Δήλωση Γ. Ψυχογιού στην hmerisiakorinthou.gr για το νερό: Όταν μιλάς για συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., μιλάς απευθείας για απαξίωση. Θα κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε

Τα σχέδια για την συγχώνευση (κατάργηση) των τοπικών Δ.Ε.Υ.Α. με την ΕΥΔΑΠ έχουν προκαλέσει την έντονη και μαζική αντίδραση των Δήμων της Κορινθίας. Το ένα μετά το άλλο τα Δημοτικά Συμβούλια παίρνουν ομόφωνες αποφάσεις, αρνητικές σε αυτά τα σχέδια και δηλώνουν πως θα αντισταθούν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε να διατηρηθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και αποχέτευσης στο νομό μας.   

Μιλώντας στη hmerisiakorinthou.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ στο νομό μας Γιώργος Ψυχογιός, για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, κάνει λόγο για “δυσμενείς επιπτώσεις” που θα έχουν τα σχέδια αυτά για καταργήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης των Δήμων της Κορινθίας και συγχώνευση των υπηρεσιών τους στην ΕΥΔΑΠ καθώς και “τα μακροπρόθεσμα πλάνα της για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής νερού”. 

Ο βουλευτής τόνισε ότι “αυτό που μεθοδεύει η κυβέρνηση με τη διαχείριση του νερού είναι ένα “έγκλημα” το οποίο το κόμμα του θα προσπαθήσει πάση θυσία να αποτρέψει, συντασσόμενο με όλους τους Δήμους του νομού Κορινθίας.” Επεσήμανε ακόμη ότι ο ίδιος μεταφέρει στη Βουλή όλες τις διαμαρτυρίες των Δήμων και των φορέων του νομού και πρόκειται σύντομα να καταθέσει και σχετική ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μιλώντας δε για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων, ο κ. Ψυχογιός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι εάν ευοδωθούν τα σχέδια αυτά, θα εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος της ύδρευσης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ίδιους του Δήμους, οι οποίοι θα μετακυλίσουν αναγκαστικά στους δημότες τους το πρόσθετο αυτό κόστος.

Αναλυτικά, ερωτηθείς από την εφημερίδα μας για το θέμα της διαχείρισης του νερού που έχει ανακύψει ο κ. Ψυχογιός δήλωσε τα εξής:

«Κοιτάξτε, καταρχάς ευχαριστώ για το χώρο που μου δίνετε και για το βήμα. Διότι είναι πολύ σημαντικό τα τοπικά μέσα να ασχοληθούν με αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

Για εμάς αυτό που μεθοδεύεται είναι ένα “έγκλημα”. Και θα κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε. Ήδη, λόγω των αντιδράσεων, το νομοσχέδιο έχει κρατηθεί πίσω, από την κυβέρνηση, και θα κάνουμε τα πάντα, θα φροντίσουμε να μην το φέρει ποτέ (σ.σ. για ψήφιση στη Βουλή). Διότι όταν μιλάς για συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., μιλάς απευθείας για απαξίωση. Μιλάς επίσης για ιδιωτικοποίηση, αυτά είναι γνωστά. Και έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι ο Δήμος των Παρισίων, όπου εκεί οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με το νερό συγχωνεύτηκαν, όλες δηλαδή οι υπηρεσίες πήγαν σε μία, ανέλαβε ιδιώτης και μετά από περίπου 10 χρόνια, αφού είχε διαλύσει τα πάντα και είχε αυξήσει κατά πάρα πολύ τα τέλη και είχε υποβαθμίσει την ποιότητα και την επάρκεια του νερού που είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, επανήλθε το Δημόσιο, επανήλθε το κράτος, επανήλθε ο Δήμος για να μπορέσει να επαναφέρει την κανονικότητα και την πρόσβαση όλων σε αυτό το δημόσιο αγαθό.

Άρα, για μας αυτό είναι αιτία “πολέμου” και για μένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ήδη έχω κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή (μεταφέροντας εκεί τις αντιδράσεις) από τα σωματεία, μάλιστα, και τις διοικήσεις των Δ.Ε.Υ.Α. του νομού Κορινθίας. Ήδη δηλαδή έχουμε αποφάσεις των σωματείων και των διοικήσεων των Δ.Ε.Υ.Α. του νομού που εναντιώνονται σε αυτό και όλοι οι δήμαρχοι, σύσσωμοι με τα δημοτικά συμβούλια φέρνουν ψηφίσματα τα οποία αντιτίθενται ξεκάθαρα και ομόφωνα σε αυτούς του είδους τις μεθοδεύσεις και τις πολιτικές, αλλά και τις κινήσεις της κυβερνήσεως.

Οπότε θα συνεχίσω κάνοντας μία επίκαιρη ερώτηση, αξιοποιώντας όλο το υλικό, όλες δηλαδή τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όλες τις αποφάσεις των σωματείων, όλες τις αποφάσεις των φορέων που έχουνε κινητοποιηθεί και ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό, τον κύριο Σκυλακάκη να πάρει δημόσια θέση για αυτά τα εφιάλτικά σχέδια, τα οποία θέλουμε να αποτρέψουμε.”

Και ο κος Ψυχογιός συνεχίζει:

“Να σημειώσω – για να καταλάβει ο κόσμος τι μέλλει γενέσθαι – ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ είναι αντίθετοι σε αυτή την προοπτική, δηλαδή και των νομών που πρόκειται να συγχωνευτούν και της ίδιας ΕΥΔΑΠ είναι απέναντι. Έχουνε κάνει προτάσεις – και αυτό θέλω να τονίσω με στεντόρεια φωνή – ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της απόδοσης της ΕΥΔΑΠ, που είναι μία υποδειγματική επιχείρηση και με δημόσιο έλεγχο έχει φροντίσει να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Έχουν κάνει λοιπόν προτάσεις βελτίωσης, προτάσεις αναβάθμισης, προτάσεις ενίσχυσης και στελέχωσης που δεν εισακούγονται.

Και θέλω επίσης να τονίσω με στεντόρεια φωνή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει ως πρόταση στο Σύνταγμα να κατοχυρωθεί το νερό ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι, κάτι το οποίο απέρριψε η επόμενη κυβέρνηση, που ήταν η αναθεωρητική Βουλή της Νέας Δημοκρατίας, και είχε βοηθήσει πάρα πολύ και τις Δ.Ε.Υ.Α. και στο νομό μας, με υποδομές, με νέα έργα, με προσωπικό, με διευκολύνσεις ώστε να υπηρετήσει τις τοπικές κοινωνίες, κάτι το οποίο μετά σταμάτησε.

Και τι έγινε επί Νέας Δημοκρατίας; Εκτινάχθηκε το χρέος των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω του ενεργειακού κόστος και η κυβέρνηση το άφησε να εξελίσσεται και δεν τις στήριξε για να το καλύψει, για να κλείσουν τις “τρύπες”. Και τώρα έρχεται – υποτίθεται – η συγχώνευση και ο ιδιώτης “ως απομηχανής Θεός”.

Όπου εφαρμόστηκε αυτό, όπου δηλαδή το νερό έγινε εμπόρευμα και μπήκε στη λογική του κέρδους και της ζημιάς και πουλήθηκε με την νεοφιλελεύθερη συνταγή αυτό απέτυχε παταγωδώς και αυτό θα γίνει και εδώ.

Τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση και συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α.; Σημαίνει το εξής. Σημαίνει ότι θα πάρουν κομμάτια να τα δώσουν σε εταιρείες οι οποίες δεν θα κοιτάζουν τον κοινωνικό ρόλο αλλά το κέρδος τους και την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων τους και των μερισμάτων αδιαφορώντας – επαναλαμβάνω – γι’αυτό το οποίο πρέπει να υπάρχει και πρέπει να παρέχεται σε καλή ποιότητα και με επάρκεια στους πολίτες.

Τι σημαίνει όμως ακόμη πιο πρακτικά: Σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος για τους πολίτες, δηλαδή για τους καταναλωτές και τους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να έχουν μία πρόσβαση και μία χρήση του αγαθού νερού. Σημαίνει ότι θα έχουμε μία αύξηση του κόστους και των τελών, τα οποία θα μετακυλίονται και από τους Δήμους στους πολίτες πλέον, όπως ήδη γίνεται με τα σκουπίδια, όπως ήδη γίνεται με την ενέργεια. Θα σημάνει επίσης μεγάλη απαξίωση και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού καθώς και της επάρκειας του νερού, δηλαδή των ποσοτήτων του νερού που θα διατίθενται. Και θα σημάνει και πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν είτε με απολύσεις, είτε με μετακινήσεις και γενικά με δυσμενή μεταβολή της εργασιακής τους θέσης».

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ