“ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2023”. “Ζωντανεύουμε” μουσικά τις γειτονιές της Κορίνθου! Της Πόλης μας!”, αναφέρει το “Καλογεροπούλειο” Ίδρυμα τεχνών και πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου ώρα 21.00 δίπλα στη θάλασσα .Το Ίδρυμα αναφέρει:
“Ποσειδωνία, η αγαπημένη των παιδικών μας χρόνων!
Της σχεδίας του Ισθμού, με τους χειροδύναμους άντρες να τραβούν με χοντρά σχοινιά τις αλυσίδες της, που μας περνούσε στο Λουτράκι.
Της Καθαράς Δευτέρας με τα γλέντια και τους αυτοσχέδιους χαρταετούς μας .
Του αστικού ” Βράχου” που στην ανηφόρα του, από την πλευρά του Άη Σπυρίδωνα ανέβαιναν τα παιδάκια της για το σχολείο του Συνοικισμού, αλλά και το τσούρμο των λουομένων της περιοχής.
Της Ευαγγελίστριας ,το μικρό εκκλησάκι που βρίσκονταν δίπλα στις γραμμές του τραίνου και έτρεμε σύγκορμο όταν περνούσε ο μουντζούρης,που πάντα Την χαιρετούσε με να σφύριγμα.
Στο πανηγύρι της μοσχοβόλαγε η εικόνα από τις φρέζιες που έκοβαν απ’ τους γκαζοντενεκέδες οι νοικοκυρές .
“Του οτομοτρίς” που έγλειφε τη γη της σαν φίδι σιγά σιγά, λόγω της μεγάλης στροφής προς Κόρινθο λίγο πριν μπει στο Σταθμό, με τους ταξιδιώτες να μας χαιρετούν από μέσα και εμείς να ανταποδίδουμε.
Των χειμωνιάτικων περιπάτων στα χωράφια τα αρωματισμένα με τις καυκαλίθρες, τα μυρώνια τις παπαρούνες, που γίνονταν πίτες από τα χρυσά χέρια της μάνας μας.
Με τους ζεστούς φιλικούς κατοίκους των πρώτων ορνιθοτροφείων και τα δίκορκα αυγά τους.
Τις μοναχικές σπαρμένες με αμάραντους ακροθαλασσιές και τα πρώτα μπάνια των παιδιών μας.
Τις ασπρισμένες αυλές με τα Γεράνεια και τα βασιλικά.
Εκεί όπου πολλοί Κορίνθιοι έβγαλαν το πρώτο τους μεροκάματο στο εργοστάσιο χαρτοποιΐας αλλά και έζησαν οικογένειες από αυτό και συνταξιοδοτήθηκαν
Εκεί που γλέντησαν στα νυχτερινά κέντρα εκατοντάδες Κορίνθιοι και όχι μόνο ,με τις όμορφες έντονα ντυμένες κυρίες του πολύ λαϊκού τραγουδιού .
Με τον Αιγύπτιο και τα μεζεδάκια του τις απομέρες γωνιές για τα αθώα ερωτικά ραντεβού , εκεί που ακούστηκε πρώτη φορά πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός του Μπουζή με τα έντονα παράσιτα και τις αφιερώσεις .
Εκεί που το ρητινοεργοστάσιο έφερνε τρόμο όχι μόνο στα παιδιά γιατί στο κουφάρι του φώλιαζαν εκατοντάδες κοράκια, αλλά γιατί έφερνε στο νου το “ρετσινόλαδο”…
Έτσι αγαπάς και πονάς την πόλη σου γιατί την γνωρίζεις σπιθαμή προς σπιθαμή περπατώντας την και ζώντας την.
Ελάτε λοιπόν να ακούσετε από σπουδαίους μουσικούς, τραγούδια της θάλασσας όπως ταιριάζουν στην γειτονιά που πήρε το όνομά της από τον Θεό Ποσειδώνα.
Σας περιμένουμε
Και με άλλες ιστορίες..
Μαρία Χρισταρά
Πρόεδρος Fondation Kaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού”