Πέντε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα που “θα λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πελατών των τραπεζών, και όχι λαϊκίστικες λύσεις,” ανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στη Βουλή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως ανακοινώθηκαν, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , είναι:
Περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού που είναι βασικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πελατών των τραπεζών.
Σε αυτό το πλαίσιο και μέσω του ανταγωνισμού, στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Περαιτέρω φροντίδα για το ζήτημα των προμηθειών, λαμβάνοντας υπόψη τα βήματα που έκαναν οι τράπεζες το καλοκαίρι κατόπιν παραινέσεων της κυβέρνησης και τον δικαιολογημένο εκνευρισμό πολλών πελατών τους για επιμέρους πρακτικές τους.
Πιο ενεργή συμβολή εκ μέρους των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.
Αντιμετώπιση κάθε κίνησης από την πλευρά των τραπεζών που κάνει τους πολίτες να δυσανασχετούν, χωρίς όμως να αποσταθεροποιούνται οι τράπεζες.
Όπως ακόμη αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείυ, μεταξύ άλλων, Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής, συνέστησε δε σε όλους, επειδή οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σύντομα, «να μην έχουν το ζωνάρι τους λυμένο για καυγά, αλλά να περιμένουν πρώτα να τις δουν».
Ο Υπουργός υπενθύμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση δεν έμεινε θεατής ούτε το προηγούμενο διάστημα καθώς τους τελευταίους 16 μήνες υλοποιήθηκαν τα εξής:
– Δόθηκε η δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια, για να ενταθεί ο ανταγωνισμός.
– Στηρίχθηκε ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας.
– Έγινε υποχρεωτικό το IRIS με δωρεάν προμήθειες για τους ιδιώτες και χαμηλές για τους επαγγελματίες.
– Μειώθηκαν με νόμο κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ.
– Έγιναν αφορολόγητα τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, που έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.
– Εντάθηκε η δραστηριότητα της Αναπτυξιακής Τράπεζας.”