Ο Αθανάσιος Μουζάκης μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για το δύσκολο, καθημερινό αγώνα για καθαριότητα και αυτούς που συστηματικά ρυπαίνουν το περιβάλλον

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό η Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων στη δύσκολη μάχη που δίνει για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών περιγράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Μουζάκης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr.

Σύμφωνα με τα όσα μάς είπε ο κ. Μουζάκης, η Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου βρίσκεται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωπη με φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από μια ισχνή μειοψηφία δημοτών που αδιαφορούν για τη διατήρηση της καθαριότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου ρυπαίνοντας ανεξέλεγκτα με τη ρίψη απορριμμάτων. Οι πράξεις αυτών των δημοτών δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της Υπηρεσίας η οποία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις και με το ολιγάριθμο προσωπικό που διαθέτει να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση που έχει να διατηρεί καθημερινά σε επιθυμητά επίπεδα την καθαριότητα σε όλες τις περιοχές του τεράστιου αυτού Δήμου, που εκτείνεται από τον Σχίνο ως το Λουτράκι και τους Αγίους Θεοδώρους.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τάχθηκε υπέρ της επιβολής προστίμων στους ρυπαίνοντες, τονίζοντας ότι δεν είναι δίκαιο άλλοι να αδιαφορούν και να ρυπαίνουν και άλλοι να είναι νομοταγείς, να νοιάζονται, να τηρούν τους νόμους και να λαμβάνουν μέτρα για την διατήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων και την προστασία του περιβάλλοντος, την ώρα που κοινή απαίτηση όλων των δημοτών είναι ένας καθαρός Δήμος.

Αναλυτικά τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Μουζάκη και οι απαντήσεις που πήραμε έχουν ως εξής:

Ερ: Κύριε Μουζάκη, ποιο είναι το έργο που εκτελεί η Υπηρεσία σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αυτούς τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού και ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Απ: «H Δημοτική Αρχή και η Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου μας, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, συνεχίζει το έργο της, που δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπο μας.

Θέλουμε έναν Δήμο καθαρό και νοικοκυρεμένο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και είναι στο χέρι όλων μας, σε συνεργασία με τους συμπολίτες μας, να πετύχουμε αυτό τον στόχο.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι αυξάνονται πολύ οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Καθημερινότητας. Καθημερινά είμαστε στους δρόμους, καθημερινά είμαστε στα πάρκα, στις πλατείες, στις παραλίες. Είναι απαραίτητη η ρύθμιση της καθημερινής ζωής στον Δήμο μας και με τη θέσπιση και την εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας ,που αναμένεται να πάρει έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση,  καθώς πρόσφατα ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κανονισμός αυτός ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, έχει αρχές και στόχους που αφορούν την τήρηση της καθαριότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας, την εν γένει βελτίωση της λειτουργικότητας του Δήμου και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ερ: Πώς συμπεριφέρονται οι δημότες; Συνεργάζονται;

Απ: Νομίζω ότι υπάρχει μια ισχνή μειοψηφία δημοτών οι οποίοι ρυπαίνουν το περιβάλλον, πάνε και πετάνε σκουπίδια όπου βρούνε. Θα σάς πω συγκεκριμένο παράδειγμα: Στο κλειστό γυμναστήριο είχανε πετάξει ένα σωρό αντικείμενα έξω από τους κάδους. Πήγαμε, καθαρίσαμε και την επόμενη ώρα διαπιστώσαμε ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν σέβονται το περιβάλλον πήγανε και ξαναπετάξανε σκουπίδια έξω από τους κάδους.

Ερ: Τι συνθήκες αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας σας;

Απ: Οι υπάλληλοι Καθαριότητας και Πρασίνου δίνουν μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες. Λόγω του ολιγάριθμου προσωπικού που διαθέτουμε, οι υπάλληλοι έχουν ένα βεβαρυμμένο πρόγραμμα αλλά  προσπαθούν να διατηρήσουν τον Δήμο μας καθαρό.

Βασική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι η καθαριότητα του Δήμου, γιατί είναι συνυφασμένη με τη ζωή και την καθημερινότητα του πολίτη. Επιμένω ότι είναι δείγμα πολιτισμού και μάς εξασφαλίζει ένα όμορφο και υγιές περιβάλλον.

Ερ: Με τους καθαρισμούς οικοπέδων, τί γίνεται; Έχετε κάποιες αρμοδιότητες εκεί και ποιες είναι;

Απ: «Για τους καθαρισμούς οικοπέδων, μάς παίρνουν οι δημότες τηλέφωνο και προσπαθούμε να βρούμε τους όμορους γείτονές τους και δια μέσου των υπηρεσιών, τους ειδοποιούμε και από κει και πέρα ανάλογα με το πόσο ανταποκρίνονται και τι διαδικασίες ακολουθούν, πράττουμε κι εμείς».

Ερ: Έχετε την ευχέρεια να μαζεύετε με δικά σας οχήματα όσα συλλέγονται από τους καθαρισμούς;

Απ: «Όχι, δεν υπάρχει η ευχέρεια. Με πήρανε κάποιοι δημότες, αλλά δεν γίνεται αυτό το πράμα. Ο Δήμος εκτείνεται σε πολύ μεγάλο εύρος, από τον Σχίνο μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους. Πάνε παντού διάφοροι ασυνείδητοι και πετάνε απορρίμματα και φτιάχνουν χωματερές. Δεν υπάρχει η διαθεσιμότητα να πηγαίνει ο Δήμος να μαζεύει ό,τι συγκεντρώνουν οι πολίτες από τους καθαρισμούς οικοπέδων. Μπορεί όμως όποιος καθαρίζει το οικόπεδό του να πάρει έναν κάδο ιδιώτη και να πετάξει μέσα όλα όσα έχει συλλέξει από τον καθαρισμό και να είναι όλα εντάξει. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε αυτά που πετάνε στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν προλαβαίνουμε.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου ως σύνολο αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε τον Δήμο μας καθαρό. Είναι μεγάλος ο τομέας, είναι πολλές οι ευθύνες και πάντα λέω ότι υποχρέωση του Δήμου και απαίτηση του δημότη είναι να έχει έναν καθαρό Δήμο. Για να γίνει αυτό όμως είναι επιβεβλημένη η συνεργασία των συμπολιτών με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα.

Οι δημότες που ρυπαίνουν το περιβάλλον θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα. Είναι άδικο να αδιαφορούν για την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί νομοταγείς πολίτες που δεν ρυπαίνουν και απαιτούν να έχουν έναν Δήμο καθαρό. Δεν είναι σωστό, δεν είναι τίμιο ενώ όλοι απαιτούν να ζουν σε έναν καθαρό Δήμο να υπάρχουν κάποιοι που ρυπαίνουν, που πετάνε σκουπίδια όπου βρούνε και κάποιοι άλλοι να έχουν τον νου τους να τηρούν τους νόμους, να διαθέτουν χρόνο για να συμμορφώνονται με τους κανόνες και να πασχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την διατήρηση της καθαριότητας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Γ.Π

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ