Αποκλειστική δήλωση: Χρ. Μέλλος: “Στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας πρέπει να ρίξουμε το μεγάλο βάρος της προσπάθειάς μας”. Ποιές προληπτικές δράσεις “τρέχουν” στην Περιφέρειά μας

Η μέριμνα για την βελτίωση των υποδομών των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας και η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης καρκίνου είναι οι βασικές προτεραιότητας της πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά τον τομέα της Υγείας.

Για τις δράσεις τις οποίες σχεδιάζει να υλοποιήσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο αυτών των προτεραιοτήτων μίλησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Ι.Σ.Κ Χρυσοβαλάντης Μέλλος. Σύμφωνα με τα όσα μάς είπε, αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή των αναγκών των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της Περιφέρειας σε υλικοτεχνικές υποδομές προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη προγράμματα πρόληψης καρκινικών νοσημάτων στο νομό Κορινθίας.

Αναλυτικά, ο κ. Μέλλος ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε κάνει μια μεγάλη καταγραφή όσον αφορά τα υλικοτεχνικά σχεδόν στο 80%-90% των μονάδων Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Κυρίως όμως ρίχνουμε το μεγάλο μας βάρος στα Κέντρα Υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιο αίτημα από τα Νοσοκομεία δεν θα το δούμε. Εννοείται ότι θα το δούμε. Θέλουμε όμως να κοιτάξουμε καλύτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, εκεί πρέπει να ρίξουμε το μεγάλο βάρος της προσπάθειάς μας.

Έχουν καταγραφεί λοιπόν οι ανάγκες και θα τις συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη, για να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών που θα συμφωνήσουμε, διότι θα υλοποιηθούν αρκετά πράγματα. Και μιλάμε για την υποδομή πολλών Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για την Κορινθία, αυτά που θέλουμε να προχωρήσουμε είναι το Κέντρο Υγείας Λουτρακίου και το Κέντρο Υγείας Νεμέας. Αυτά τα δύο Κέντρα είναι σε πρώτο πλάνο, λόγω του ότι η υποδομή τους η κτιριακή βρίσκεται αρκετά πίσω.”

Και ο κος Μέλλος συμπλήρωσε: 

“Από κει και πέρα λοιπόν, αφού υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός για τα Κέντρα Υγείας, υπάρχει κι ένας σχεδιασμός για τα Περιφερειακά Ιατρεία, ο οποίος θα αργήσει λίγο παραπάνω διότι – καταλαβαίνετε – τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι πάρα πολλά. Πολύ περισσότερα. Ενώ τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας είναι 27-28 τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι πενταπλάσια. Κι επειδή αυτή την καταγραφή, στις περισσότερες των περιπτώσεων, την κάνω πηγαίνοντας σ’ αυτά τα Ιατρεία, αντιλαμβάνεστε ότι, όταν υπάρχει ένας αριθμός κοντά στα 150 Ιατρεία, είναι δύσκολο να πάω σε όλα. Επισκέπτομαι όμως όσο μπορώ περισσότερα. Οπότε γίνεται και μια καταγραφή στα Ιατρεία τα Περιφερειακά. Αυτό όμως που προέχει αυτή τη στιγμή, στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας, είναι τα Κέντρα Υγείας.

“Τρέχουν” και δράσεις 

Παράλληλα, «τρέχουν» όμως και δράσεις. Δράσεις προληπτικής ιατρικής, προαγωγής Υγείας. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεργάζεται με τους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρία. Είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου με μαστογραφίες και έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας, στο Δήμο Βέλου-Βόχας αυτή τη στιγμή, ενώ ήδη έχουμε περάσει και στον Δήμο Ξυλοκάστρου. Οι επόμενες δράσεις αυτού του προγράμματος, οι οποίες θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο, είναι στους Δήμους Κορινθίων, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και στο Δήμο Νεμέας.

Επιπλέον, έχουμε και μία ακόμη δράση, η οποία ξεκινά την Παρασκευή και αφορά μία ακόμη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους Ιατρικούς Συλλόγους αλλά και με την Ελληνική Δερματολογική Εταιρία, στα πλαίσια της εκστρατείας «ΔερΜάιος» – έτσι λέγεται – επειδή ο Μάιος είναι ο μήνας της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου, την Παρασκευή 24 του μήνα το απόγευμα, από τις 2:00 μ.μ. μέχρι τις 7:00 μ.μ., θα έχει εκεί δερματολόγους της, από το νομό Κορινθίας, που θα εξετάζουν όσους πολίτες θέλουν να εξετάσουν τις «ελιές» τους και να κάνουν δερματοσκόπηση για πρόληψη του μελανώματος και γενικά του δερματικού καρκίνου. Επίσης, το ίδιο θα γίνει στο Κέντρο Υγείας Νεμέας, το Σάββατο από το πρωί στις 10:00 έως τις 3:00 μ.μ.. Αυτή η δράση θα γίνει παράλληλα και την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Τρίπολης.

Όποτε ξεκινάει μια “ομπρέλλα” δράσεων που έχει πάρει έγκριση και κατόπιν εισήγησης δικής μας στον Περιφερειάρχη, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα πρόληψης.

Παραμένει προτεραιότητα λοιπόν η πρόληψη σε βασικά νοσήματα, με προγράμματα για όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου. Τον Ιούνιο θα γίνει στη Μεσσηνία ένα παρόμοιο πρόγραμμα πρόληψης. Κάθε μήνα θα «τρέχει» σε διαφορετικό νομό ένα διαφορετικό πρόγραμμα πρόληψης.»

Γ.Π 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ