Κώστας Κόλλιας στη Βουλή: ” Το Ν/Σ “Δουλειές ξανά” είναι ένα άκρως μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, εμβληματικής σημασίας..”

Στη  χθεσινή του ομιλία ο Βουλευτής  Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά», μεταξύ άλλων υπογράμμισε, πως πρόκειται “για ένα άκρως μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, εμβληματικής σημασίας, διορθωτικό των χρόνιων προβλημάτων που υπήρχαν μέχρι πρότινος. Με τις προωθούμενες διατάξεις εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ, επίσης, αναβαθμίζονται οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και το σύστημα κατάρτισης. Πιο συγκεκριμένα:· Προβλέπεται η αναδιοργάνωση και η ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται πλέον σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).· Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ανέργων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. · Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία. · Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ως κίνητρο για την ενεργότερη αναζήτηση εργασίας.

· Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών, που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων. Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης, που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο Μητρώο.”

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κόλλιας, πρόκειται για τους «κατ΄ επάγγελμα ανέργους» που έκαναν «πάρτυ» τόσα χρόνια, εκμεταλλευόμενοι τις τρύπες της νομοθεσίας, ζώντας παρασιτικά σε βάρος των πραγματικών δικαιούχων.

· Το επίδομα ανεργίας θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας αλλά και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

· Ενεργοποιείται η διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

· Τίθεται η αξιολόγηση και συγκεκριμένα κριτήρια, για τους παρόχους της επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο τους, ενώ μπαίνουν στο κάδρο οι προϋποθέσεις, ώστε η κατάρτιση να είναι πιο αξιόπιστη διαδικασία για τους παρόχους και να προσφέρει ουσιαστικά εφόδια σε ανέργους και εργαζόμενους.

· Προωθείται η αναβαθμισμένη στεγαστική πολιτική, μέσω της οποίας θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα η περιουσία του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, ενώ θα διευκολυνθεί η στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους αλλά και τις οικογένειές τους.” Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, «πρόκειται για μια κυβερνητική προτεραιότητα, που υλοποιείται σήμερα, ενώ για χρόνια είχε τεθεί στο περιθώριο.».

Επιπλέον, ο κ. Κόλλιας, από το βήμα της Βουλής, έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθεί το όριο των οφειλών για την απονομή σύνταξης στους αγρότες, από τις 6.000 ευρώ τουλάχιστον στις 10.000 ευρώ. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως μια τέτοια κίνηση είναι ιδιαιτέρως επιβεβλημένη, δεδομένων των ανατιμήσεων που έχουν προκύψει από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, με ισχυρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Σημείωσε δε πως θα καταθέσει και σχετική Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να υπάρξει θετική έκβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, ο κ. Κόλλιας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, στάθηκε στη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου τόσο ως προς την αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ όσο και ως προς την ποιοτικότερη κατάρτιση των ανέργων προκειμένου να διευκολύνεται η αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας. Για αυτό και προέτρεψε το νομοθετικό σώμα να αναγνωρίσει τον θετικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, υπερψηφίζοντάς το.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ