Τάρτα με πράσο και σπανάκι

Υλικά συνταγής
για την τάρτα
  • 250γρ. αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 125γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
για τη γέμιση
  • 3-4 πράσα
  • 500γρ. σπανάκι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • ½-1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλιτζ. λευκό τυρί τριμμένο
  • 2 σφηνοπότηρα ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαδικασία συνταγής
  1. Ετοιμάζουμε την ζύμη για την τάρτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος και έπειτα σε λεπτές φετούλες. Πλένουμε πολύ καλά και προαιρετικά το μπλανσάρουμε. Πλένουμε και κόβουμε σε χοντροκομμένα φύλλα το σπανάκι.
  3. Σε πλασοτέ κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το πράσο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και κλείνουμε το καπάκι να μαραθεί. Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε μέχρι να σωθεί το κρασί και τα υγρά από τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό τυρί και τον άνηθο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
  5. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Χτυπάμε το αυγό και ανακατεύουμε με την γέμιση. Απλώνουμε την γέμιση στην τάρτα. Από πάνω πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
  7. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

cooklos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ