Ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ζαχαριάς μιλά στην hmerisiakorinthou.gr για τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά στον Φενεό. “Θα πιέσουμε και εμείς για γρήγορες αποζημιώσεις”

Την έκταση και το μέγεθος των ζημιών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την περασμένη εβδομάδα περιοχές του Φενεού και της Στυμφαλίας, παρουσίασε σήμερα στην hmerisiakorinthou.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Σπύρος Ζαχαριάς.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας, ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ζημιές που έχουν διαπιστωθεί αφορούν σε κτηνοτρόφους των οποίων κάηκαν τα ποιμνιοστάσια και οι αποθήκες ζωοτροφών, σε μελισσοκόμους και σε αγρότες που εκμεταλλεύονταν καστανιές, καρυδιές και περιβόλια με ντομάτες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής επεσήμανε, εξάλλου, ότι κάλεσε τους προέδρους των Κοινοτήτων που επλήγησαν από την πυρκαγιά να ζητήσουν από όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των περιοχών τους να δηλώσουν τάχιστα τις ζημιές που υπέστησαν ώστε όλες οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ να υποβληθούν εγκαίρως πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 5ης Αυγούστου.

Αναλυτικά, ο κος Ζαχαριάς μας είπε τα εξής:

Ερ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κατ’ αρχήν, σχετικά με τις διαπιστώσεις που κάνατε όταν πήγατε χθες το πρωί , επικεφαλής του κλιμακίου για να ελέγξετε τις συνέπειες της πυρκαγιάς, για να δείτε τι ζημιές υπήρξαν.

Απ: Από προχθές πήρα τηλέφωνο τη Διευθύντρια του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, την κα Αγγελική Πανταζοπούλου. Οπότε χθες, μαζί της, πήγαμε και είδαμε τις περιοχές απάνω. Οι ζημιές ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Είχαν καεί κάποιες στάνες, ολοσχερώς σχεδόν. Είχαν καεί επίσης κάποιες αποθήκες με πάρα πολλές ζωοτροφές. Και μάλιστα οι φίλοι κτηνοτρόφοι μόλις πριν από λίγες μέρες είχαν αποθηκεύσει εκεί τις ζωοτροφές τους!

Μέχρι τώρα επίσης έχει διαπιστωθεί, με βάση τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, ότι έχουν καεί μελίσσια που εκμεταλλεύονταν 21 μελισσοκόμοι.

Πέρα από αυτά, έχουν καεί κάποιες εκτάσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα στον ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, μέχρι τώρα έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για 5 εκτάσεις καλλιεργειών, που περιλαμβάνουν καστανιές, καρυδιές και περιβόλια με ντομάτες. Βέβαια ακόμα δεν έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις, καθώς η προθεσμία είναι μέχρι τις 5 Αυγούστου. Οπότε ακόμα δεν γνωρίζουμε συνολικά τις ζημίες που έχουν γίνει. Δεν έχουν γίνει δηλαδή αναγγελίες για όλα ακόμα.

Ερ: Έχουμε εικόνα για την έκταση της καταστροφής σε στρέμματα;

Απ: Είναι περίπου 20.000 στρέμματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δασώδης περιοχή. Είναι έλατα. Και το λιγότερο κομμάτι είναι καλλιέργειες, κυρίως καστανιές και καρυδιές. Αυτή τη στιγμή στον ΕΛΓΑ οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι 5. Για φυτικό κεφαλαίο. Αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς γιατί έχουν περιθώρια οι αγρότες μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Βέβαια εμείς χθες εκεί που πήγαμε με την Διευθύντρια, εκεί που μίλησα και είχα μαζί μου και τους προέδρους των χωριών, τους είπα να πιάσουν έναν έναν τους αγρότες, να μην καθυστερήσουν, για να τελειώνει και γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων. Να μην καθυστερήσουν οι αγρότες και πάνε την τελευταία στιγμή λίγο πριν τις 5 Αυγούστου, αλλά να έρθουν να κάνουν τις δηλώσεις στον ΕΛΓΑ όσο πιο νωρίς μπορούν.

Πέρα από αυτό, όσον αφορά την αρωγή – που περιλαμβάνει ποιμνιοστάσια, αποθήκες, θερμοκήπια, τρακτέρ, αντλίες, μηχανολογικό εξοπλισμό – η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει συστήσει από χτες μία επιτροπή τριμελή, έτσι ώστε από αύριο να ξεκινήσουν να κάνουν έλεγχο στο οδικό δίκτυο και σε όλα τα άλλα που προανέφερα, αντλίες κ.λπ.

Θα πιέσουμε και εμείς, επάνω στο Υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, για γρήγορες αποζημιώσεις, γιατί τώρα οι άνθρωποι, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, είχαν πέρσι υποστεί ζημιές από την πανώλη και την ευλογιά και φέτος κάηκαν οι στάνες και οι ζωοτροφές τους, οπότε έχουνε πληγεί πλέον δύο φορές, δύο απανωτές χρονιές.

Ερ: Ποιες είναι οι κοινότητες οι οποίες έχουν υποστεί τις ζημιές από την πυρκαγιά;

Απ: Η μεγάλη ζημιά στην ουσία έχει γίνει στη Καστανιά. Εκεί έχει γίνει η μεγάλη ζημιά. Είναι βέβαια και το Μάτι, η Δροσοπηγή, η Λαύκα και η Μοσιά. Αυτές οι περιοχές στην ουσία επλήγησαν. Αλλά η μεγάλη καταστροφή είναι στην Καστανιά. Στην Καστανιά έχουν καεί γύρω στα 27 σπίτια. Τα 11 από αυτά ήταν κατοικήσιμα.

Γιώργος Παλαιτσάκης 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ