Την ανάγκη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάρει πίσω την απόφασή της για κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω επίταξης ιδιωτών ιατρών , προκειμένου να ενισχυθούν οι εφημερίες των νοσοκομείων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
Μιλώντας, κατ’ αποκλειστικότητα στην hmerisiakorinthou.gr ο κ. Μέλλος επεσήμανε ότι την ευθύνη για τα προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν στο ΕΣΥ την έχουν η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, καθώς “δεν υπάρχει ένα σχέδιο δομημένο άρτια για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις στον τομέα της Υγείας”., όπως τονίζει.
Ο πρόεδρος του ΙΣΚ παρουσίασε αναλυτικά τις απαιτούμενες δράσεις που πρέπει κατά τη γνώμη του να αναληφθούν καθώς και τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχει προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος για την κάλυψη των κενών θέσεων στις δημόσιες δομές Υγείας και ειδικότερα στο Νοσοκομείο Κορίνθου όπου τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Ακτινολογικό Τμήμα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Να σημειώσουμε πως ο Ι.Σ.Κ. εξέδωσε χθες ανακοίνωση σχετική με το ζήτημα αυτό https://hmerisiakorinthou.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bf/
Ας δούμε όμως αναλυτικά τί μάς είπε ο κ. Μέλλος στην αποκλειστική συνέντευξη που μάς παρεχώρησε:
Ερ: Κύριε Μέλλο, πώς βλέπετε εσείς την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Σύστηματος Υγείας;
Απ: Κατ’ αρχήν είναι μία απόφαση η οποία καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο δομημένο άρτια για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις στον τομέα της Υγείας. Διότι όντως οι καταστάσεις στο ΕΣΥ είναι ακραίες σε μερικές περιπτώσεις και όντως υπάρχει τραγικό πρόβλημα υποστελέχωσης. Αυτά τα προβλήματα όμως δεν προέκυψαν από μόνα τους. Αυτά τα προβλήματα προέκυψαν και από την κακοδιαχείριση και από την έλλειψη σωστής ορθολογιστικής πολιτικής Υγείας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και μιλάω και για την τωρινή αλλά και για τις προηγούμενες. Από κει και πέρα όμως η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας προσβάλλει άμεσα τους ιδιώτες γιατρούς της πρωτοβάθμιας Υγείας της χώρας μας, διότι αυτοί οι άνθρωποι μαζί με τους υπόλοιπους του ΕΣΥ έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας με αποτέλεσμα να έχουμε όλοι μια πολύ αποτελεσματική προστασία.
Βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί όλον αυτό τον καιρό και όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι υπέρ των γιατρών. Απεναντίας – και εδώ θα πω την προσωπική μου άποψη – ενώ σε άλλους τομείς, εκτός της ιατρικής δηλαδή, τα αιτήματα γίνονται ως επί το πλείστον αποδεκτά, στην ιατρική, στους επιστήμονες Υγείας, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι περίεργο να πούμε ότι οι επιστήμονες της Υγείας, οι ιατροί , είναι αυτοί οι οποίοι έχουν προσβληθεί και έχουν πληγεί περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με το επιστημονικό κομμάτι, με το κομμάτι της Υγείας, στην Ελλάδα. Και προφανώς τέτοιες δηλώσεις είναι προσβλητικές.
Προφανώς δεν υπάρχει κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τότε, επί COVID, όπου όσοι κλήθηκαν βοήθησαν αποτελεσματικά. Αλλά το θέμα είναι ότι “η κατάσταση έκτακτης ανάγκης” που έχει προκύψει τώρα είναι μια κατάσταση η οποία είναι πολιτικά αρχόμενη και όχι πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Υγεία.
Η κίνηση που έγινε τώρα από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας περιλαμβάνει και προτάσεις. Άμεσα ο υπουργός, έχοντας πάρει πίσω τα λεγόμενά του, να συνεργαστεί μαζί μας ανά περιφέρεια για να ψηλαφίσουμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες. Γιατί είμαι σίγουρος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ότι βγαίνουμε και ζητάμε γιατρούς για δύο τρία συγκεκριμένα νοσοκομεία και δεν έχει το υπουργείο Υγείας επικοινωνιακή πολιτική τέτοια που να πληροφορεί σωστά όχι μόνο τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τους οποίους θέλει να φέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ερ: Στην περιοχή μας, στην Κορινθία, υπάρχουν ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας και ποιες είναι αυτές;
Οι ελλείψεις που υπάρχουν αφορούν κυρίως στο Νοσοκομείο. Τις γνωρίζουμε όλες αναλυτικά και με νούμερα. Τις γνωρίζουμε εμείς που είμαστε οι ίδιοι οι γιατροί, που ασχολούμαστε και εφημερεύουμε καθημερινώς. Από κει και πέρα θα πρέπει να υπάρξουν και ακριβείς αναλύσεις και από τον τομέα της Διοίκησης του ΕΣΥ. Θα πρέπει να γνωρίζουν κι αυτοί ακριβώς τί γίνεται. Δηλαδή να μιλάμε συγκεκριμένα με νούμερα. Διότι το να λέμε “ζητάω έναν παθολόγο, έναν ειδικό ιατρό ή ένα καρδιολόγο” δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ευσταθεί και να έχει σίγουρες βάσεις, διότι ναι μεν ζητάμε έναν καρδιολόγο, αλλά … για πότε τον θέλουμε, για τί ακριβώς τον θέλουμε, πόσο τον θέλουμε. Δηλαδή θέλουμε αναλυτικά στοιχεία.
Εμείς λοιπόν ως γιατροί, που βγάζουμε προγράμματα, τα ξέρουμε. Να σάς πω λοιπόν ότι στο Νοσοκομείο το μέγιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στο Ακτινολογικό Τμήμα, το οποίο λειτουργεί με μία γιατρό, τη Διευθύντρια, καθώς και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτά τα δύο Τμήματα αυτή τη στιγμή προχωρούν μέρα με τη μέρα με δυσκολία. Κι όταν λέω με δυσκολία εννοώ και με επικινδυνότητα πολλές φορές, διότι οι εφημερίες δεν είναι 100% ασφαλείς καθημερινά, λόγω των ελλείψεων. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος δεν μπορεί να καλύψει 30 εικοσιτετράωρες εφημερίες το μήνα. Έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για να μπορέσει να συμπληρωθεί το κενό αυτό τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τις αξονικές. Αλλά από κει πέρα η παρουσία του ακτινολόγου η οποία πρέπει να είναι μόνιμη δεν εξασφαλίζεται αυτή τη στιγμή. Στα Επείγοντα είμαστε πάντα 2 με 3 γιατροί λιγότεροι καθημερινώς, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.
Να συμπληρώσω εδώ ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κορίνθου σκέφτεται να το επιλύσει με ιατρούς των Κέντρων Υγείας. Να τους μετακινήσει δηλαδή εκ νέου στο Νοσοκομείο για εφημερίες στα Επείγοντα. Θέλω εδώ να πω δύο πράγματα:
Πρώτον, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας δεν πρέπει να αγγίζεται για να συμπληρώνουμε κενά σε Τμήματα της δευτεροβάθμιας και μάλιστα παρά τη θέληση συναδέλφων. Οι συνάδελφοι αυτοί, οι οποίοι κλήθηκαν τώρα να μετακινηθούν για να καλύψουν τα κενά στο ΤΕΠ και οι οποίοι έχουν καλύψει ήδη αρκετά κενά την περίοδο COVID και μάλιστα μαζικά, πρέπει να εξακολουθούν να ενισχύουν την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας μέσω των Κέντρων Υγείας και του θεσμού του “προσωπικού ιατρού” και όχι ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μάλιστα όταν δεν το επιθυμούν.
Δεύτερον, υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πρωτίστως με ιατρικό προσωπικό από το ίδιο το Νοσοκομείο, δηλαδή ενδονοσοκομειακά. Αφού λοιπόν μπορέσουμε και εξαντλήσουμε αυτό το περιθώριο, τότε πρέπει να αρχίζουμε να συζητάμε για την άμεση κάλυψη αναγκών εκτός οργανισμού, μέσω των Κέντρων Υγείας.
Υπάρχουν λοιπόν συνάδελφοι και θα πρέπει η Διοίκηση του Νοσοκομείου να κοιτάξει λίγο καλύτερα το τι έχει να κάνει με τη στελέχωση του ΤΕΠ. Διότι υπάρχουν συνάδελφοι στο Νοσοκομείο Κορίνθου και ιδιαιτέρως ειδικευόμενοι, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν στα Επείγοντα, ενώ τώρα δεν το κάνουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, από συγκεκριμένη κλινική, που πραγματικά συμβάλλουν πολύ δυναμικά στην ενίσχυση του ΤΕΠ. Υπάρχουν όμως περιθώρια για βελτίωση και ενδυνάμωση, αλλά θα πρέπει η Διοίκηση να το προχωρήσει.
Ερ: Και έρχεται τώρα η απορία του απλού πολίτη: Περιθώρια για προσλήψεις προσωπικού υπάρχουν; Θα γίνει κάτι σ’ αυτό το κομμάτι; Γενικότερα για τα Νοσοκομεία αλλά και ειδικότερα για την Κορινθία.
Απ: Κοιτάξτε, προκηρύξεις γίνονται. Το θέμα είναι ότι δεν είναι και πολύ ελκυστική η κατάσταση της Υγείας γενικά στην Ελλάδα αλλά και στο νομό μας. Δεν μπορεί να προσελκύσει ιατρούς. Τα δεδομένα, οι συνθήκες εργασίες δεν είναι καλές. Και μάλιστα, σκεφθείτε, όταν υπάρχει ένα Τμήμα που δεν έχει ιατρούς και θέλει να προσλάβει για να γεμίσει με ιατρούς αλλά προκηρύσσεται μία θέση αντί να προκηρυχθούν τρεις-τέσσερις για να φανεί ότι γίνεται μια προσπάθεια σοβαρή για να στελεχωθεί το συγκεκριμένο Τμήμα, δεν υπάρχει κάποιος ιατρός που θα δεχθεί να έλθει και να αναλάβει όλο το Τμήμα μόνος του.
Γ.Π