Ποιά είναι τα δύο νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας;

Για τα δύο νέα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων μίλησε στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη λέγοντας: 

Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες

«Το πρώτο νέο πρόγραμμα αφορά την παχυσαρκία σε ενήλικες. Όσοι πολίτες έχουν ήδη εξεταστεί για καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφανίζουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 37 θα λάβουν SMS με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για δωρεάν επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο ή Παθολόγο/Γενικό Ιατρό αν δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος στην περιοχή τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε μια σειρά εξετάσεων και στα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τα οποία είναι πολύ υψηλού κόστους. Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας είναι συχνότερα στα φτωχότερα νοικοκυριά, ενώ ακριβώς εξαιτίας της κοινωνικό-οικονομικής κατάστασης υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στα νέου τύπου φάρμακα. Για αυτό καλύπτουμε τη δαπάνη αυτή, ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά δωρεάν. Παράλληλα, θα παρέχεται υποχρεωτικά διατροφική συμβουλευτική, ώστε να διασφαλιστούν καλά αποτελέσματα».

Πρόληψη νεφρικής δυσλειτουργίας

«Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας για τους πολίτες που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση, διαβήτη ή καρδιοπάθειες μέσα από το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών. Αυτοί θα λάβουν το ηλεκτρονικό τους παραπεμπτικό με SMS, για να κάνουν συγκεκριμένες εξετάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται εγκαίρως πιθανές βλάβες στα νεφρά σε ομάδες ασθενών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, γιατί διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ