Μάρκος Λέγγας: “Η Πελοπόννησος στην Πρώτη Γραμμή της Διαστημικής Έρευνας! 🚀
“Με διπλή υπερηφάνεια, πρώτον ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας και δεύτερον ως Σικυώνιος δημότης, παρακολούθησα την παρουσίαση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στο πλαίσιο της ΔΕΘ από τον Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ, Αντιπρόεδρου Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Πρόεδρου της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου αναδεικνύεται στον “μεγαλύτερο Διαστημικό Κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” , φέρνοντας την Ελλάδα και την Πελοπόννησο στην αιχμή της παγκόσμιας διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας. Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) πρωτοπορεί με διεθνείς συνεργασίες που ανοίγουν νέους δρόμους για την ανθρωπότητα.
🔭🌙 Επαναστατική Έρευνα στη Σελήνη: Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου έγινε παγκόσμιο σημείο αναφοράς παρατηρώντας την επιφάνεια της Σελήνης και μελετώντας την πτώση παραγήινων☄️🌠 αντικειμένων. Αυτή η έρευνα έχει κρίσιμη σημασία για την προετοιμασία μελλοντικών βάσεων στη Σελήνη, ενδιαφέροντας ιδιαίτερα τη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
📡 Καινοτόμο Ευρυζωνικό Δίκτυο Διαστημικής Επικοινωνίας: Το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, πρωτοπορεί στην ανάπτυξη οπτικών επικοινωνιών μέσω laser, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ραδιοεπικοινωνίες. Αυτή η τεχνολογία θέτει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των διαστημικών τηλεπικοινωνιών.
🚀 Στρατηγική Συνεργασία με τη NASA – Αποστολή PSYCHE: Το ΙΑΑΔΕΤ επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην αποστολή PSYCHE της NASA, που στοχεύει στην εξερεύνηση ενός πολύτιμου αστεροειδούς. Τα ελληνικά τηλεσκόπια θα στείλουν laser σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, επιτυγχάνοντας την πιο βαθιά ευρυζωνική ζεύξη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο διάστημα!
🛰️ Παρακολούθηση Δορυφόρων και Διασφάλιση Πλανητικής Ασφάλειας: Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφάλειας στο Διάστημα (EU-SST), παρακολουθώντας τις τροχιές χιλιάδων δορυφόρων γύρω από τη Γη και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός κώδικα διαστημικής κυκλοφορίας για την πλανητική ασφάλεια.
🌌🚀Δημιουργία του Μεγαλύτερου Διαστημικού Κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη: Με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μεταμορφώνεται σε ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικό πάρκο, έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2027. Με τις νέες εγκαταστάσεις και τον προηγμένο εξοπλισμό, η Ελλάδα τοποθετείται στην κορυφή της παγκόσμιας διαστημικής κοινότητας.
🎓🆙 Εκπαίδευση και Έμπνευση για τη Νέα Γενιά: Στόχος μας είναι να φέρουμε την επιστήμη κοντά στο κοινό. Το Αστεροσκοπείο θα υποδέχεται σχολεία και επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να δουν την επιστήμη να «γεννιέται» μπροστά στα μάτια τους.
Η Ελλάδα και η Πελοπόννησος ανοίγει νέους ορίζοντες στο διάστημα, με καινοτομία και πάθος για το μέλλον!”
(ανάρτηση στο FB)