Μετά το κρούσμα στο Μεσινό και την ανησυχία, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν: Η πανώλη των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ

Η εμφάνιση εστίας Πανώλης Αιγοπροβάτων σε εκτροφή στο Μεσινό του Δήμου Σικυωνίων, έχει ανησυχήσει. Ωστόσο, όπως έχει εξ ‘αρχή κάνει σαφές η Περιφέρεια , πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Επίσης διευκρινίζει πως η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Τα συμπτώματα 

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη,  έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Η Περιφέρει Πελοποννήσου εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι ξανά αναλυτικά στοιχεία αλλά και οδηγίες (δες σχετική ανάρτηση:Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Δ/νση Κτηνιατρικής, ενημερώνουν μετά την εμφάνιση πανώλης σε αιγοπρόβατα του νομού μας. Ιδρύεται Τοπικό Κέντρο Ελέγχου της Ασθένειας – Ημερησία Κορίνθου (hmerisiakorinthou.gr)

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει:

Α) Να αποφεύγουν: Την άμεση επαφή των ζώων άλλες με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος. Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές. Β) Να μην κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ