Αποκλειστική δήλωση : Ο Πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κ. Γιαννόπουλος μιλά για το Κέντρο Υποστήριξης στην Κόρινθο, τη λειτουργία του και τα προβλήματα

Τις πλούσιες κοινωνικές δραστηριότητες που έχει αναλάβει και στην περιοχή της Κορινθίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε o πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού κος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε στην hmerisiakorinthou.gr, με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση για την αναβαθμισμένη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών και Νέων που έχει ιδρύσει ο Οργανισμός στην πόλη της Κορίνθου.

Ο κ. Γιαννόπουλος μάς μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά στην πατρίδα μας και για τις προσπάθειες του οργανισμού του οποίου προΐσταται να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά αλλά και γονείς στην επίλυσή τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών “κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου” για τις διαστάσεις τις οποίες έχει προσλάβει (το συγκεκριμένο πρόβλημα).

Αναλυτικά, η συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα μας ο κος Γιαννόπουλος έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Γιαννόπουλε, μιλήστε μας για την λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Ευάλωτων Οικογενειών, Παιδιών και Νέων που λειτουργεί «το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κόρινθο.

Απ: Πρέπει να πούμε ότι αυτό το Κέντρο λειτουργούσε από το 2009. Στηρίζαμε από τότε τις οικογένειες και τα παιδιά, υπήρχε γραφείο, υπήρχε άλλο κέντρο στήριξης κ.λπ.. Αυτά τώρα ενοποιήθηκαν και μέσα κι από τις αλλαγές που έγιναν και με το Σπίτι στην Αρχαία Κόρινθο, κάναμε πιο έντονη και πιο δυνατή προσπάθεια να στηρίξουμε τις οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση κι έχουν ανάγκη ενδυνάμωσης είτε για την οικονομική επιβίωσή τους είτε για την αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής Υγείας, οι οποίες αυξάνονται δυστυχώς και στην Κορινθία και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο λόγος λοιπόν της επέκτασης και της ενσωμάτωσης και άλλων δραστηριοτήτων στον χώρο αυτόν στην οδό Πατρών 70, είναι οι στοιχειώδεις υπηρεσίες που χρειάζεται μια οικογένεια, όπως η ψυχολογική στήριξη, η υλική βοήθεια και στήριξη μέσω παροχής τροφίμων κ.λπ., η αντιμετώπιση προβλημάτων Υγείας που μπορεί να έχουν τα παιδιά.”

Και συνεχίζοντας ο κος Γιαννόπουλος ανέφερε: 

“Το Κέντρο λοιπόν είναι στη διάθεση των οικογενειών. Δεν πρέπει σώνει και καλά μια οικογένεια να είναι οικονομικά ευάλωτη, για να απευθυνθεί στο Κέντρο. Διότι υπάρχουν και προβλήματα παιδιών, που προέρχονται από την καθημερινότητα. Γονείς και παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν το Κέντρο είτε με φυσική παρουσία είτε καλώντας στον αριθμό 1056.

Σκοπός είναι, σε κάθε περίπτωση, να ξεκινήσει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα εμφανίζεται, να σταματήσουμε κάποιο πρόβλημα έστω και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και – άμα δούμε ότι αυτό δεν γίνεται – ίσως και με προσωπική επαφή με τους ειδικούς που βρίσκονται στο χώρο μας, γιατί, όπως καταλάβατε και βλέπετε καθημερινά, τα προβλήματα των παιδιών πλέον έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Και είναι “βραδυφλεγείς βόμβες” οι οποίες “σκάνε η μία πίσω από την άλλη”.

Παράλληλα, όμως, δυστυχώς, έχουμε το πρόβλημα με το Σπίτι στην Αρχαία Κόρινθο. Λόγω της περιβόητης νομοθεσίας που θεσπίστηκε αυτή τη στιγμή δυστυχώς έχουμε εμπλακεί σε τυπικές οικονομικές έξτρα διαδικασίες, διότι το Σπίτι ήταν πιστοποιημένο και αδειοδοτημένο, αλλά ξαφνικά βγήκε μια νομοθεσία, η οποία “διέλυε” τα Σπίτια. Εμείς διαμαρτυρόμασταν αλλά κανείς δεν μάς άκουγε. Κι αυτή τη στιγμή και άλλοι κοινωνικοί φορείς βρίσκονται σε κατάσταση φρίκης.

Εμείς λοιπόν, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε πέντε σπίτια και να αλλάξουμε δράση, όπως και πάνω στην Αρχαία Κόρινθο όπου γίνεται ημερήσια φροντίδα προκειμένου να στηρίξουμε κάποια παιδιά με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ενώ παράλληλα οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιούνται από τα παιδιά της περιοχής. Υπάρχει επίσης και η συμβουλευτική που θα κάνουμε για την καθημερινότητα σε οικογένειες που βρίσκονται στην περιοχή.

Ερ: Σε θέματα Υγείας ποιες δράσεις έχει αναλάβει να υλοποιήσετε;

Απ: Συνεχίζουμε τις δράσεις με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο με τις εξετάσεις και τις προληπτικές εξετάσεις σε όλα τα σχολεία της περιοχής, καθώς επίσης και με το σύμφωνο συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Παιδείας για να ερχόμαστε σε επαφή με τα παιδιά στα σχολεία, προκειμένου με ειδικές διαδραστικές επικοινωνίες και με εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να ξεφύγουν λίγο από τον εγκλωβισμό τους στην καθημερινότητα που προκαλεί και τα προβλήματα με τα φαινόμενα βίας.

Ερ: Ποια άλλα προβλήματα έχετε εντοπίσει όσον αφορά τα παιδιά;

Απ: Θέλω να “κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου” και να πω έντονα κάποια πράγματα για θέματα που αφορούν στα ναρκωτικά. Στα ναρκωτικά, οι μεγάλοι, οι (ενήλικες) παραβατικοί έχουν βρει τον τρόπο να «οργανώνουν» παιδιά, ασκώντας πίεση και χρησιμοποιώντας την εξάρτηση και τους εκβιασμούς. Κι έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά… Είναι πολλά τα θέματα που απασχολούν τα παιδιά και εμείς πιο οργανωμένα και πιο έντονα θα προσπαθήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ενδυναμώσουμε τις οικογένειες στην περιοχή της Κορινθίας όπως κάναμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Πέρυσι στηρίξαμε 91.366 παιδιά, ενώ λάβαμε περίπου 200.000 κλήσεις. Φέτος, στο πρώτο εξάμηνο, στηρίξαμε 63.000 παιδιά και λάβαμε 83.000 κλήσεις.”

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ