Υλικά
- 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- · 550 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- · 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- · 2 μέτρια αυγά
- · 200 γραμμάρια ζάχαρη
- · 200 ml γάλα
- · Χυμός πορτοκαλιού (50 ml) και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- · 1 πρέζα αλάτι
- · 1/2 κουταλάκι γλυκού αρωματικά σε σκόνη (μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι)
- · 1 κρόκο αυγού (χτυπημένο ελαφρώς με λίγο γάλα για το άλειμμα)
- · Φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το Βιτάμ με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, συνεχώς, μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, το χυμό και τα αυγά, χτυπημένα καλά με αυγοδάρτη και ανακατεύουμε καλά.
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Αδειάζουμε στη λακκούβα το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με τα χέρια.
- Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στα υγρά υλικά, πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα, την αφήνουμε στο μπολ και τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου, για να φουσκώσει η ζύμη. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 5–6 κομμάτια.
- Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρια. Αν θέλουμε, μπορούμε να πλέξουμε κοτσίδες. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε λαμαρίνα, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον, για να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30–35 λεπτά περίπου.
- vitam.gr