Απάντηση το παραπάνω ερώτημα δόθηκε στην Ημερίδα για το κρασί που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κορινθίας , στο Λουτράκι, στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας που παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση , αφού καταρχήν έθεσε το ερώτημα : «Έρευνα & καινοτομία και κρασί Νεμέας συνδυάζονται;» έδωσε απευθείας και την απάντηση , τεκμηριώνοντας την . Είπε : «Σίγουρα!. Στο Λουτράκι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας INNOVINE Cluster που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και είναι συνεργασία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και του ΕΛΓΟ Δήμητρα, για την βιώσιμη ανάπτυξη των φορέων του αμπελο-οινικού κλάδου μέσω δικτύου καινοτομίας, προώθησης της έρευνας και της μεταφοράς γνώσεων και πληροφορίας.
Οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) αποτελούν δομές ή οργανωμένες ομάδες επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων, για την ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας.
Η Αγροδιατροφή έχει διακριτό προϋπολογισμό λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κλάδου και λόγω φυσικά των σημαντικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στην ελληνική κοινωνία. Οι δράσεις έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και του επιχειρηματικού δυναμικού.
Το κρασί Νεμέας με την ένδειξη ΠΟΠ ξεχωρίζει για τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει παγκοσμίως χάρη στο εξαιρετικό κλίμα του τόπου μας.
Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν καινοτόμες προτάσεις και σύγχρονοι τρόποι διαφύλαξης της ποιότητάς του οίνου της Νεμέας, της μεγαλύτερης αμπελοοινικής ζώνης στα Βαλκάνια.
Τόνισα πως έχουμε βασική προτεραιότητα τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της γεωργικής παραγωγής με την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Περιέγραψα επίσης το ερευνητικό πρόγραμμα που διεξήχθη την τελευταία τριετία στην Νεμέα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Κατά την διεξαγωγή του, εγκαταστάθηκαν 10 μετεωρολογικοί σταθμοί (στους 2 υφιστάμενους), οι καταγραφές των οποίων πέρα από την βασική τους χρήση στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν ώστε να πιστοποιηθούν ζημιές από βροχόπτωση και καύσωνα.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως είναι το χαλάζι και οι ακραίοι καύσωνες. Καθώς οι καιροί αλλάζουν, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για την διαφύλαξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος. Η έρευνα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η αξιοποίησή τους αποτελούν το κλειδί για την επίλυση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που μας αφορά…»