Σημεία από την τοποθέτηση του βουλευτή του νομού μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
“Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εξακολουθεί να αφήνει εκτός ουσιαστικής προστασίας και στήριξης ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων ανοίγοντας, όπως έχει ήδη γίνει, με την επικουρική ασφάλιση τον δρόμο σε ιδιώτες και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι αυξήσεις που προβλέπει είναι για δεύτερη χρονιά μικρότερες του πληθωρισμού, γεγονός που συνιστά στην ουσία μείωση και όχι αύξηση των εισοδημάτων των συνταξιούχων.
Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση αυξάνει το όριο οφειλών από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για τους μικρομεσαίους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη. Όμως, υπάρχουν δισεκατομμύρια οφειλές, στο ΚΕΑΟ από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και άλλες κατηγορίες.
Οι δικλείδες και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν στις διατάξεις αποκλείουν πάρα πολλούς υποψήφιους συνταξιούχους και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους έχουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ στο ΙΚΑ, ή για ρύθμιση120 δόσεων.
Στις πιο δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, το 2015, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει αυτό το όριο στις 50.000, με αποτέλεσμα να σωθούν χιλιάδες ασφαλισμένοι που ήταν σε ομηρία και δεν μπορούσαν να πάρουν τη σύνταξή τους. Το ίδιο και για τις 120 δόσεις του 2019, με τις οποίες μπόρεσαν οι ασφαλισμένοι να διαγράψουν μεγάλο μέρος των οφειλών, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να συνταξιοδοτηθούν.
Η Κυβέρνηση αυξάνει κατά 4% τις εισφορές για όλους τους επαγγελματίες, ενώ πέρυσι τις είχε αυξήσει 9,6%, παρά τις εκκλήσεις μας να παγώσουν λόγω της καλπάζουσας ακρίβειας. Ο Πρωθυπουργός μιλάει για μείωση των εισφορών, όταν η τεράστια πλειοψηφία επιστημόνων, ελεύθερων επαγγελματιών, μικρομεσαίων και αγροτών έχει δει αύξηση πάνω από 20% από το 2019.
Το Νομοσχέδιο δεν λέει τίποτα για τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις του ΕΦΚΑ και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για νέες προσλήψεις, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι.
Η Κυβέρνηση αλλοιώνει πλήρως με το άρθρο 33 το πνεύμα και τη στόχευση της διάταξης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που έδωσε πλήρη πρόσβαση σε δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας προστατεύοντας και σώζοντας σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπινες ζωές.
Ελεύθεροι επαγγελματίες που αδυνατούν να καταβάλουν τα ασφάλιστρα θα μένουν ανασφάλιστοι με επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους, ενώ την ίδια στιγμή συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι αλλοδαποί, οι Ρομά και άλλες ευάλωτες ομάδες, θα μένουν εκτός βασικών παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στις 18 Δεκεμβρίου, που είναι η παγκόσμια μέρα του μετανάστη, φέρνετε αυτή την τροπολογία, αφού βέβαια έχετε χτίσει επί τόσα χρόνια ένα αφήγημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ανοιχτά σύνορα, ακόμα και για Τούρκους πράκτορες και έχετε επενδύσει στον κοινωνικό αυτοματισμό.
Η χώρα καταγγέλλεται από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο για επαναπροωθήσεις και βία κατά των προσφύγων, πράγμα το οποίο για τη χώρα είναι πολύ σοβαρό, διότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και η απαρέγκλιτη τήρησή τους θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όλους. Είναι όπλο για τη χώρα.
Επίσης, ξηλώσατε όλο το πλαίσιο για την πρόσβαση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην αγορά εργασίας και σε άλλα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τη διαδικασία των μετακλήσεων
Προσγειώνεστε ανώμαλα στην πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που εμείς είχαμε εντοπίσει χρόνια με κοινοβουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις μας. Γιατί για εμάς ο στόχος είναι μια κοινωνία συνοχής, συμπερίληψης, χωρίς αόρατους ανθρώπους με υποχρεώσεις και δικαιώματα για όλους.
Αυτό που γίνεται είναι ένα βήμα, μια μικρή δικαίωση γι’ αυτό που και εμείς λέγαμε και ζητούσαν και οι παραγωγοί και στην περιφέρεια μου, αλλά και οι σύγχρονες ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, μια δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν, να ζήσουν αξιοπρεπώς, να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία, αλλά πάντοτε με έλεγχο. Και σε αυτό θα είμαστε ενεργοί για την εφαρμογή των προϋποθέσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και όχι μόνο, αλλά και των διεκδικήσεων που έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι μετανάστες.»