Τους σκοπούς και τη σημασία ενός νέου προγράμματος ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού στην Πελοπόννησο, που φέρει την ονομασία Peloponnese Trails και υλοποιείται από την Περιφέρεια σε συνεργασία με άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του περιβάλλοντος και του τουρισμού, ανέλυσε , μιλώντας σήμερα το πρωί στην hmerisiakorinthou.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Αθανάσιος Μιχελόγγονας.
Σύμφωνα με τα όσα μάς είπε ο κ. Μιχελόγγονας, το πρόγραμμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε δράσεις αποκατάστασης του δικτύου των μονοπατιών της Πελοποννήσου αλλά και σε άλλες δραστηριότητες που αφορούν στην εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων και στην προβολή των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται ώστε η Πελοπόννησος να γίνει πραγματικά ένας ελκυστικός προορισμός για τους λάτρες του adventure τουρισμού.
Αναλυτικά ο κ. Μιχελόγγονας ανέφερε τα εξής στην διαδικτυακή εφημερίδα μας:
«Το Peloponnese Trails είναι ένα project που θέλουμε να αναπτύξουμε και έχει να κάνει με τον περιπατητικό τουρισμό σε όλη την Πελοπόννησο. Την Πέμπτη (αύριο) στη Δημητσάνα έχουμε το event για το λανσάρισμα της υλοποίησης του έργου. Θα είναι παρών ο Υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος θα συζητήσει με τον Περιφερειάρχη για την στρατηγική του προγράμματος. Θα μιλήσω εγώ με τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Φιορεντίνο περισσότερο για την τουριστική του διάσταση και υπάρχει και άλλο ένα πάνελ στο οποίο συμμετέχει ο κ. Κωνσταντίνος Τριάντης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ (σ.σ. Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) με τον κ. Μουζακιώτη, εκπρόσωπο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα και διαφόρους εκπροσώπους ΚΟΙΝΣΕΠ, ορειβατικών συλλόγων κ.λπ., οι οποίοι ασχολούνται με το κομμάτι του περιπατητικού τουρισμού και του βουνού.
Το νόημα του event είναι, πρώτα πρώτα, να ενημερώσουμε για το project αυτό, μέσα από τη δημοσιότητα που θα πάρει, το γενικό κοινό και να δείξουμε στους ανθρώπους ότι έχουμε μια αντιμετώπιση στρατηγική, οργανωμένη και δεν πρόκειται απλά για ένα έργο στο οποίο θα πάμε και θα καθαρίσουμε και θα βάλουμε σήματα σε κάποια μονοπάτια. Όχι ότι αυτό είναι λίγο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Να σας πω ποια είναι τα τρία πολύ βασικά στοιχεία που έχει αυτό το project, το Peloponnese Trails.
Το ένα είναι ότι αποτελεί μια από τις πρώτες περιπτώσεις στις οποίες εμείς ενσωματώνουμε το σχεδιασμό μας για οριζόντιες πολιτικές. Δηλαδή, τι κάναμε; Δεν πήγαμε να χρηματοδοτήσουμε ή να βοηθήσουμε, τέλος πάντων, στον καθαρισμό και την αποκατάσταση διαφόρων μονοπατιών, ατάκτως ερριμένων, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Αλλά αυτό που κάναμε είναι ότι τα ενώσαμε όλα αυτά σε ένα ενιαίο δίκτυο, το οποίο καταρχήν έχει μια βάση, που είναι αυτό το έργο το οποίο συζητάμε τώρα, όμως άμεσα θα είναι επεκτάσιμο και θα επεκταθεί. Άρα είναι μια οριζόντια πολιτική, η οποία πιάνει όλη την Πελοπόννησο, κάτω από το brand της Πελοποννήσου και όλο το σύστημα που προσπαθούμε να αναπτύξουμε είναι με νέα προϊόντα.
Το δεύτερο, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι ότι εμείς εδώ υλοποιούμε μια συνολική στρατηγική που αφορά στον adventure τουρισμό και δεν κάνουμε ένα έργο το οποίο έχει μόνο μέσα εργασίες στο φυσικό πεδίο, κάνουμε ένα έργο το οποίο έχει την αποκατάσταση του δικτύου αλλά έχει μέσα πυλώνα marketing, έχει μέσα πυλώνα εκπαίδευσης για τους stakeholders του περιπατητικού τουρισμού έχει μέσα πυλώνα δικτύωσης για τις επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με το περιπατητικό τουρισμό και έχει μέσα και ένα σύστημα διακυβέρνησης, συμμετοχικής διακυβέρνησης, μέσω του οποίου θα συνεργάζονται όλοι αυτοί οι φορείς για να υλοποιούν αυτή την πολιτική.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το έργο υλοποιείται σε συνεργασία πάρα πολλών φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, δηλαδή ΚΟΙΝΣΕΠ, ορειβατικών συλλόγων, τοπικών φορέων οι οποίοι επειδή ακριβώς είναι οι άνθρωποι που έχουν την εγγύτητα στο πεδίο με το δίκτυο, αυτοί είναι οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τώρα ασχολούνται με αυτά τα μονοπάτια, τα καθαρίζουν, προσπαθούν να τους δώσουν υπόσταση και ζωή. Με αυτούς τους ανθρώπους πήγαμε και εμείς να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Άρα διαμορφώνουμε και ένα οικοσύστημα, τελικά, εταίρων το οποίο συνολικά θα έχει «ιδιοκτησία» του έργου και πραγματικό ενδιαφέρον ούτως ώστε το έργο να υλοποιηθεί και να είναι βιώσιμο και αφού ολοκληρωθεί».
Γ.Π