Κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του 4ου Γαστρονομικού φεστιβάλ Λουτρακίου, Taste of Loutraki 2025,που ξεκίνησε χθες στο Λουτράκι και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου, έγινε και η βράβευση του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» για την πιστοποίηση που έλαβε το Λουτράκι ως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που αποκτά τον τιμητικό τίτλο Culinary Capital από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό World Food Travel Association.
Ο Ιωάννης Κόντης, πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ ανέφερε στον χαιρετισμό του τα εξής:
«Όταν ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια, αυτό που θα κάνουμε σήμερα τριβέλιζε στο μυαλό μου πολύ καιρό, δίνοντας μια άλλη οπτική στον Ισθμό και την Διώρυγα. Και πραγματικά ευχαριστώ τον Τάκη τον Λουζιώτη, που, από την στιγμή που μοιραστήκαμε τη σκέψη μας, αμέσως κατάλαβε για τι πράγμα μιλάμε και “έβαλε πλάτες” και θα το κάνουμε σήμερα πραγματικότητα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να τα απολαύσατε.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εκπρόσωποι φορέων, φίλοι δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού, αγαπητοί συνεργάτες. Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια σας καλωσορίζω στη σημερινή παρουσίαση του Taste of Loutraki 2025, the Corinthian Food Festival, εδώ στον ιστορικό χώρο της ανώνυμης εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου.
Το φετινό Φεστιβάλ αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση, ενός θεσμού που γεννήθηκε από την αγάπη για τον τόπο και την βαθιά πεποίθηση ότι η γαστρονομία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα πολιτισμού, τουριστικής ανάπτυξης και τοπικής εξωστρέφειας. Είναι τιμή μας που σήμερα βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι του Τύπου, του τουριστικού και γαστρονομικού κλάδου, καθώς και όλοι οι βασικοί φορείς και υποστηριχτές διοργανώσεις. Η παρουσία σας αποτελεί έμπρακτη στήριξη σε μια συλλογική προσπάθεια που κάθε χρόνο εξελίσσεται, αναβαθμίζεται και ανοίγει τον δρόμο για την κορυφή.
Φέτος έχουμε την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσουμε το Taste of Loutraki υπό τη σκιά μιας εξαιρετικά σημαντικής και ιστορικής διάκρισης. Το Λουτράκι είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως Culinary Capital από τον διεθνώς αναγνωρισμένο Οργανισμό World Food Travel Association. Η αναγνώριση αυτή κατατάσσει το Λουτράκι ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς, θα έλεγα παγκοσμίως πλέον, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, γιατί πραγματικά το πιστεύουμε, και επιβεβαιώνει τη διαρκή δέσμευση για την ανάδειξη της αυθεντικής τοπικής γαστρονομίας.
Το Taste of Loutraki 2025 διοργανώνεται από το Tουριστικό Oργανισμό, το Σύλλογο Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Λουτρακίου «Ξένιος Ζευς» και το Επιμελητήριο Κορυνθίας. Την οργάνωση, όπως ακούσατε, έχουν αναλάβει οι κυρίες της Respond Οn Demand, με μακρά και πετυχημένη πορεία στο κομμάτι του τουριστικού μάρκετινγκ. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγα Κορίνθου και της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Κορινθίας.
Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τους χορηγούς του Φεστιβάλ. Τον Όμιλο Comer, Widam & Ramada Λουτράκι Poseidon Resort & Club Hotel Casino Λουτράκι, το Ξενοδοχείο Παππάς, τα Οινοποιεία Μπαραφάκας και κτήμα Μανωλάκη, τα εστιατόρια Ypanema, Ωμέγα 3 και Πιπέρι, το τουριστικό πλοίο Άννα 2, την επιχείρηση Μάρκελος OLIVE και την Pietris Catering. Το σημερινό σημείο συνάντησης σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλούσιου τριημέρου δράσεων που αναδεικνύουν τον γαστρονομικό χαρακτήρα του τόπου μας, όπως live cooking, γευσιγνωσίες, επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες, εμπειρίες spa, μοναδικά pairings και ξεχωριστές στιγμές δίπλα στη θάλασσα.
Η συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων έχει καταστήσει το Λουτράκι ένα πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης και τουριστικής διαφοροποίησης που αξίζει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και στηρίζετε αυτή την προσπάθεια. Σας εύχομαι από καρδιάς ένα απολαυστικό και δημιουργικό τριήμερο και σας καλωσορίζω στην πρώτη πρωτεύουσα γαστρονομίας της Ελλάδας».
Γ.Π