Αποκλειστική συνέντευξη: Βλ. Τσιώτος: “Η Κορινθία κινδυνεύει να χάσει τις ακτές της από την διάβρωση. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί μια μελέτη που θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα”

Τον κίνδυνο ολόκληρη η Κορινθία να χάσει τις ακτές της, εξαιτίας της εκτεταμένης διάβρωσης που έχει σημειωθεί και συνεχώς εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και την ανάγκη το μείζον αυτό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί όχι αποσπασματικά αλλά ολοκληρωμένα και ενιαία από την κεντρική κυβέρνηση, σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού, από την Πάτρα ως την Κόρινθο, επεσήμανε ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Βλάσης Τσιώτος σε αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα τόνισε ο κ. Τσιώτος, ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον Κορινθιακό που εκτείνεται σε 35 χιλιόμετρα και υφίσταται πολύ μεγάλη καταστροφή από την διάβρωση, σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να κινδυνεύουν δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες. Ωστόσο, όπως μας διευκρίνισε  πρέπει το πρόβλημα να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά αλλά ολοκληρωμένα.

Ο κ. Τσιώτος αναφέρθηκε σε δύο αποφάσεις: μία του Υπουργείου Οικονομικών για την διάθεση κονδυλίου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την κάλυψη άμεσων προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του παραλιακού μετώπου του Δήμου και μία, πιο πρόσφατη, της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την έγκριση 16 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την εκτέλεση έργων επεμβάσεων σε όλες τις προβληματικές ακτές της Πελοποννήσου. Τόνισε όμως ότι «αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να ολοκληρωθεί μια μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, από την Πάτρα έως την Κόρινθο».

Διευκρίνισε επίσης ότι με τις επεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα «δεν λύνεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα» και προειδοποίησε ότι «η Κορινθία κινδυνεύει να χάσει τις ακτές της».

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Τσιώτου έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Δήμαρχε, τι γίνεται με το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης στον Δήμο σας;

Απ: Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έχει την τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα να διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον Κορινθιακό, σε όλο το νομό Κορινθίας. Μιλάμε για 35 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Με τεράστια προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της διάβρωσης για τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης είναι θέμα επιβίωσης. Κινδυνεύουν δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες.

Εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προσπαθούμε να βρούμε τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να μπορέσουμε να επέμβουμε, τουλάχιστον “πυροσβεστικά”, στις περιοχές που έχουνε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Πρόσφατα, εγκρίθηκε κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ, για να μπορέσουμε να καλύψουμε προβλήματα άμεσα, όπως τεράστιες τρύπες στο οδόστρωμα, υποχώρηση της παλιάς εθνικής οδού σε πολλά σημεία κ.λπ.. Αυτό το 1,5 εκατομμύριο, το άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δημοπρατηθεί.

Από κει και πέρα, η Περιφέρεια αναγνωρίζει το πρόβλημα συνολικά στην Πελοπόννησο, με το θέμα της διάβρωσης, και γι’ αυτό και πρόσφατα έχει βγάλει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 16 εκατομμυρίων ευρώ, για επεμβάσεις. Όλοι μας όμως, εμείς στην Κορινθία εδώ, αυτό που περιμένουμε είναι να ολοκληρωθεί μια μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα, από την Πάτρα έως την Κόρινθο.

Ερ: Τώρα, τι βλέπετε στο μέλλον να γίνεται, σε πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με βάση αυτό που ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια;

Απ: Όσον αφορά το νομό Κορινθίας αλλά και, ειδικότερα, τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, οποιαδήποτε αποσπασματική επέμβαση κάνουμε δρα “πυροσβεστικά”, δεν λύνει ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Διότι μεταφέρεται το πρόβλημα συνήθως ανατολικά. Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να γίνει είναι οι αρμόδιοι να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η συνολική μελέτη, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τα αναγκαία κονδύλια για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του θέματος της διάβρωσης. Μέχρι τότε, αυτό που θα κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε τις άμεσες προτεραιότητες.

Ερ: Έχετε προχωρήσει, νομίζω, σε κάποιες επεμβάσεις, σε κάποια έργα…

Απ: Έχουνε γίνει κάποιες επεμβάσεις και στο Δερβένι και στα Μαύρα Λιθάρια και στο Μελίσσι, όμως αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι δεν λύνεται έτσι ολοκληρωμένα το πρόβλημα. Συνολικά, η Κορινθία κινδυνεύει να χάσει τις ακτές της.

Ερ: Γενικά, αυτό το θέμα πότε έχει ξεκινήσει και πού οφείλεται; Δηλαδή, είναι μια φυσική διάβρωση ή υπάρχουν κάποια άλλα αίτια που την προκαλούν;

Απ: Είναι πολύ-παραγοντικό το θέμα με τη διάβρωση. Δεν είναι ότι ξεκίνησε τώρα. Έχει ξεκινήσει εδώ και 20 – 25 χρόνια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν: και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και ουσιαστικά κάποιες επεμβάσεις που έχουν γίνει, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, δημιουργούν πρόβλημα. Και ουσιαστικά, το θέμα της διάβρωσης είναι ότι το φερτό υλικό από τα ποτάμια δεν επαρκεί, δεν μένει στις παραλίες μας. Χάνεται στο εσωτερικό του Κορινθιακού. Επίσης ο Κορινθιακός έχει μια μορφολογία πολύ απότομη και έτσι, μέσα από κάποιους σεισμούς οι οποίοι γίνονται, προκαλούνται υπόγειες κατακρημνίσεις οι οποίες επιτείνουν το φαινόμενο.

Γ. Π.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ