Υλικά
Μερίδες: 6
- 500 γρ. ξερά φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. κολοκύθα (ψίχα), σε μεγάλους κύβους
- 350 γρ. πατάτες, ολόκληρες
- 1 κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
- 60 ml ρακή ή τσίπουρο
- χυμός από 1 λεμόνι
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας
- 8 φύλλα αρμπαρόριζας *
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
- 250 γρ. κολοκύθα ψίχα, σε πολύ μικρούς κύβους
- 100 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε πολύ μικρά καρέ
- 250 γρ. κυδώνι, σε πολύ μικρούς κύβους χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
- 50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
- 6 φέτες χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για τη φασολάδα ξεκινάμε και σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, την πατάτα και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το ποτό και τους χυμούς εσπεριδοειδών και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια, 11⁄2 λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Βγάζουμε τα λαχανικά και το κυδώνι με μια τρυπητή κουτάλα (γι’ αυτό τα κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα) και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
- Τα αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και την αρμπαρόριζα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε την αρμπαρόριζα.
- Προχωράμε στο σερβίρισμα και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι και σε πολύ χαμηλή φωτιά την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το κυδώνι, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον χυμό, το αμύγδαλο και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Απλώνουμε τη γαρνιτούρα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
- Σερβίρουμε τη φασολάδα σε βαθιά πιάτα.
- Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνοδεύουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
Μυστικά
* Μην απορείτε με την ποσότητα, δεν μαγειρεύονται για πολύ, επομένως δεν αφήνουν έντονο το άρωμά τους) ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας: θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ. με διαφορετικό αποτέλεσμα )
Gastronomos.gr