Υλικά
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό (παγωμένο)
1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα του ταψιού)
2 1/2 ποτήρια τριμμένο αμύγδαλο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 ποτήρι Βιτάμ κλασικό
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Φρέσκια φλούδα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
Μερικές σταγόνες λεμόνι
Βιτάμ κλασσικό (για το άλειμμα του ταψιού)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακκουβίτσα.
Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να πάρουμε μία ζύμη με υφή που μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Αν δυσκολευόμαστε, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο, και, όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη, την ανοίγουμε σε φύλλο με το χοντρό πλάστη.
Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μία πλευρά της μεμβράνης και, αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης, την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα, επίσης, μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και, με τα δάχτυλα μας, την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια, πριν απλώσουμε επάνω στη ζύμη τη γέμιση.
Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τοιχώματα.
Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού στον πάτο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με την κανέλα, το γαρύφαλο και τη ζάχαρη.
Λιώνουμε το Βιτάμ και περιχύνουμε το αμύγδαλο.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Στο μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και μετράμε 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο, την περιχύνουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
vitam.gr