Για το τεράστιο πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς έκανε παρέμβαση στη Βουλή ο Γιώργος Ψυχογιός, κοινοποιώντας επιστολή της Ε.Α.Σ Κορινθίας

Ο Βουλευτής του νομού μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, κατέθεσε  ως Αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας, όπως του κοινοποιήθηκε, με την οποία ζητούνται από την Πολιτεία “άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή, αλλά και μεσοπρόθεσμες ενέργειες που θα ενισχύσουν και θα θωρακίσουν σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής την ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά σε μια ολόκληρη κοινωνική και οικονομική αλυσίδα.”.

Όπως αναφέρει σχετικά ο Βουλευτής : “Υπενθυμίζουμε εδώ ότι μετά από Ερώτησή μας, στις 20.12.2023 για το εν λόγω θέμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας ενημέρωσε ότι προχώρησε σε σύγκληση εννέα (9) χωρών του Νότου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή, με στόχο τον περασμένο Φεβρουάριο να διαμορφώσουν κοινές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που αφορά πρωτίστως την ακαρπία της ελιάς.

Από τότε η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους παραγωγούς και αποδεικνύοντας ότι είναι ανίκανη να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αλλά και να κάνει έναν δυναμικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της κλιματικής κρίσης στην γεωργία.

Με την παρέμβασή μου αυτή, που βασίζεται στην ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη επιστολή της ΕΑΣ Κορινθίας, ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών μας, που αντιμετωπίζουν πλέον θέματα επιβίωσης, αλλά και για την ενίσχυση της καλλιέργειας της ελιάς, που είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κορινθία και ολόκληρη τη χώρα.”

Ακολουθεί αναλυτικά  η Αναφορά  όπως κατατέθηκε:

“Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και αποζημίωση για την ακαρπία της ελιάς, ζητά με επιστολή της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας»

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά, επιστολή που του κοινοποιήθηκε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας και αφορά στο τεράστιο πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς.

Σύμφωνα με την επιστολή, το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά το 2023 και το 2024, είναι μεγάλο και αφορά όλες τις ποικιλίες της και όλες τις περιοχές του Νομού. Οι παραγωγοί είδαν την περσινή χρονιά να χάνεται ολοσχερώς και την φετινή να ακολουθεί κατά πόδας.

Η ζημιά έχει ήδη διαπιστωθεί, αλλά και βεβαιωθεί από τον κρατικό μηχανισμό με τον αρμόδιο Υπουργό τον Ιανουάριο 2024 στην ομάδα των EUMED-9, να ανακοινώνει πως στην Ελλάδα η μείωση της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή υπολογίζεται σε 60% στις ελαιοποιήσιμες και 45% στην επιτραπέζια ελιά. Ενδεικτικά ανέφερε μείωση για την Πελοπόννησο άνω του 50%, αν και η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη και αγγίζει το 90%-100%.

Η ακαρπία σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό ασφάλισης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, αλλά από άλλες ενισχύσεις, προγράμματα Ε.Ε ή και μέσω κρατικής αρωγής.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούν ενέργειες ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις αφού οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά προβλήματα επιβίωσης. Επίσης, τονίζουν πως πρέπει να παγώσουν οι οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον για δύο χρόνια και να ρυθμιστούν οι υπάρχουσες οφειλές. Η ίδια μέριμνα πρέπει να ληφθεί  και για τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας: τους ελαιοτριβείς, τους τυποποιητές και τους εξαγωγείς.

Τέλος, μεσοπρόθεσμα και σε επίπεδο Ε.Ε. ζητούν την δημιουργία νέου Ταμείου για την κάλυψη απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής λόγω κλιματικής κρίσης και  αύξηση του ύψους του γεωργικού αποθεματικού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Επισυνάπτεται η σχετική Επιστολή

Αθήνα, 12 Ιουνίου  2024

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Γιώργος Ψυχογιός”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ