Μ. Μάκαρης: “Στην αβεβαιότητα  οι κάτοικοι για τον επικίνδυνο δρόμο Σχίνου – Αλεποχωρίου που απειλείται ξανά από κατολισθήσεις”

Επιτόπια επίσκεψη πραγματοποίησε ο Μανώλης Μάκαρης στον Σχίνο και το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: 

“Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”, Μανώλης Μάκαρης, πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στον Σχίνο Κορινθίας μαζί με τον εκπρόσωπο των κατοίκων της περιοχής, μηχανολόγο μηχανικό, Γιώργο Σακελλαρίου. Κατά την επίσκεψη συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής και συνομίλησε μαζί τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραλιακός δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου, καθώς και η ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις και τη γεωλογική αστάθεια που παραμένει χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τόνισαν ότι ένα νέο κλείσιμο του δρόμου – όπως έχει ήδη δρομολογηθεί – θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, ενώ ταυτόχρονα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλειά τους και ενδεχόμενο εγκλωβισμού.

Ιστορικό του προβλήματος

Ο παραλιακός δρόμος Σχίνου – Αλεποχωρίου, που αποτελεί βασικό επαρχιακό δίκτυο στα όρια των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής, έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής.

Από το 2014 υπήρξαν προσπάθειες για την αποκατάστασή του, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν σε ουσιαστικό επίπεδο. Το 2021, οι πυρκαγιές και οι κατολισθήσεις μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν στο ολικό κλείσιμο της οδού για μήνες, απομονώνοντας πλήρως την περιοχή του Σχίνου (με πάνω από 6.000 κατοίκους την καλοκαιρινή περίοδο). Έκτοτε έγιναν πρόχειρες παρεμβάσεις, χωρίς να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση, με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμένει ευάλωτη και απομονωμένη, με τα φαινόμενα να επανεμφανίζονται συνεχώς. Νέες κατολισθήσεις μάλιστα σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2024 οι οποίες προκάλεσαν καταστροφή των προστατευτικών πλεγμάτων.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων, η συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειών (Πελοποννήσου και Αττικής) υπήρξε αποσπασματική και χωρίς συνέπεια. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες, ούτε υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου.

Δήλωση Μανώλη Μάκαρη επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξής «Πρώτα η Πελοπόννησος».

« Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Σχίνου δεν μπορούν να ζουν με τον φόβο της καθημερινής απομόνωσης. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Είναι αδιανόητο να παραμένει ένας τόσο κρίσιμος δρόμος σε καθεστώς μονίμου κινδύνου. Απαιτούμε άμεσα:

Την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, τη δρομολόγηση ουσιαστικών έργων αντιστήριξης και θωράκισης ώστε ο δρόμος να παραμείνει ανοικτός και λειτουργικός, την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Δημόσιο Προϋπολογισμό και την άμεση δημοπράτηση και κατασκευή του, δεδομένου ότι αποτελεί βασική παρακαμπτήριο οδό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου. Είναι τέλος απαραίτητη η ενεργή και σταθερή συνεργασία των Περιφερειών Πελοποννήσου και Αττικής για μια μόνιμη και άμεση λύση.»

Δήλωση Γιάννη Σιάτου – Περιφερειακού Συμβούλου Κορινθίας

«Οι δύο αρμόδιοι Περιφερειάρχες, Αττικής και Πελοποννήσου, έχουν συναντηθεί πολλές φορές με θέμα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρόλες τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους κατοίκους της Κορινθίας, τίποτα δεν έχουν κάνει έως τώρα. Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ήταν η μοναδική διέξοδος των κατοίκων της Αττικής όταν, λόγω πτώσης βράχων, η Νέα Εθνική Οδός έκλεισε πέρσι το καλοκαίρι για πάνω από 8 ώρες.

Η απραξία της Περιφερειακής Αρχής δείχνει αυτό που έχουμε τονίσει πολλές φορές: ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις και να λύσουν με ασφαλή και γρήγορο τρόπο ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων. Αναρωτιέμαι: όταν δεν μπορούν να παρέμβουν ούτε για τα αυτονόητα και ρίχνουν συνεχώς την ευθύνη στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους, πώς μιλούν για Περιφερειακή Ανάπτυξη και για Περιφέρειες με Ευρωπαϊκή Προοπτική;»

Η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να στηρίζει δίκαια αιτήματα, όπως αυτό του Σχίνου, που αφορά την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την ίδια την επιβίωση μιας ολόκληρης περιοχής.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ