Σε συνέντευξή του , πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 αναφέρθηκε , μεταξύ άλλων και στις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας:
“Υπάρχει μία πραγματικότητα που είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή βεβαίως… υπάρχει μια ευρωπαϊκή αφέλεια, η οποία εκδηλώθηκε πριν από 25-30 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι δεν χρειάζονται την παραγωγή, χρειάζεται να είμαστε μόνο καταναλωτές και έδιωξαν όλη την παραγωγή στην Ασία, στην Ινδία, στην Κίνα. Μια τρομακτικά αποτυχημένη πολιτική. Εγώ το έζησα σε νεαρή ηλικία όταν ο πατέρας μου που ήταν παραγωγός μεταποιητής ξαφνικά έχασε τις αγορές. Χάσαμε τις αγορές και χάσαμε τη ψυχή μας, χάσαμε τη δουλειά μας. Χάσαμε την κουλτούρα μας.
Αυτή τη στιγμή οι πρώτες ύλες παράγονται εκεί κάτω στην Ανατολική Ασία. Συνεπώς, έχουμε πρόβλημα παγκόσμιο έλλειψης φαρμάκων. Αυτό αντανακλάται και εδώ. Έχουμε μια διαρκή παρουσία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Γεγονός είναι το εξής: Λείπουν περίπου 150 φάρμακα, τα οποία αφορούν διάφορες κατηγορίες ασθενών πολλές φορές παιδιά. Κάποιες αντιβιώσεις και λοιπά, τα οποία δεν βρίσκουν οι γονείς στα φαρμακεία. Από τη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο είδα ποιες είναι οι ελλείψεις και απαγόρευσα τις εξαγωγές. Δεν είναι καλές οι απαγορεύσεις σε μια ελεύθερη οικονομία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχουμε άλλο μηχανισμό για να σταματήσουμε τις εξαγωγές. Δηλαδή, αφαίρεση φαρμάκων χρήσιμων στη χώρα για το εξωτερικό, γιατί η Ελλάδα είναι πολύ ελκυστική. Ένα φάρμακο εδώ που κοστίζει για παράδειγμα 3 ευρώ στη Γερμανία στη χονδρική έχει 8 ευρώ. Άρα λοιπόν υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τους Έλληνες καταναλωτές. Συνεπώς, τι κάνουμε τώρα; Εφαρμόζω έναν μηχανισμό, ο οποίος μας καθιστά απόλυτα γνώστες και έχουμε πληροφορία ποια είναι τα κρίσιμα φάρμακα και ποια είναι τα ελλειπτικά. Όσα φάρμακα είναι περίσσεια, μπορούν να εξάγονται, όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά δεν θα εξάγονται. Δεν επιτρέπω δηλαδή η μητέρα να ψάχνει να βρει ένα Aerolin για το παιδάκι της, ένα φάρμακο που αφορά, για παράδειγμα, στις αντιβιώσεις . Και πρέπει να σας πω ότι θα πρέπει να είναι ενήμεροι οι καταναλωτές με μηχανισμό που θα σας εξηγήσω ούτως ώστε να βρίσκουν το όμοιο φάρμακο με γενόσημο. Είναι πολύ απλό.
Τι κάνουμε λοιπόν; Φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο. Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε τις εξαγωγές και όλα τα άλλα, οι καυγάδες μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακέμπορων και δεν ξέρω ποιων άλλων δεν με αφορούν. Ένα πράγμα αναζητώ, διαφάνεια και επάρκεια φαρμάκων και αυτό θα το εξασφαλίσουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να μην ξανά εμφανιστεί αυτό το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.”
(πηγή: Υπουργείο Υγείας)