Αποκλειστική δήλωση: Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος μας μιλά για τις δράσεις της Περιφέρειας και για την “Ομπρέλα πρόληψης”

Στις προτεραιότητες που θέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Χρυσοβαλάντης Μέλλος, μιλώντας κατ’ αποκλειστικότητα στην hmerisiakorinthou.gr .

O κ. Μέλλος με αφορμή τη συμμετοχή του στην πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας με θέμα «Η συμβολή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014-2020 στην Ανάπτυξη της Πελοποννήσου», επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια στις δράσεις της στον τομέα της Υγείας, δίνει έμφαση στην πρόληψη και ήδη έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα “Ομπρέλα πρόληψης” που έχει ως στόχο την επαρκή ενημέρωση αλλά και την εκπαίδευση των πολιτών πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Αναλυτικά, ο κ. Μέλλος μάς είπε τα εξής:

“Στην εκδήλωση που είχαμε πρόσφατα συζητήσαμε ανοιχτά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 σε πάρα πολλούς τομείς. Στον δικό μας τομέα, της Υγείας, τοποθετήθηκα στο τι έχει γίνει έως τώρα και τι συμπεράσματα και τι προβλήματα προέκυψαν μετά και την COVID εποχή, διότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ αφορούσε και την εποχή του COVID.

Οπότε συζητήσαμε, με βάση αυτά τα προβλήματα, πού αλλού πρέπει πάλι να επέμβουμε, με αξιολόγηση και προτεραιοποίηση πάντα. Ιδιαίτερα θίξαμε τα προβλήματα που έχουν οι συμπολίτες μας, καθώς και τα προβλήματα που αφορούν τη δουλειά που κάνουν οι υγειονομικοί μας σε όλες τις μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δώσαμε όμως μεγαλύτερη έμφαση στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και δευτερευόντως στα Νοσοκομεία.

Αυτό που κυρίως είπαμε είναι ότι έχουμε βάλει έναν καινούριο σχεδιασμό, ο οποίος στοχεύει στην εξομάλυνση και στην καλυτέρευση των συνθηκών υπό τις οποίες εργάζονται και οι υγειονομικοί μας αλλά και στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών Υγείας προς τους συμπολίτες μας από τις πρωτοβάθμιες αυτές δομές.

Υπάρχουν Κέντρα Υγείας στα οποία πρέπει να επέμβουμε άμεσα και τα οποία τα έχουμε ήδη σκιαγραφήσει και προτεραιοποιήσει στο σχεδιασμό μας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε προς τα έξω ποιο είναι το νόημα της πρόληψης και της δράσης που εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει, έχουμε ονομάσει “Ομπρέλλα πρόληψης” και θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες, στοχεύοντας στο να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε καλύτερα τον κόσμο μας.

Αναγνωρίζουμε βέβαια ό,τι έχει γίνει ως τώρα στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία από τους προκατόχους μας. Εμείς παίρνουμε τη σκυτάλη από δω και πέρα και συνεχίζουμε, διότι σ’ αυτό τον τομέα οι ανάγκες τρέχουνε και η εικόνα είναι δυναμική, δηλαδή πάντα υπάρχουν ανάγκες και πάντα θα αλλάζουν οι ανάγκες. Οπότε και με βάση αυτό προχωράμε για να καλυτερεύσουμε ό,τι άλλο μπορούμε.”

Και ολοκληρώνοντας ο κος Μέλλος μας είπε:

“Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε την πρόληψη τον Νούμερο 1 τομέα, που θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά για να μπορέσει κι ο κόσμος να αλλάξει ψυχολογία σε ό,τι έχει να κάνει μ’ αυτό. Και θα χρησιμοποιήσω και μια έκφραση που είναι και κοινή ομολογία, λέγοντας ότι: “Όταν εμείς επενδύουμε στην πρόληψη τότε καλυτερεύουμε και το μέλλον των συμπολιτών μας”. Είναι μια έκφραση του Δημήτρη του Πτωχού, ο οποίος έχει αγκαλιάσει αυτό το εγχείρημα και προχωράμε”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ