Ο Αντιδήμαρχος Αθ. Μουζάκης στην hmerisiakorinthou.gr : Η προσπάθειά μας για έναν καθαρό και φιλικό περιβαλλοντικά δήμο είναι συνεχής, δεν σταματά ποτέ

Ο τομέας της καθαριότητας και του πρασίνου είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι στην διοίκηση ενός Δήμου γιατί απλά έχει να κάνει με την καθημερινότητα του δημότη και του δήμου και έχει πολλές απαιτήσεις σε καθημερινή βάση, όπως και δύσκολες συνθήκες . Όμως ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και προσωπικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αθανάσιος Μουζάκης έχει βάλει το δικό του “στοίχημα” και φαίνεται πως το έχει  κερδίσει , άν και ο αγώνας δεν σταματά. Ο κος Μουζάκης μας μίλησε για τον καθημερινό αγώνα τόσο τον δικό του όσο και του προσωπικού που κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για ένα δήμο καθαρό και πολιτισμένο απ’ άκρη σ’άκρη. Επίσης μας απάντησε για την εκ νέου υποψηφιότητά του στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ερ: Κύριε Μουζάκη, θα ήθελα να μάς πείτε και να ενημερώσετε και τους δημότες σας για όλες τις εργασίες και δραστηριότητες που έχετε σε εξέλιξη στους τομείς της καθαριότητας και του πρασίνου που είναι οι αρμοδιότητές σας ως αντιδήμαρχος. Πώς προχωρούν; Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; 

Μουζάκης: Eγώ, όπως ξέρετε, ανέλαβα τον Μάρτιο του 2023, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας. Εντάχθηκα στη δημοτική αρχή του κ. Γκιώνη. Ανέλαβα αυτό το κομμάτι, την καθημερινότητα. Ήμουν πάλι αντιδήμαρχος την περίοδο 2011-2014 με τον κ. Λογοθέτη, οπότε το αντικείμενο το γνωρίζω. Εμάς, ως δημοτική αρχή, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου, η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στο να εξασφαλίσουμε καθημερινά ένα βιώσιμο και υγιές περιβάλλον. Μαζί με τις συνιστώσες της καθαριότητας, όπως είναι η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση στα μπουκάλια, στα ρούχα, στα λάστιχα, στις μπαταρίες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες, ώστε στις μέρες μας μία κοινωνία να αποτελεί με άλλες κοινωνίες σύγκριση πολιτισμού με βάση τον σεβασμό στο περιβάλλον. Καθημερινά, με το προσωπικό μας, σχεδιάζουμε τις δράσεις μας και είναι μείζον θέμα για εμάς μια θετική περιβαλλοντική συμπεριφορά από όλους μας.

Η προσπάθειά μας για μια καθαρή και φιλική περιβαλλοντικά πόλη ή για έναν καθαρό και φιλικό περιβαλλοντικά δήμο είναι συνεχής, δεν σταματά ποτέ. Γιατί θεωρώ ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Είναι πράγματι μια δύσκολη και πολυσύνθετη διαδικασία και απαιτεί τη στενή συνεργασία και των δημοτών. Θα πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να έχουμε έναν δήμο καθαρό και ασφαλή.

Η υπηρεσία μας, καθαριότητας και πρασίνου, φτιάχνει καθημερινά ένα λεπτομερές πρόγραμμα για τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεών μας. Ειδικά, το καλοκαίρι το οποίο τείνει σιγά σιγά να περάσει, οι ανάγκες ήταν πολύ αυξημένες και πραγματικά κάτω από αντίξοες συνθήκες οι εργαζόμενοι δώσανε μάχες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν. Είναι βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής η καθαριότητα. Και πράγματι αυτό επιτελείται με τη συνεργασία όλων των αντιδημάρχων, που προσπαθούμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ερ: Ανταποκρίνονται οι πολίτες; Συνεργάζονται μαζί σας σε ό,τι τούς ζητάτε;

Μουζάκης: Κοιτάξτε να δείτε. Ο δημότης πληρώνει δημοτικά τέλη. Άρα είναι υποχρέωση του δήμου και απαίτηση κάθε δημότη να έχει έναν καθαρό δήμο. Οπότε αυτό είναι μια υπόθεση όλων μας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αυτοί οι ασυνείδητοι, οι οποίοι δεν υπολογίζουν καν αυτή τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει και πετάνε απορρίμματα, ογκώδη αντικείμενα όπου βρουν! Καθημερινά, επειδή γυρνάω με τη μηχανή μου σε όλες τις περιοχές του δήμου, διαπιστώνω ότι δημιουργούνται καινούριες εστίες απορριμμάτων ακόμα και μέσα στα δάση, ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό. Πάνε και πετάνε διάφορα αντικείμενα, ογκώδη αντικείμενα χωρίς να υπολογίσουνε τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον. Αυτοί οι δημότες και, με βάση τον κανονισμό καθαριότητας, θα πρέπει να πληρώσουν. Ο ρυπαίνων πρέπει να πληρώνει. Υπάρχει όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ευσυνείδητων δημοτών οι οποίοι πραγματικά κάνουν τη δουλειά αυτή που κάνουν κι έχουμε μια άψογη συνεργασία. Πολλές φορές, πάμε καθαρίζουμε σε συγκεκριμένους τόπους όπου ξέρουμε ότι μαζεύονται ογκώδη αντικείμενα, σκουπίδια. Έχουμε τους μεγάλους κάδους και εδώ (στο Λουτράκι) και στους Αγίους Θεοδώρους και στα Ίσθμια και παντού. Σε όλο το φάσμα του δήμου. Πάμε, καθαρίζουμε και… την επόμενη ώρα πάνε και πετάνε σκουπίδια και γεμίζουν τον τόπο ξανά. Υπάρχουν αυτοί που δεν υπολογίζουν το δήμο, δεν υπολογίζουν ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός για ένα δήμο. Πιστεύω ότι το ποσοστό αυτό είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρό, σε σχέση με τους ευσυνείδητους δημότες.

Στα σχολεία

Αυτή τη στιγμή, έχουμε επικεντρωθεί στα σχολεία μας. Θέλουμε στις 11 Σεπτεμβρίου τα σχολεία, όσον αφορά τον τομέα μου, να τα παραδώσουμε ασφαλή, καθαρά, περιποιημένα από το πράσινο, με τον καλλωπισμό του πρασίνου, με κλαδέματα, αποψιλώσεις και άλλες συναφείς εργασίες. Θέλουμε να παραδώσουμε τα σχολεία σε τέτοια κατάσταση ώστε ο μαθητής να βγαίνει στο διάλειμμά του και να αισθάνεται ασφαλής και όμορφα.

Το πράσινο

Όπως ξέρετε, έχω και τον τομέα πρασίνου. Ο δήμος μας είναι μεγάλος σε έκταση. Ξεκινά από τα όρια της Μαυρολίμνης και φθάνει ως τους Αγίους Θεοδώρους προς Κινέττα. Το πράσινο είναι αρκετό στο δήμο μας. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε ακόμη και με λίγο προσωπικό. Μ’ αρέσει να καλλωπίζουμε το πράσινο. Είναι εικόνα μιας πολιτισμένης πόλης, ενός πολιτισμένου δήμου, το πράσινο. Και η υπηρεσία πρασίνου πραγματικά κάνει Τιτάνιες προσπάθειες ώστε να το διατηρήσουμε το πράσινό μας.

Έχουμε τη μεγαλύτερη από όλους τους δήμους ακτογραμμή, όπως ξέρετε. Οι παραλίες μας πρέπει να είναι καθαρές. Όλο το καλοκαίρι είχαμε την παραλία μας, που καθαρίζαμε, και στο Λουτράκι και στη νέα μας παραλία. Είχαμε προσωπικό στους Αγίους Θεοδώρους, στα Ίσθμια, στο Καλαμάκι, στη Βουλιαγμένη στη λίμνη, στο Σχίνο, σε όλες μας τις παραλίες δίναμε τον καλύτερο μας εαυτό με το προσωπικό μας, έτσι ώστε να τις διατηρήσουμε καθαρές. Βέβαια, επειδή μ’ αρέσει να λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους, υπάρχουν και παραλίες οι οποίες είναι απομακρυσμένες κι εκεί πηγαίνανε κατασκηνωτές. Υπήρχανε κατασκηνωτές, οι οποίοι πηγαίνανε κάνανε κατασκήνωση και μια μεγάλη μερίδα άφηνε τα σκουπίδια της εκεί, λες και ήταν ο δήμος υποχρεωμένος να πάει να τα πάρει. Αυτούς τους κατασκηνωτές δεν τους θέλουμε στο δήμο μας. Γιατί έρχονται, περνάνε καλά και παρατάνε τα σκουπίδια τους σαν να μην υπάρχει τίποτα. Ε, αυτοί οι κατασκηνωτές είναι οι ασυνείδητοι κατασκηνωτές. Χώρια που κινδυνεύαμε από φωτιές. Γιατί, ξέρετε, σε διάφορες παραλίες που είναι προς το Σχίνο από κει προς τη Βουλιαγμένη, έχουμε και το πευκοδάσος εκεί, έχουμε τα δάση εκεί κοντά και κινδυνεύαμε να πάρουμε φωτιά.

Πολλές φορές η υπηρεσία καθαριότητας με το προσωπικό έκανε επεμβάσεις σ’ αυτές τις παραλίες και μαζεύαμε πάρα μα πάρα πολλά απορρίμματα, ενώ θα μπορούσε ο κάθε κατασκηνωτής, που πήγαινε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και πέρναγε καλά, θα μπορούσε τη σακούλα με τα απορρίμματα να τη βάλει στο αμάξι του και στον πρώτο κάδο που θα έβρισκε να τα έβαζε. Επαναλαμβάνω, είναι λίγοι αυτοί. Είναι λίγοι σε σχέση με αυτούς οι οποίοι πραγματικά είναι ευσυνείδητοι.

Ερ: Βλέπω ότι έχετε πραγματικά πολύ μεγάλη δραστηριότητα. Κι εγώ στη θέση σας, άμα έβλεπα αυτές τις καταστάσεις, θα αγανακτούσα και θα θύμωνα πάρα πολύ. Κι έχετε απόλυτο δίκιο. ΄Ηθελα να ρωτήσω, ωστόσο, γι’ αυτούς που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ρυπαίνουν, πετάνε αντικείμενα, σκουπίδια κ.λπ. υπάρχουν περιστατικά που να έχετε εντοπίσει κάποιους ή περιστατικά που να έχουν εντοπιστεί από άλλες Αρχές τέτοιοι παραβάτες και να έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή άλλες ποινές;

Μουζάκης: Βέβαια. Ο,τιδήποτε εντοπίζεται μεταφέρεται στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία είναι η Δημοτική Αστυνομία, η οποία από κει και πέρα κάνει τη δουλειά της. Ξέρετε όμως, επειδή είναι κάποιοι οι οποίοι ξέρουνε τί γίνεται, πάνε νύχτες και πετάνε μέσα στα δάση – πάνε, πετάνε μέσα σε τόπους στους οποίους πάμε και καθαρίζουμε καθημερινά – πετάνε ό,τι βρούνε. Ενώ κάποιος ο οποίος θα θέλει να κάνει μια καθαριότητα του υπογείου του, του σπιτιού του, θα πρέπει να πάρει έναν κάδο ιδιώτη και να τα βάλει μέσα (τα απορρίμματα) και να φύγει από την ευθύνη. Τα βάζει τα απορρίμματα μέσα (στον κάδο), τα παίρνει ο ιδιώτης και είναι μια χαρά όλα, αντί να πηγαίνει και να τα πετάει όπου να ‘ναι.

Τα δημοτικά τέλη τα πληρώνουμε μόνο για τα οικιακά απορρίμματα και τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν είναι, δηλαδή, τα δημοτικά τέλη για να πληρώνεις την ανακαίνιση του σπιτιού ενός ιδιώτη, ενός κατοίκου, ενός δημότη. Έχω δει περίπτωση να έρχονται επισκέπτες, να κάνουν ανακαίνιση στο σπίτι τους, να πηγαίνουνε να καθαρίζουν υπόγεια και να πηγαίνουν να εναποθέτουν (απορρίμματα) δίπλα από τους πράσινους κάδους των απορριμμάτων! Αν είναι δυνατόν. Ντουλάπια, κρεβάτια, στρώματα. Αν είναι δυνατόν, αυτό το πράγμα. Και μετά οι οδηγοί, η υπηρεσία καθαριότητας τρέχει να μαζέψει αυτά, ενώ προτεραιότητα θα έπρεπε να δώσει στα σκουπίδια.

Ερ: Τι άλλα προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Μουζάκης: Είναι σημαντικό να σάς αναφέρω ότι όλο το καλοκαίρι πραγματικά δουλέψαμε με τους οκτάμηνους (συμβασιούχους) και με το πρόγραμμα 5567 του ΟΑΕΔ. Μόλις στα τέλη του προηγούμενου μήνα έληξαν οι συμβάσεις 35 οκταμήνων, οι οποίοι απασχολούνταν στην καθαριότητα και 8 από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή οι μόνιμοι εργάτες καθαριότητας του δήμου μας είναι μόνο 20, παρακαλώ!

Ο δήμος μας προσπαθεί κάτω από  αντίξοες συνθήκες. Δεν θα τ’ αφήσουμε έτσι. Είναι στοίχημα για μένα η καθαριότητα, είναι στοίχημα να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Και θα την κερδίσει η δημοτική αρχή αυτή τη μάχη γιατί αποτελεί προτεραιότητά της. Καθημερινά είμαι στο δρόμο, καθημερινά βλέπω τα προβλήματα, τα εντοπίζω και προσπαθώ στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού να τα αντιμετωπίζω, να τα λύνω. Δεν είναι εύκολο πράγμα.

Ερ: Το καταλαβαίνω απόλυτα. Πέστε μας τώρα, ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που εκτελεί αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή; Αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σ’ αυτές τις εκλογές;

Μουζάκης: Αποφάσισα τον Μάρτιο του 2023 να ενταχθώ στη δημοτική αρχή Γκιώνη. Θεωρώ ότι ήταν η ομάδα αυτή η οποία μού ταίριαζε, γιατί έχει μέσα συνεργάτες, αντιδημάρχους και τον ίδιο το δήμαρχο που με εμπνεύσανε να μπω μέσα στην ομάδα. Αυτή τη στιγμή στο δήμο μας είναι σε εξέλιξη ή έχουν τελειώσει 50 έργα.

Βασικότατο έργο είναι το αντιπλημμυρικό, το οποίο είναι της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε 11 ρέματα, επικίνδυνα για πλημμύρες. Στα 3 πρώτα γίνονται οι εργασίες, κοστίζουν 25 εκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα 8 (θα κοστίσουν) άλλα 25 εκατομμύρια και περιμένουμε να γίνει η σύμβαση.

Μετά είναι η παραλία μας, η οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και εκτελούμε το σχετικό έργο.

Επίσης οι καταρράκτες, όπου έχουμε τους κινδύνους από τα βράχια από πάνω.

Επίσης άλλα έργα σε εξέλιξη ή ολοκληρωμένα:

Πεζοδρόμια στα Ίσθμια και στους Αγίους Θεοδώρους.

Το γήπεδο της Περαχώρας, το οποίο θα ετοιμαστεί.

Ξεκίνησε ταυτόχρονα στην είσοδο των Πισίων το τοιχίο.

Τα γήπεδα τένις στα Ίσθμια.

Οι δύο κόμβοι στο Λουτράκι.

Το Δημοτικό Ισθμίας το οποίο τελείωσε.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) των Αγίων Θεοδώρων που είναι στο τελικό στάδιο, δημοσίευσης στο ΦΕΚ.

Η ολοκλήρωση της Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στους Αγίους Θεοδώρους, προϋπολογισμού 365.000 ευρώ.

Η ανακατασκευή του γηπέδου Αγίων Θεοδώρων.

400 λάμπες φωτισμού led

7.000 τ.μ. κατασκευές πεζοδρομίων

Το ΓΠΣ στο Λουτράκι, που έχει τελειώσει.

Το open mall του Λουτρακίου, έργο αξίας 1.750.000 ευρώ, το οποίο είναι έτοιμο για δημοπράτηση.

Θεωρώ ότι, γενικά, γίνεται μια φοβερή δουλειά στο δήμο μας. Τα έργα είναι πάρα πολλά. Ο δήμος μας από διάφορα περιφερειακά προγράμματα την τετραετία πήρε 168 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν πολλές οι χρηματοδοτήσεις, αλλά όμως για να παρθούν αυτές οι χρηματοδοτήσεις είχαμε έτοιμες μελέτες οριστικές. Και το σημαντικότερο, είχαμε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες αν δεν υπάρχουν είναι δύσκολο να ενταχθούν αυτά τα έργα. Ο δήμος μας είναι πρωτοπόρος στην απορρόφηση κονδυλίων από περιφερειακά προγράμματα.

Στόχος για την επόμενη δημοτική αρχή είναι να οριστικοποιήσουμε τα έργα και να εντάξουμε νέα έργα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση και στην καθημερινότητα του δημότη. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 υπόγειους κάδους απορριμμάτων, περισσότερους στο Λουτράκι και στους Αγίους Θεοδώρους. Θα κοιτάξουμε να βάλουμε κι άλλους υπόγειους κάδους έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστικοί η εικόνα του τομέα της καθαριότητας με τους υπόγειους κάδους.

Υποψηφιότητα

Αναφερόμενος στην απόφασή του να θέσει ξανά υποψηφιότητα ο κος Μουζάκης μας είπε:

«Όντως, θα «κατέβω» στις επόμενες εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, με τον κ. Γκιώνη ως υποψήφιο δήμαρχο και με την “Παρέμβαση Πολιτών”. Θα ήθελα να σάς πω ότι είναι ένα υπέροχο ψηφοδέλτιο, ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο 2 στους 3 είναι καινούριοι υποψήφιοι. Υπάρχει μία ανανέωση 70% στο ψηφοδέλτιο. Είναι ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, πράγματι. Είναι καινούριοι υποψήφιοι. Και πάντα να ξέρετε ότι το μίγμα της εμπειρίας με τη φλόγα των νέων δημιουργεί αποτελέσματα τα οποία είναι εκρηκτικά, πραγματικά. Αποτελέσματα που θα φανούνε στον δημότη.

Απαιτείται αγώνας, απαιτείται εγρήγορση, απαιτείται γερό στομάχι, η αλήθεια είναι. Εμείς που ασχολούμαστε χρόνια με τα κοινά το ξέρουμε ότι αν δεν έχεις γερό στομάχι δεν μπορείς εύκολα να ανταπεξέλθεις, ειδικά άμα είσαι σε τομείς ευθύνης, αντιδημαρχίες, που έχουν καθημερινή επαφή με τον δημότη.

Θέλω μέσα από το βήμα που μου δίνετε να δώσω συγχαρητήρια στην υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου. Σ’ αυτούς τους πράγματι ήρωες, οι οποίοι όλο το καλοκαίρι βοηθήσανε να κρατήσουμε ένα επίπεδο το οποίο θεωρώ ότι ήταν πολύ καλό στον τομέα της καθαριότητας. Ο δήμος μας έχει μεγάλη έκταση. Οι τομείς ευθύνης ήταν πολλοί. Ήταν οι πλατείες, τα πάρκα, τα νεκροταφεία, οι αστικοί ιστοί, οι παραλίες, η ανακύκλωση στην οποία δίνουμε μεγάλη σημασία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα οκτάμηνα παιδιά τα οποία δώσανε πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους και μάς φύγανε 31 Αυγούστου. Και θεωρώ ότι, με τους λίγους μόνιμους, με το λίγο μόνιμο προσωπικό που έχουμε, θα ανταπεξέλθουμε στο στοίχημα αυτό το οποίο οι δημότες περιμένουν να είναι με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι θα είμαστε οι νικητές των εκλογών γιατί έχουμε ένα ψηφοδέλτιο το οποίο είναι ανανεωμένο, ένα ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει έμπειρους δημοτικούς συμβούλους, έναν έμπειρο δήμαρχο, είναι πολλά χρόνια δήμαρχος και αξίζει αυτός ο δήμαρχος άλλη μια πενταετία ώστε να φέρουμε σε πέρας όλα αυτά τα μεγάλα έργα που γίνονται στο δήμο μας.»

Γ.Π

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ