Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση
- 1 κιλό διάφορα τυριά
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
- 50 γρ. μαχλέπι
- 30 γρ. μοσχοκάρυδο
- 1 αυγό και 3 κροκάδια, για να ενωθούν τα υλικά
- 1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα
Για τη ζύμη
- 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 30 γρ. μαστίχα, κοπανισμένη
- 50 γρ. μαχλέπι
- 30 γρ. μοσχοκάρυδο
- Μισή κούπα ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 180 γρ. γάλα
- Μισή κούπα σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν.
Σκεπάζουμε κι αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 2 ώρες.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε με τα δάχτυλα, να γίνουν τρίμματα σαν του τραχανά.
Προσθέτουμε τ’ αυγά και όσο γάλα χρειαστεί και ζυμώνουμε να γίνει ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Ανοίγουμε κατόπιν τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκατοστά, κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια 10 εκατοστών και τα πατάμε στο σουσάμι να καλυφθεί η μια επιφάνεια.
Βάζουμε σε κάθε φυλλαράκι 2 κουταλιές από τη γέμιση.
Διπλώνουμε 3 πλευρές του φύλλου επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψουμε όλη και πιέζουμε με τα δάχτυλα τις γωνίες, να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα.
Μετά, αραδιάζουμε τις φλαούνες σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε τη γέμιση με το χτυπημένο αυγό και τη πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τέλος τις ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου, μισή ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Οι κυπριακές φλαούνες είναι πανέτοιμες.
Καλή όρεξη!
supersyntages.gr