«Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι από τις υπηρεσίες αιχμής για την Αστυνομία της νέας εποχής» τόνισε , μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δράσεων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Αναλυτικά όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, ο Υπουργός ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:
«Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τον απολογισμό της δράσης μιας από τις πλέον εξωστρεφείς και γνωστές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι ένα από τα πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενα πεδία της εγκληματικής δραστηριότητας. Το διαπιστώσαμε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο είναι ένα ιδιαιτέρως ευρύ αντικείμενο που καλύπτει από τις οικονομικές απάτες μέχρι την τρομοκρατική δραστηριότητα, αλλά και το cyber-bullying και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Κάτι που θα το διαπιστώσετε όλες και όλοι από τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στη συνέχεια.
Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί η κακόβουλη χρήση των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη. Από τη μια πλευρά, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Αστυνομιών και από την άλλη, αποτελεί κίνδυνο που μπορεί να εξελίξει προς το χειρότερο εγκληματικές δραστηριότητες, όπως οι άπατες. Κάτι που διαπιστώθηκε και από τα στελέχη της Δίωξης, καθώς το 2024 είχαμε αύξηση σε απάτες με χρήση deepfakes, καθώς και στη δημιουργία πορνογραφικού υλικού ανηλίκων με χρήση της τεχνικής του deepfake. Γι’ αυτόν τον λόγο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι από τις υπηρεσίες αιχμής για την Αστυνομία της νέας εποχής.
Το 11188, το πενταψήφιο νούμερο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχτηκε 89.343 κλήσεις το 2024, πάνω από 240 κλήσεις την ημέρα, αριθμός που δείχνει και το μέγεθος της απειλής στον κυβερνοχώρο.
Η Υπηρεσία διαχειρίστηκε 13.379 νέες υποθέσεις. Οι 9.261 από αυτές προήλθαν από καταγγελίες πολιτών στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Υπηρεσίας και στη σχετική σελίδα του GOV.GR.
Οι επιμέρους κατηγορίες αυτών των υποθέσεων είναι οι ακόλουθες:
6.181 απάτες μέσω διαδικτύου.
1.195 παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, απειλές και δυσφημίσεις.
633 υποκλοπές δεδομένων, χρήσεις κακόβουλου λογισμικού, παραβιάσεις απορρήτου επικοινωνιών κ.ά.
239 για πορνογραφία ανηλίκων και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μέσω του διαδικτύου.
175 για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.
32 για αδικήματα κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας & περί συνδρομητικών υπηρεσιών.
33 για διενέργεια τυχερών παιγνίων και στοιχηματισμό μέσω διαδικτύου.
85 για συνδρομή σε εξαφάνιση/αναζήτηση προσώπου.
28 για διαφήμιση, διακίνηση, εμπορία, εισαγωγή ναρκωτικών, φαρμάκων, αναβολικών και συναφών παράνομων σκευασμάτων μέσω διαδικτύου.
22 για ρατσισμό/ρητορική μίσους μέσω διαδικτύου.
2.166 για συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες του κράτους.
…. Κλείνοντας αυτή την ανάρτηση, σας καλώ όλες και όλους να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την πλοήγηση σας στον κυβερνοχώρο. Η κακόβουλη χρήση νέων τεχνολογιών και, κυρίως τεχνητής νοημοσύνης, θα αυξήσει τους κινδύνους. Μερικά παραδείγματα είναι η χρήση AI για επιθέσεις ransomware, οι κυβερνοεπιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI malware), οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος με αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης (AI-Generated Phishing) και οι Αυτοματοποιημένες απάτες μέσω AI Chatbots.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr και την ειδική ιστοσελίδα για τα παιδιά μας www.cyberkid.gr
Καλέστε στο 11188.
Ζητήστε από τα στελέχη της Δίωξης να έρθουν να μιλήσουν στο σχολείο ή σε μια εκδήλωση στην περιοχή σας.
Ας φτιάξουμε όλοι μαζί ένα ασφαλές περιβάλλον, στον κυβερνοχώρο, για όλους και, κυρίως, για τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους.”