Την πορεία των εκδηλώσεων των πρώτων ημερών του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Γέφυρες», που πραγματοποιείται στην Κόρινθο, παρουσίασε μιλώντας σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ κα Πέτρα Τερζή.
Όπως προκύπτει από τα όσα μάς ανέφερε η κα Τερζή, το χρονικό διάστημα από τις 15 έως και τις 19 Νοεμβρίου έλαβε χώρα πλήθος εκδηλώσεων στο πλαίσιο ενός πλούσιου προγράμματος για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, που περιελάμβανε προετοιμασία σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας, παρουσιάσεις έργων ζωγραφικής και κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις και πολύ ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες.
Η κα Τερζή ανακοίνωσε επίσης, μέσω της ιστοσελίδας μας, ότι την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν στο Επιμελητήριο Κορινθίας προβολές ταινιών εικονικής πραγματικότητας.
Αναλυτικά, η κα Τερζή μας δήλωσε τα εξής :
«Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκίνησαν ανεπισήμως την Παρασκευή, με το εργαστήριο συγγραφής σεναρίου. Το σενάριο το κάναμε για να γυρίσουμε μία ταινία στην Κόρινθο. Το σενάριο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο. Και τώρα είμαστε στην μεταπαραγωγή, δηλαδή στο να προσθέσουμε μουσικές και ήχους. Αυτή η ταινία δημιουργείται στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εργαστηρίου «Πήγασος», που κάνουμε κάθε χρόνο, και θα προβληθεί την ημέρα των βραβείων, το Σάββατο στις 23 Νοεμβρίου.
Τη Δευτέρα (18 Νοεμβρίου) είχαμε μία λαμπρή επίσημη έναρξη με αρκετούς καλλιτέχνες, από όλα τα είδη της τέχνης και τους ζωγράφους της Κορινθίας καθώς και επίσης από το Σωματείο Τέχνης και Λόγου «Αλκυονίδες» με 25 έργα, αλλά και από το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Κορίνθου, μαθητές του οποίου παρουσίασαν 8 έργα στα οποία χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά.
Είχαμε επίσης μια πολύ ωραία συναυλία με τσέλο και την προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας BRANDO WITH A GLASS EYE του Αντώνη Τσώνη.
Και μετά ακολούθησε η προβολή της τούρκικης ταινίας SEARCHING FOR RODAKIS που είχε ως θέμα της την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία το 1923. Αυτό ήταν και το τελευταίο φιλμ της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ.
Σήμερα ξεκινήσαμε νωρίς, στις 10:00 η ώρα, γιατί ήλθαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κορίνθου στο Δημοτικό Θέατρο και γιατί ήταν εδώ ο δάσκαλος και σκηνοθέτης, ο Θεόδωρος Μαραγκός, ο οποίος πρόβαλε δύο από τις ταινίες του, μια ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε κάνει το 1969, που ήταν όμως πολύ επίκαιρη, και το «Μάθε παιδί μου γράμματα». Και μετά είχε μια ωραία συζήτηση με τους μαθητές, στην οποία ήταν παρόντα και μέλη της κριτικής επιτροπής των ταινιών μεγάλου μήκους, που έχουν έρθει από το εξωτερικό.
Να σημειώσω εδώ ότι είναι δίγλωσση η παρουσίαση, δηλαδή όλες οι ξενόγλωσσες ταινίες του Φεστιβάλ έχουν ελληνικούς υπότιτλους ή αν είναι ελληνόφωνες έχουν αγγλικούς υπότιτλους.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σήμερα το απόγευμα (σ.σ. Τρίτη 19 Νοεμβρίου) στο Δημοτικό Θέατρο στις 4:00 ξεκίνησε να παρουσιάζεται μια αυστριακή ταινία που έχει σχέση με το Άουσβιτς. Και μετά έχουμε μία μίνι ημερίδα που έχει σχέση με το χρώμα στην έβδομη τέχνη, μια ολιστική προσέγγιση, με εκλεκτούς καλεσμένους, όπως είναι η Δρ. Αγγελική Κομποχόλη, φιλόλογος και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στο χρώμα από την Αρχαιότητα και μίλησε για τους συμβολισμούς του και τις προεκτάσεις στην Αρχαία σκέψη, ο Τεύκτρος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μίλησε για «το χρώμα στα διατηρητέα και το αστικό περιβάλλον και λίγο κινηματογράφος», ο δρ Αλέξης Χαβιάρας, σκηνοθέτης, ο οποίος μίλησε για την «αισθητική στον κινηματογράφο με χρώμα και σχήμα», η Δάφνη Γλυκοφρύδη, εικαστικός παιδαγωγός, που ήταν και μία από τις δασκάλες των παιδιών του 3ου Δημοτικού Σχολείου, και η οποία μίλησε για «το χρώμα στην Trash Art», και η Άννα Στερεοπούλου, συνθέτις, πιανίστρια, ερευνήτρια, που μας είπε «πώς το χρώμα υπάρχει μέσα στη μουσική» και μάλιστα έπαιξε μουσική, για να το καταλάβουμε καλύτερα.
Και κλείνοντας, ο Τόννυ Στέφενς, ο βοηθός Αντιπροέδρου από το Αμερικανικό Ίδρυμα για τους τυφλούς, που βρίσκεται εδώ στην Κόρινθο. Μιλάει για το πώς αντιλαμβάνονται οι τυφλοί το χρώμα.
Και μετά, ακολουθεί η προβολή ταινιών μικρού μήκους καθώς και της ελληνικής ταινίας τον Νίκου του Κουρού, που κάνει πρεμιέρα εδώ στην Κόρινθο, με την Καίτη Φίνου.
Νομίζω ότι είναι ήταν πλούσιο το πρόγραμμα αυτές τις δύο πρώτες μέρες των επισήμων εκδηλώσεων. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, νομίζω ότι έχουμε καλύψει όλα τα γούστα, όλες τις ηλικίες, όλα τα ενδιαφέροντα. Μπορεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στο Δημοτικό Θέατρο, να μάθει περισσότερα.
Το Φεστιβάλ θα προβάλει και ταινίες εικονικής πραγματικότητας με τον κατάλληλο εξοπλισμό, την Παρασκευή και το Σάββατο το πρωί, στο Επιμελητήριο Κορίνθου. Οι πολίτες της Κορίνθου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κι αυτή την ξεχωριστή εμπειρία».
Γ.Π