Αφορά και το νομό μας : Τί θα γίνει με τα Κέντρα πρόληψης & απεξάρτησης; Τί είπε ο Υφυπουργός Υγείας στους εργαζόμενους ;

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι φορείς πρόληψης και απεξάρτησης στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και ο “Δίολκος”, το κέντρο πρόληψης των ναρκωτικών και προαγωγής της ψυχικής Υγείας του νομού μας με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις εξαρτήσεις που αναμένεται άμεσα να τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο Υφυπουργός Υγείας Δημ. Βαρτζόπουλος και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθαν. Θεοχάρης δεσμεύονται μέχρι το 2027 για την λειτουργία των κέντρων πρόληψης όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Οι εργαζόμενοι στα 75 Κέντρα Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της χώρας σε πρόσφατη κινητοποίησή τους στις 19 Ιουνίου, πραγματοποίησαν δράσεις διαμαρτυρίας, διεκδικώντας την διασφάλιση της φιλοσοφίας της πρόληψης, της λειτουργίας των κέντρων και των θέσεων των εργαζομένων σε αυτά.

Στα πλαίσια της παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπεία του Σωματείου πραγματοποίησε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Κατά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε προφορικά τους εργαζομένους για την διασφάλιση της χρηματοδότησης και τον χαρακτήρα της εργασίας στα κέντρα πρόληψης ως το 2027, όπως αναφέρει το in.gr .

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρτζόπουλος επεσήμανε ότι άμεσα θα δοθεί προς διαβούλευση, νομοσχέδιο με θέμα την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού για τα ναρκωτικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο νέο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), θα ενταχθούν όλοι οι φορείς που λειτουργούν σήμερα για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο ή άλλου είδους εξαρτήσεις, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέφερε ακόμη στους εργαζομένους ότι ο νέος αυτός οργανισμός, θα αναλάβει και την επιστημονική εποπτεία των Κέντρων Πρόληψης, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι τα Κέντρα Πρόληψης δεν θα αναφέρονται στο επικείμενο νομοσχέδιο και ότι δεν τα αφορά. Μάλιστα δήλωσε, ότι τα Κέντρα Πρόληψης θα συνεχίσουν να έχουν την υπάρχουσα δομή και λειτουργία τους, καθώς δεν περιλαμβάνεται και ούτε καταργείται καμία σχετική νομοθεσία που τα διέπει.

Μέχρι το 2027, οπότε και λήγει η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ, που καθορίζει τον τρόπο και το ύψος χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα όπως γνωρίζουν. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι κανένας εργαζόμενος, δεν θα μείνει χωρίς δουλειά μετά το 2027 και μέχρι τη σύνταξή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ