Λογοδοσία Δημάρχου Κορινθίων Νίκου Σταυρέλη για τα δύο χρόνια στο “τιμόνι” του Δήμου. Αναλυτικά τί ειπώθηκε στη συνεδρίαση…..

Μετά την χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων ,όπου τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ομόφωνα, ακολούθησε η λογοδοσία – απολογισμός του Δημάρχου Νίκου Σταυρέλη για τους δυο μήνες της θητείας του (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024)  .

Ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης ξεκίνησε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων, πρόεδρων κοινοτήτων κ.λπ.,  λέγοντας ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να υπάρχει νερό μέχρι το τελευταίο χωριό για την ύδρευση και για την άδρευση όπου μπορεί ο Δήμος.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σύντομα ενέργειες γιατί το καλοκαίρι είναι κοντά και οι ειδικοί λένε ότι θα έχουμε προβλήματα. Και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζονται αναθεώρηση οι άδειες με τις οποίες παίρνει νερό η Κόρινθος από τη Στυμφαλία.

Ο Δήμαρχος είπε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Ο κ. Πρωτοπαππάς ρώτησε για το κόστος της αφαλάτωσης και κατά πόσον συμφέρει και αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την αφαλάτωση.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία για το κόστος. Για τη μελέτη απάντησε ότι προχωράει.

Επίσης ρώτησε για την εξέλιξη του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας. Ο Δήμαρχος είπε ότι έχει τελειώσει αλλά δεν έχει έρθει στο ΔΣ. Κάτι λείπει ακόμη από την εταιρεία για να έρθει στο ΔΣ, όπως είπε.

Ο κ. Πρωτοπαππάς επίσης ρώτησε ποια είναι η απόφαση με τους επιπλέον ποδηλατόδρομους. Δεν θα υπάρχει σηματοδότηση πριν εφαρμοστεί το σχέδιο, τόνισε.

Για τη δημοτική συγκοινωνία είπε ότι χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κινητικότητα. “Και ο νόμος λέει ότι μπορεί να γίνει δημοτική συγκοινωνία αν δεν εξυπηρετείται από άλλη γραμμή, όπως του ΚΤΕΛ. Η εισήγησή σας όμως αντιφάσκει με τη νομοθεσία.” είπε.

Ο κ. Νανόπουλος είπε ότι είναι σημαντικό η συγκοινωνία να είναι στον Δήμο και όχι στο ΚΤΕΛ, γιατί το δεύτερο είναι μία ιδιωτική επιχείρηση με τους δικούς της κανόνες. Άρα επιτρέπεται να κάνουμε συγκοινωνία από τον Προαστιακό προς το κέντρο της Κορίνθου.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Μανωλάκης είπε ότι υπάρχουν λεωφορειακές γραμμές, οπότε δεν γίνεται δημοτική συγκοινωνία. Και είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ξεκίνησε την οργάνωση να βρει οδηγούς κ.λπ. για να γίνει συγκοινωνία.

Ο κ. Σπύρου μέλος του συλλόγου επιβατών προαστιακών, είπε ότι ο Δήμαρχος τους είπε ότι είναι “δεμένος χειροπόδαρα”. Εδώ συνέχισε ο κ. Σπύρου υπάρχουν συμφέροντα και ρώτησε τον Δήμαρχο αν είναι αποφασισμένο να το πάει μέχρι τέλους. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία συνέχισε να υπάρχει τραίνο που δεν συνδέεται με το κέντρο της πόλης. Επίσης θύμισε στον Δήμαρχο ότι ήταν πρόεδρος ΔΣ με τον κ. Πνευματικό και αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια. Θα μπορούσατε να είχατε πιέσει κι εσείς προς αυτή την κατεύθυνση και τέλος είπε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να έχει συγκοινωνία για τον κόσμο.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Μόνικα Φρόιντ, πρόεδρος του συλλόγου επιβατών, εργαζομένων προαστιακού. “Είναι πάγιο αίτημα του συλλόγου η λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού με την πόλη και περιμέναμε ότι θα γίνει αφού δεν υπάρχει λεωφορειακή γραμμή.”, είπε.

Ο Δήμαρχος πήρε το λόγο και είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει γραμμή του ΚΤΕΛ που περνάει έξω από τον προαστιακό που έρχεται από Εξαμίλια. Άρα, το ΚΤΕΛ λέει ότι υπάρχει γραμμή. Και μάλιστα ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ μου είπε ότι αν βάλουμε λεωφορείο δικό μας θα πάρει τα δικά του από τη γραμμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι τα δρομολόγια στην ώρα τους; Δεν είναι. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και αφορά όλη την αστική συγκοινωνία της πόλης….

Αν ο δημοτικός προϋπολογισμός, συνέχισε ο κ. Σταυρέλης αντέχει το κόστος θα συμβάλλουμε, αν δεν αντέχει δεν θα προχωρήσουμε στη δημοτική συγκοινωνία. Θα γίνει μελέτη που θα βγάλει κοστολόγιο και θα προχωρήσουμε ανάλογα, κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Νανόπουλος ζήτησε η συγκοινωνία να είναι δωρεάν από τον Δήμο, αφού τα λεωφορεία θα είναι ηλεκτρικά, άρα χωρίς έξοδα καυσίμων, τα λεωφορεία είναι δωρεά, άρα το μόνο έξοδο θα είναι οι μισθοί των οδηγών.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα ανταποδοτικά από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Γκα και είπε ότι συζητάει ήδη αλλά δεν έχει κάτι ανακοινώσιμο, δεν είναι ώριμο το θέμα.

Για το σχολείο της Αρχαίας Κορίνθου ο Δήμαρχος είπε ότι θέλει τη βοήθεια όλων διότι είναι ένα μεγάλο έργο. Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ο χώρος μετά τα ευρήματα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Τα κόστη, συνέχισε ο Δήμαρχος, είναι μεγάλα και φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο εργολάβος, διεκδικεί 900.000 ευρώ από πόρους του Δήμου. Ο Περιφερειάρχης κ. Πτωχός σε συνάντηση που είναι με τον Δήμαρχο, συμφώνησε να παραχωρήσει από πόρους της Περιφέρειας 1 εκατομμύριο ευρώ. Αλλά και έτσι, ακόμη και αν δοθούν τα χρήματα της Περιφέρειας, παραμένει μεγάλο το κόστος. Και υπάρχει και η περίπτωση να βρούμε άλλον χώρο συνέχισε ο Δήμαρχος, που δεν θα έχει Αρχαία, αλλά και το κόστος θα πάει πάνω από 4 εκατομμύρια και η ολοκλήρωση του έργου θα φτάσει στα 5 χρόνια. Το θέμα είναι δύσκολο και πρέπει να πάρουμε απόφαση όλοι μαζί.

Ο κ. Πούρος πρότεινε να προσπαθήσει ο Δήμος να ανεγείρει το σχολείο στην υπάρχουσα θέση που βλέπει από ψηλά τα Αρχαία και θα μπορεί να γίνει και Summer Camp για παιδιά από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Για τις καθυστερήσεις της διανομής τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμαρχος είπε ότι ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και σε λίγο θα έχει καταλήξει.

Ο κ. Τσάκωνας είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν έχει αφήσει τρόφιμα για διανομή.

Ο Δήμαρχος είπε ότι όλη ενότητα Σαρωνικού και Σολυγείας το καλοκαίρι θα έχει νερό. Ο κ. Χατζής είπε ότι το έργο για την υδροδότηση έχει δρομολογηθεί και επίσης είπε ότι η Επιδαύρου θα αποκατασταθεί από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την ΔΕΥΑΚ για τα δίκτυα υδροδότησης.

Σε ερώτηση για την ασφάλεια από την πρόεδρο των Εξαμιλίων, ο Δήμαρχος είπε ότι το χωριό έχει πρόβλημα, είναι γνωστό από τις παραβατικές συμπεριφορές των Ρομά. Ο Δήμος θα συνεχίσει τους σεκιούριτι στο νεκροταφείο. Η προηγούμενη σύμβαση κόπηκε για πρόβλημα του αναδόχου, άρα θα γίνει νέα σύμβαση, με αυξημένες ώρες που είναι πιο επικίνδυνες.

Σήμερα έθεσα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνέχισε ο Δήμαρχος, το θέμα της λειψανδρίας στην αστυνομία. Το είδαν με καλό μάτι το θέμα, είπε ο Δήμαρχος, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να υποσχθεί κάτι.

Ο κ. Σπύρου πρότεινε να γίνει συζήτηση στην ημερήσια διάταξη για να δουν πως μπορεί να σπάσει το γκέτο και όχι άλλη μία λύση “στο πόδι”. Πρέπει να δούμε τι εργαλεία υπάρχουν κατέληξε για να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι.

Για διαγράμμιση και ραντάρ ταχύτητος στα σχολεία του Λεχαίου, ο Δήμαρχος είπε ότι είναι έτοιμο το έργο να γίνει.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ