Μαστογραφία & Τεστ ΠΑΠ : Η υπεύθυνη λειτουργίας του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων στους Αγίους Θεοδώρους μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη

Το πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και το Τεστ ΠΑΠ «τρέχουν» αυτό τον καιρό στον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με αρωγό τον ίδιο τον Δήμο. Ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου στο ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων. 

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην hmerisiakorinthou.gr η υπεύθυνη λειτουργίας του προγράμματος στους Αγίους Θεοδώρους, κα Ρούλα Βλαστάρη, πριν από τρία χρόνια που το πρόγραμμα για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού λειτούργησε στην περιοχή συνέβαλε στην έγκαιρη πρόληψη σε 5 περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες προσήλθαν, έκαναν τις εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και έτσι προχώρησαν εγκαίρως στη θεραπεία του γλιτώνοντας τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος, από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ειδική μονάδα επιστημόνων έχει εγκατασταθεί στον χώρο του ΚΑΠΗ Αγίων Θεοδώρων και – υπό την ευθύνη της κας Βλαστάρη που είναι πρόεδρος του ΚΑΠΗ και υπεύθυνη για τις ευπαθείς ομάδες στην περιοχή – δέχεται γυναίκες από όλη την Κορινθία για δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και δωρεάν διενέργεια «ΤΕΣΤ Παπανικολάου». Η προσέλευση είναι αυξημένη, τα ραντεβού είναι πυκνά και διεκπεραιώνονται ανά τέταρτο, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 8:30 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι.

Για τη σημασία και την πορεία του προγράμματος μίλησε στην hmerisiakorinthou.gr η κυρία Βλαστάρη, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Πρόκειται για μία δράση της Περιφέρειας. Ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και τώρα υλοποιείται και σε περιοχές της Κορινθίας. Έχει περάσει από Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι και τώρα διεξάγεται στους Αγίους Θεοδώρους. Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία και «ΤΕΣΤ ΠΑΠ». Τα ραντεβού κλείνονται από εμένα, η μονάδα είναι στο ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων. Ο Δήμος μερίμνησε για όλα όσα χρειάζεται η μονάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις πολύ σημαντικές αυτές διαγνωστικές εξετάσεις. Παραχώρησε στέγη και σίτιση στον ακτινολόγο που κάνει τις μαστογραφίες και στη μαία που κάνει το ΤΕΣΤ ΠΑΠ.

Ήταν κάτι που χρειαζόταν. Είχε γίνει ξανά πριν από τρία χρόνια, πάλι από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και είχε μεγάλη προσέλευση. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση. Η μονάδα θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Απ’ ότι βλέπω, έρχονται και από τα γύρω μέρη, κι από Κινέττα κι από Κόρινθο, και εγώ χαίρομαι που γίνεται αυτό και μακάρι να έρχονται.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8:30 το πρωί και τελειώνει γύρω στις 2:00 το μεσημέρι. Οπότε καλύπτει αρκετές γυναίκες. Και μακάρι να έλθουνε από όλες τις περιοχές της Κορινθίας, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ καλό, και οι επιστήμονες είναι πολύ καλοί και όλη αυτή η πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη από την Περιφέρεια είναι πολύ σημαντική.

Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον Δήμο και τον κ. Χρυσοβαλάντη Μέλλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας γιατί κι αυτός μερίμνησε για την οργάνωση αυτού του προγράμματος.

Κάθε ραντεβού εξετάσεων διαρκεί ένα τέταρτο, οπότε αν ληφθεί υπόψη ότι, όπως σας είπα, ξεκινάμε από τις 8:30 το πρωί και τελειώνουμε γύρω στις 2:00 το μεσημέρι ή και αργότερα μέχρι τις 2:30, κάθε μέρα η διάρκεια της δράσης είναι περίπου 5,5-6 ώρες. Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι σε καθημερινή βάση προσέρχονται και εξετάζονται τουλάχιστον 22-24 γυναίκες. Αν υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση, τα ραντεβού μπορεί να επεκταθούν μέχρι και τις 2:45, όπως σήμερα (σ.σ. χθες).

Για τα άτομα που διαμένουν στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων τα αποτελέσματα διανέμονται ταχυδρομικώς. Για τα άτομα που κατοικούν πάνω από την Εθνική Οδό και είναι λίγο δύσκολο να πάει στα σπίτια τους ταχυδρόμος, τα αποτελέσματα διατίθενται στις εξετασθείσες γυναίκες από το ΚΑΠΗ των Αγίων Θεοδώρων.

Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε ένα μήνα. Η δράση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη έχουν ήδη κλειστεί όλα τα ραντεβού.

Θέλουμε να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, γιατί είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία πρόληψης του καρκίνου. Την περασμένη φορά, πριν από τρία χρόνια, που έγινε πάλι αυτή η δράση, 5 γυναίκες οι οποίες δεν ήξεραν καν ότι νοσούσαν από καρκίνο στον μαστό σωθήκανε χάριν αυτής της δράσης, χάρι δηλαδή στις εξετάσεις που έκαναν στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Καλούμε λοιπόν να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτές τις εξετάσεις. Θα δεχόμαστε ραντεβού μέχρι την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας».

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ