Έλενα Κονομόδη: “Δραματική αύξηση  δόσεων στεγαστικών δανείων: Ανύπαρκτη η κρατική παρέμβαση”

“Δραματική αύξηση  δόσεων στεγαστικών δανείων: Ανύπαρκτη  η κρατική παρέμβαση”

της  Έλενας Κονομόδη, Υπ.Βουλευτή Κορινθίας  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δικηγόρου, LLM Τραπεζικού Δικαίου

“Από το προηγούμενο καλοκαίρι τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται θεατές και δυστυχώς αποδέκτες ενός  “ράλλυ” αύξησης  των επιτοκίων και αντίστοιχα των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η αύξηση έφτασε  τα 300€ μηνιαίως, ποσό που δυσκολεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον οικογενειακό προγραμματισμό και βαραίνει ασύμμετρα  τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια μετά τη νέα αύξηση της ΕΚΤ έφτασε στο 3,61%, ενώ ήδη ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ νέα αύξηση των επιτοκίων! Η δόση των στεγαστικών δανείων δυστυχώς εκτοξεύεται στο 27% μέσα σε ένα χρόνο, η δε εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων  καθίσταται πλέον αδύνατη από τους δανειολήπτες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα  για να δούμε τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος  είναι ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου με διάρκεια 20 ετών  που εκτοξεύτηκε από τα 560,62€ ευρώ… στα 700 ευρώ. Αντίστοιχα, ένα στεγαστικό δάνειο 130.000 ευρώ με δόση 624 ευρώ έφτασε πλέον τα 847 ευρώ.  Η Ελλάδα μάλιστα αποτελεί την 5η ακριβότερη χώρα της ΕΕ!

Ο φόβος ότι θα χάσουν ακίνητό τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο, είναι αυτός που επικρατεί στο 14,4% των νοικοκυριών, ποσοστό που αυξάνεται όσο αυξάνονται τα μέλη μιας οικογένειας, ενώ απαισιόδοξο φαίνεται να είναι το 65% των πολυμελών νοικοκυριών, στοιχεία από τα οποία προκύπτει η άμεση σύνδεση ζητήματος της στέγης και των “κόκκινων δανείων” με αυτό του δημογραφικού της χώρας μας.

Η Πολιτεία συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, καθώς δε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των μέχρι πρόσφατα συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι βλέπουν και πάλι το πραγματικό τους εισόδημα να συρρικνώνεται δραματικά  και φαίνεται ότι αποδέχεται το σοβαρό ενδεχόμενο για ένα νέο “μπαράζ” πλειστηριασμών, ακόμα και πρώτης κατοικίας! Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 50.000 πλειστηριασμοί, ενώ ήδη είναι προγραμματισμένοι για τους επόμενους μήνες  άλλοι  180.000!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ