Πολύ σύντομα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας . Υπουργός: “Όταν συλλαμβάνεις παιδιά 12 και 13 ετών, υπάρχει θέμα, υπάρχει ζήτημα τεράστιο”

Αναφερόμενος στο πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της νεανικής παραβατικότητας, ο Υπουργός προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου , σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ , ανέφερε :

“Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, απέναντι στο οποίο η Ελληνική Αστυνομία έχει προσαρμόσει πολύ τη δράση της το τελευταίο διάστημα -τους τελευταίους 3-4 μήνες- αποτρέποντας σειρά περιστατικών και έχοντας κάνει πάνω από 1.500 προσαγωγές ή συλλήψεις. Σε συγκεκριμένες γειτονιές, που υπήρχαν προβλήματα, έχουμε αναπτύξει δράσεις και περιορίσει πολύ τα προβλήματα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στην επιφάνεια από τα ΜΜΕ, καταγγελίες, πολλά περιστατικά μέσα σε σχολικούς χώρους. Με συμμαθητές που κάθονται στα ίδια θρανία. Η Αστυνομία να πάει στα προαύλια μέσα την ώρα που θα χτυπάει το κουδούνι;

Μιλάμε για ένα ζήτημα που είναι σοβαρότατο, ευρύτερα κοινωνικό και δυστυχώς όχι μόνο ελληνικό, που έχει να κάνει με την κουλτούρα βίας που βιώνουν οι νέες γενιές και στην Ελλάδα και αλλού σε μια σειρά από ζητήματα. Σε επίπεδο Ελληνικής Κυβέρνησης πολλά συναρμόδια Υπουργεία ασχολούνται με το ζήτημα, επεξεργάζονται προτάσεις και πολύ σύντομα θα υπάρχει και Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση.

Υπάρχουν δύο κρίσιμες λέξεις: Σχολείο και οικογένεια. Και οι δράσεις του Κράτους, με τα εργαλεία που έχει, τους επιστήμονες, τις παρεμβάσεις, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, πρωτίστως πρέπει να ξεκινήσει από εκεί. Η Αστυνομία θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει στην καταστολή, στην εξιχνίαση, στην επιτήρηση.

Το να κατέβει ένα βίντεο από τα social media δεν είναι ούτε απλή, ούτε αυτοματοποιημένη υπόθεση, ούτε υπόθεση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μόνο. Όλες αυτές οι πηγές αξιοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία. Μιλάμε όμως  για μία φοβερή κοινωνική παθογένεια. Όταν μαζεύονται συμμαθητές και βιντεοσκοπούν την κακοποιητική συμπεριφορά άλλων συμμαθητών τους εις βάρος ενός μέλους της κοινότητας, βλέπουμε ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση εντελώς.

Επειδή είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, ως γονείς πρώτα και πάνω απ’ όλα, ως πολίτες, οι λέξεις κλειδί είναι εκπαίδευση και οικογένεια και το κράτος εκεί οφείλει πρώτα να προσανατολίσει τις δράσεις του. Γνωρίζω πως υπάρχουν υπό εκπόνηση σχέδια και παρεμβάσεις που πολύ σύντομα θα κατατεθούν στο δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση αυτή.

Διαχρονικά στην ελληνική ιστορία περάσαμε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Σε αυτό το κομμάτι -παίζουν βέβαια ρόλο και τα μέσα και η ταχύτητα διάδοσης των μηνυμάτων, η καινούρια κουλτούρα μουσικής, βίας, βιντεοπαιχνιδιών- δεν έρχεται αυτό το φαινόμενο με έναν τρόπο να ισοσταθμιστεί από την παρέμβαση άλλων ουσιαστικών παραγόντων, θεματοφυλάκων της ελληνικής κοινωνίας, της παράδοσης που έπαιζαν το ρόλο που έπαιζαν τα παλαιότερα χρόνια, όπως είναι η οικογένεια και η εκπαίδευση.

Επειδή εμείς, στην Ελληνική Αστυνομία έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε ο τελευταίος κρίκος και να βλέπουμε τα αποτελέσματα, η κατάσταση έχει ξεφύγει επικίνδυνα. Όταν συλλαμβάνεις παιδιά 12 και 13 ετών, υπάρχει θέμα, υπάρχει ζήτημα τεράστιο. Και τα ναρκωτικά μέσα εκεί. Η οπαδική κουλτούρα, όχι σε ό,τι αφορά μόνο τα γήπεδα, η οπαδική κουλτούρα ταύτισης.”

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ