Αποκλειστική δήλωση: Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος μιλά για τη νέα πλατφόρμα της Περιφέρειας για τους ειδικευόμενους γιατρούς και τις 795 ψηφιακές υπηρεσίες

Μια πρωτότυπη και πολύ εξυπηρετική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών διευκολύνονται στην αναζήτηση θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία των νομών Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και στην υποβολή αιτήσεων για την πλήρωση των υπαρχουσών κενών θέσεων, έθεσε σε λειτουργία η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για την Πλατφόρμα Διαχείρισης Ιατρικών Ειδικοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου που λειτουργεί στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eidikotites.ppel.gov.gr/.

Γι’ αυτή την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου μίλησε με αποκλειστική του συνέντευξη στην hmerisiakorinthou.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας και Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Χρυσοβαλάντης Μέλλος. Μας παρουσίασε τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής καθώς και το πώς συμβάλει στην γρήγορη υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους να ειδικευτούν, αποφοίτους της ιατρικής. Μάς αποκάλυψε επίσης ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκοπεύει να θέσει σταδιακά σε λειτουργία 795 συνολικά ψηφιακές εφαρμογές, ώστε η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Περιφέρεια να βελτιωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αναλυτικά, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα μας ο κ. Μέλλος ερωτήθηκε και απάντησε ως εξής:

Ερ: Κύριε Μέλλο, πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η νέα πλατφόρμα; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Απ: Η πλατφόρμα https://eidikotites.ppel.gov.gr/ τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της ψηφιακής μεταρρύθμισης που ήθελε πάρα πολύ ο Δημήτρης ο Πτωχός, ο Περιφερειάρχης μας, να εφαρμόσει στην Περιφέρεια, ιδιαίτερα για να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες, παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είχαμε μιλήσει και με τον Αντιπεριφερειάρχη της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Περικλή τον Νικολακέα, είχαμε συνεννοηθεί και με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειάς μας αλλά και εγώ με τον κ. Πτωχό και συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα ωραίο σύστημα ψηφιακό, μια πλατφόρμα δηλαδή η οποία διαδικτυακά θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για νέους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα με το να ξεκινήσουν στα δικά μας τα περιφερειακά νοσοκομεία των πέντε νομών μας.

Η πλατφόρμα αυτή παρέχει δηλαδή πληροφορίες και στατιστικά, πόσοι ειδικευόμενοι υπάρχουν, πόσοι υπηρετούν, πόσες θέσεις είναι ανοικτές, πόσες αιτήσεις μπορεί να λάβει το κάθε νοσοκομείο. Και από κει και πέρα, χωρίς τις γνωστές χρονοτριβές και αναμονές – δηλαδή χωρίς να περιμένουν οι συνάδελφοι μια σειρά για να πάρουν πρωτόκολλο κ.λπ. – μπορούν μέσω της πλατφόρμας αυτής να υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά, την ώρα που πρέπει, για να μπορέσουν να πάρουν και τον σωστό αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς προστριβές και χωρίς χρονοτριβές – γιατί αυτά παίζουν ρόλο, δηλαδή έχει σημασία ο χρόνος που καταθέτει κανείς την αίτηση για την ειδικότητα. Έτσι θα μπορέσει ο καθένας να πάει στο νοσοκομείο το οποίο επιθυμεί για να ειδικευτεί.

Είναι μια πλατφόρμα, η οποία – ομολογουμένως – έλειπε πάρα πολλά χρόνια από την Περιφέρειά μας. Και πραγματικά είναι μια τομή, σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες.

Συνολικά, γύρω στις 795 ψηφιακές υπηρεσίες είναι αυτές που απελευθερώνονται και θα είναι στη διάθεση του πολίτη. Σιγά-σιγά θα απελευθερώνονται όλες για χρήση από το κοινό, ώστε κάποια στιγμή να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορέσει ο συμπολίτης μας να εξυπηρετείται γρήγορα και ουσιαστικά μέσω του internet, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, χωρίς τις γνωστές ταλαιπωρίες και να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρόνο αλλά και να διασφαλίσουμε ποιότητα παροχής υπηρεσιών υπέρ του πολίτη.

Ερ: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία;

Απ: Βέβαια, υπάρχουν ελλείψεις. Τα νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν μεγαλύτερη έλλειψη ειδικευόμενων είναι της Σπάρτης και της Κορίνθου. Ακολουθεί της Τρίπολης. Η Καλαμάτα και η Αργολίδα δεν είναι βέβαια πλήρεις αλλά έχουν καλύτερο αριθμό ειδικευόμενων απ’ ό,τι έχουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία και από κει και πέρα αυτό που έγινε άμεσα αντιληπτό – με την πρώτη μέρα εφαρμογής της πλατφόρμας – είναι ότι υπήρχε και μία ζήτηση λίγο πιο αυξημένη από πλευράς των συναδέλφων που αποφοίτησαν από την Ιατρική για να πάνε στο κομμάτι της ειδικότητας. Είδαν δηλαδή πράγματα χρηστικά σ’ αυτό το site και μπόρεσαν μερικοί και δήλωσαν στα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Καλαμάτας και στο δικό μας, της Κορίνθου. Όχι πολλοί, αλλά έχει γίνει μια αρχή.

Ερ: Μέχρι στιγμής πόσοι έχουνε κάνει δηλώσεις-αιτήσεις στη συγκεκριμένη εφαρμογή;

Απ: Δεν έχω την ακριβή εικόνα. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι τουλάχιστον 30. Όμως δεν έχω την εικόνα της Καλαμάτας και της Σπάρτης. Η εφαρμογή λειτουργεί εδώ και 10 μέρες περίπου.

Ερ: Πόσο συμβάλλει αυτή η εφαρμογή στη συντόμευση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και εξεύρεσης θέσεων ειδικευόμενων από τους αποφοίτους της Ιατρικής;

Απ: Αυτό που έχουμε κάνει με την εφαρμογή είναι το εξής: Μέχρι τώρα μόλις κάποιος έπαιρνε το πτυχίο της Ιατρικής έπρεπε να τρέξει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα να προλάβει να καταθέσει τις προτιμήσεις του, ώστε να πάρει ένα προβάδισμα πρωτοκόλλου έναντι κάποιου άλλου συναδέλφου του που μπορεί να ήθελε την ίδια θέση. Όμως πρέπει να πούμε ότι στα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας, στις περισσότερες ειδικότητες υπάρχουν κενές θέσεις αρκετές, οπότε το εάν κάποιος καταθέσει αίτηση πρώτος ή δεύτερος δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχει όμως μία διαφορά του πρώτου με του δεύτερου περίπου δύο μήνες. Αυτό που έχει κάνει η Περιφέρειά μας με τη λειτουργία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι έχουμε μικρύνει στο ελάχιστο – δηλαδή όσο χρειάζεται για να πατήσει κάποιος δύο κλικ στον υπολογιστή του – τον χρόνο της μετάβασης σε μια Περιφέρεια. Δηλαδή π.χ. το να φύγει κάποιος από την Αθήνα και να πάει στην Τρίπολη όπου πρέπει να καταθέσει τα χαρτιά του – αφού πάρει και τα χαρτιά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και αν είναι κλειστή η υπηρεσία να χρειαστεί να περιμένει και μια ολόκληρη μέρα το γλιτώνει πλέον ο απόφοιτος της Ιατρικής. Μπορεί πλέον από τη στιγμή που θα πάρει τα χαρτιά του από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και από τη Σχολή του, μέσα σε ένα λεπτό, αν έχει αποφασίσει που θέλει να ειδικευτεί, να καταθέσει το αίτημά του.

Γ.Π.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ