Προβληματισμός Δημάρχων για το ενεργειακό κόστος – Κ.Ε.Δ.Ε: “Δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ..”

φωτο αρχείου

Ανήσυχος  εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στην συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Ο δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε πως το ενεργειακό κόστος αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλους τους δήμους της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί χρηματοδότηση 214εκ. ευρώ. Τόνισε δε την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα η επιτροπή των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις. «Μείζον πρόβλημα για όλους τους Δήμους της χώρας εξακολουθεί να είναι το ενεργειακό κόστος. Ξεκάθαρα, δεν βγαίνει η εξίσωση με τίποτα, ούτε στους Δήμους, ούτε στις ΔΕΥΑ, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν στηριχτεί ουσιωδώς αφού οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA, και συνεπώς είναι εκτός επιδοτήσεων ενέργειας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνέχισε:  «Και δυστυχώς από τις μέχρι τώρα συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους αρμοδίους, δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει κατανοητό το οικονομικό κενό που αντιμετωπίζουμε. Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%! Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας. Παράλληλα θα πρέπει να δούμε την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία.  Όπως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, έτσι και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μας οδηγήσει πιο γρήγορα σε μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα με Δημοτικές ενεργειακές κοινότητες και επενδύσεις σε ΑΠΕ, αρκεί αυτές να προταχθούν στην εξεύρεση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο.

Η εξίσωση δεν πρόκειται να βγει ούτε στα σχολεία. Η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας. Με χαρά προ ολίγου ενημερώθηκα από την Υπουργό Παιδείας ότι έχει αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία με το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου αυτές οι δαπάνες να καλυφθούν, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δεδομένο.

Επιπλέον κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των Δήμων. Φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τη σχολική κοινότητα και τους γονείς, ότι το λειτουργικό κόστος των σχολείων δεν είναι αρμοδιότητα των Δήμων και πρέπει να καλυφθεί κεντρικά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ