Ο συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης , προσωπικός φίλος & συνεργάτης του αείμνηστου Βαγγέλη Παπαθανασίου μιλά στην hmerisiakorinthou.gr

Ο αείμνηστος Βαγγέλης  Παπαθανασίου ήταν ο συνθέτης που επίλεξε η NASA να δημιουργήσει μουσική. Ήταν ο Έλληνας που πήρε Όσκαρ και που είναι αναγνωρισμένος και αναγνωρίσιμος σε  όλον τον πλανήτη. Για  αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνης, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή και με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λουτράκι (Ωδή στον Βαγγέλη Παπαθανασίου)  μιλήσαμε με τον διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρο Χάχαλη προσωπικό φίλο και συνεργάτη του.

Ερώτηση : Πως ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη συναυλία  που δώσατε στο  Λουτράκι;

Χάχαλης: Στο Λουτράκι ο κόσμος ήταν κατενθουσιασμένος και είχαμε και διεθνές κοινό. Μάλιστα είχα και μία έκπληξη. Μία κοπέλα από την Αρμενία ήρθε να φωτογραφηθεί μαζί μου και τελικά ήταν φίλη με τον διάσημο Αρμένιο αστρονόμο και φίλο μου Γκάρι Κεζραλιάν. Είναι ο επικεφαλής της ομάδας που διατύπωσε  τη θεωρία της γέννησης των μαύρων τρυπών.

Έχω αντικαταστήσει τον Βαγγέλη δύο φορές. Η μία ήταν στο Πλανητάριο που με κάλεσε στη θέση του ο φίλος μου ο Σιμόπουλος που δεν ζει πια. Τη δεύτερη φορά ήταν στα Κανάρια νησιά το 2014  που έπαιξα στη  θέση του Παπαθανασίου στο μεγαλύτερο φεστιβάλ τεχνών και επιστημών που με κάλεσε ο Γκάρι Κεζραλιάν.  Ήταν πολύ φίλος με τον Βαγγέλη, αλλά τότε αυτός είχε θέματα υγείας δεν ήθελε να κάνει αεροπορικά ταξίδια.

Ερώτηση : Θα κάνετε κι άλλες συναυλίες για  τον Βαγγέλη Παπαθανασίου; 

Χάχαλης: Ναι, το έχει αναλάβει ο σύζυγος της Fumanti της τενόρου,η οποία είναι μαζί μας σε αυτό και θα το πάμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ενορχήστρωση θα είναι δική μου.

Ερώτηση : Πως ήταν ο Παπαθανασίου σαν άνθρωπος, όταν κάνατε παρέα;

Χάχαλης: Πολύ  καλός. Πολύ χαλαρός και άνετος με όλους. Και πολύ μεγάλος «ανεκδοτάκιας». Το 1983  που μεσουρανούσε, είχε πάρει και το Όσκαρ και  είχαμε κοινό φίλο τον Δρούλια. Ήταν συγκάτοικοι και ο Δρούλιας ήταν γείτονάς μου στη Νέα Υόρκη. Αυτός με πήγε στο στούντιό του στο Λονδίνο και μετά πήγαμε και στο σπίτι του.

Ήταν πάρα πολύ φιλικός και με το χαμόγελο. Και καθόμασταν και λέγαμε απανωτά ανέκδοτα. Ήταν πολύ  ευχάριστη παρέα.  Και όποτε του πήγα κάποιο έργο μου, καθόταν και το άκουγε με πολύ προσοχή και σου  έλεγε τη γνώμη του πάντα με ειλικρίνεια. Ήταν μία παγκόσμια προσωπικότητα που σε αγκάλιαζε. Όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για τον Βαγγέλη, βοήθησε πάρα πολύ κόσμο.

Ερώτηση : Έχει έρεισμα στον κόσμο  η μουσική του Παπαθανασίου;

Χάχαλης: Τον Παπαθανασίου τον έκλαψε όλη η γη. Η μουσική του ακούγεται πολύ περισσότερο έξω από ότι στην Ελλάδα. Δεν τον ακούς ποτέ, ούτε και στην ΕΡΤ. Πρέπει να είναι εθνική επέτειος για να ακούσεις τους μεγάλους συνθέτες της Ελλάδας.

Ερώτηση : Ποια εξήγηση δίνετε εσείς σε αυτό το  φαινόμενο;

Χάχαλης:  Έχουν ξενομανία και υποτιμούν  τα ελληνικά «διαμάντια». Το έχω αντιμετωπίσει  κι εγώ  αυτό. Στη Νέα Υόρκη ασχολούνται όλοι μαζί μου. Έπαιζα στα Κανάρια  νησιά, στο φεστιβάλ Starmus και δεν ασχολήθηκε κανείς. Και ήμουν ένας Έλληνας που έπαιζα προς τιμήν του αστροναύτη Νιλ Άρμστρογκ και προβλήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση της  Ισπανίας. Επίσης μου έχει τύχει να στέλνω δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ για κάποια συναυλία και να μου ζητάνε χρήματα για να το δημοσιεύσουμε. Είναι ένας μαφιόζικος τρόπος αυτός. Το θεωρώ εκβιασμό.

Ερώτηση : Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Χάχαλης: Έχουμε δημιουργήσει ένα καινούριο σχήμα με τους Artists United με την Scarlet Rivera, την βιολονίστρια του Bob Dylan, τον Chris Van Cleave, που είχε φτιάξει το θεατρικό Jesus Christ Superstar. Στόχος μας να αναδείξουμε όλη την κοινωνική αναταραχή των ημερών μας. Θα παίξουμε στο Ίχνος στον Πειραιά στις 6 Σεπτεμβρίου μαζί μας θα παίξει και ο Alex Foster. Ο Κώστας Ακτύπης στα κρουστά και θα πει και μερικά τραγούδια ο Γιάννης ο Σαββιδάκης.

Ερώτηση : Πως αντιμετώπισαν οι γονείς σας την απόφαση σας να ασχοληθείτε με τη μουσική; Θέλω να πω  όταν πριν 40 χρόνια ένα παιδί στην Πάτρα είπε στους γονείς του, θα σπουδάσω μουσική. Πως το αντιμετώπισαν;

Χάχαλης: Νόμιζαν ότι τρελάθηκα. Το 1976 ήμουν dj. Από τότε λάτρευα τον Βαγγέλη. Η μητέρα μου φώναζε. Είχαμε εργοστάσια με πορτοκαλάδες και ποτά, τις Ζήτα, είχα βγάλει και το σλόγκαν. «Πίνεις  Ζήτα και ξαναζήτα». Το σχέδιο έλεγε να πάρω τις πορτοκαλάδες και ο αδερφός μου τα ποτά, όπως και έκανε και διαπρέπει σήμερα.

Εγώ έφυγα για Νέα Υόρκη και δούλευα ταξί. Τα άφησα όλα γιατί είχαμε κόντρα με τους δικούς μου. Δούλεψα και σαν μοντέλο. Για ηθοποιό με ήθελαν, αλλά εγώ είμαι πορωμένος με τη μουσική από πιτσιρίκι. Κι έτσι συναντήθηκα και με τον Βαγγέλη και αυτός μου είπε να φτιάξω καινούριους ήχους για το  σύμπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ