα ανά τον κόσμο για μεγάλα διαστήματα έκλεισαν ή υπολειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη και σε αντιβιοτικά αλλά και σε εισπνεόμενα για το αναπνευστικό σκευάσματα.
Ερώτηση: Υπάρχουν ελλείψεις κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην αγορά;
Κοκλώνη: Λόγω της έξαρσης των ιώσεων υπάρχει ζήτηση για αντιβιωτικά, καθώς και φάρμακα για το αναπνευστικό, τόση που η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Για να καταλάβετε μία αντιβίωση για παιδιά έχει μεγάλη ζήτηση. Η εταιρεία  που την παράγει είναι πολυεθνική και έχει παραγωγή στην Κίνα, όπου με την πανδημία υπάρχουν προβλήματα εκεί τα οποία εντοπίζονται και στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως.
Από την άλλη πλευρά και ο πόλεμος έχει επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιες μέρες μπορεί κανείς να μην μπορεί να βρει κάποιος ούτε ένα τεμάχιο. Με τα αντιπυρετικά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα γιατί είναι πολλές οι εταιρείες παραγωγής και αν δεν βρεις από τη μία θα βρεις από την άλλη.
Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι στα φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, όπως η ινσουλίνη και άλλα. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει όχι τώρα αλλά από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Βέβαια με ρύθμιση του Υπουργείου που περιορίζει τις εξαγωγές αυτές τις μέρες το πρόβλημα περιμένουμε να λυθεί.
 Ερώτηση: Οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά;
Κοκλώνη: Θα μπορούν να κάνουν εμβόλια χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον γιατρό και θα μπορεί να γίνεται στο φαρμακείο. Λόγω των επαναλαμβανόμενων εμβολίων για covid, έχει παρατηρηθεί μία «εμβολιαστική κόπωση» από τον πληθυσμό και δεν προσέρχονται με τους ίδιους ρυθμούς όπως παλιότερα για τα αντιγριπικά εμβόλια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ