Σε εμπορική λειτουργία βρίσκεται πλέον η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο, όπως αναφέρει η Περιφέρεια με αφορμή την λειτουργία αυτής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και προσθέτει, μεταξύ άλλων, πως “η εγκατάσταση εντάσσεται στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο έχει υλοποιήσει και λειτουργεί ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), με τη μεγαλύτερη να βρίσκεται στην Αρκαδία (Παλαιόχουνη) και τις υπόλοιπες στη Λακωνία (Σκάλα) και τη Μεσσηνία.
Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων καθιστά την Πελοπόννησο μία από τις πλέον προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Με δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως, αναπτύσσεται σε τρεις Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα:
Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης
Έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ
Η χρήση τεχνολογίας αιχμής διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση όχι μόνο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας, αλλά και του κόστους διαχείρισης για τους πολίτες.
H μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρου Παπασταύρου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Mανώλη Γραφάκου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το 2019, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα τότε, οι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που καταβάλλαμε για τις παράνομες χωματερές αφορούσαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24», επεσήμανε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Στ. Παπασταύρου, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο εξυπηρετεί το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελεί Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Τόνισε δε, ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας που έχει καταβληθεί από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις Περιφέρειες για τη διαχείριση των αποβλήτων την τελευταία εξαετία. «Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που οφείλεται κατ’ αρχάς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εγκαινιάσει τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία το 2023. Οφείλεται και στους προκατόχους μου, με τον κ. Θ. Σκυλακάκη να εγκαινιάζει και την δεύτερη Μονάδα στη Λακωνία ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2024. Καίριο ρόλο διαδραμάτισαν και οι Περιφερειακές Αρχές και τα στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάρη στην προσπάθεια των οποίων φθάσαμε με επιτυχία ως εδώ. Με τις υποδομές όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα στην Μεσσηνία, η χώρα όχι μόνο αποκτά τις προϋποθέσεις να πετύχει τους στόχους που θέτει η Ευρώπη στη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά περνά και σε ένα νέο, ενάρετο κύκλο διαχείρισης των αποβλήτων της», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός σημείωσε: «Η πλήρης λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη αποτελεί την ολοκλήρωση ενός μεγάλου και δύσκολου κύκλου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Aφήνουμε οριστικά πίσω μας ένα παρελθόν που ταυτίστηκε με τη διαχειριστική αδυναμία, τις περιβαλλοντικές πληγές και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα. Περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται με σύγχρονες, ευέλικτες και αποδοτικές μεθόδους, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η υποδομή αυτή αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα τεχνικό έργο. Είναι ένα εργαλείο πολιτικής, είναι μέσο προστασίας της δημόσιας Υγείας και μοχλός ανάπτυξης. Είναι το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού που προχώρησε με θεσμική συνέχεια, συνέπεια, διαφάνεια και συνεργασία. Και γι’ αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν, συνέβαλαν και πίστεψαν στην επιτυχία του. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πλέον στη διάθεσή της το πιο σύγχρονο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Και πάνω σε αυτή τη σταθερή βάση, μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε το επόμενο βήμα: ενίσχυση της ανακύκλωσης, υιοθέτηση καλών και καινοτόμων πρακτικών, κυκλική οικονομία, ακόμη πιο φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι. Γιατί η επόμενη μέρα μάς καλεί να δώσουμε αξία σε όσα χτίζουμε – με πράξεις, γνώση, τεκμηρίωση και διαρκή ευθύνη. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπασταύρου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάση και τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, για τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου».
Η χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει γίνει με τρόπο ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των αναγκαίων μεταφορών από τους Δήμους.
Το έργο αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής, επιτυγχάνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας…”